Riscul de boli cardiovasculare, mai mare la persoanele care au avut cancer [studiu]

Un studiu apărut în jurnalul științific PLOS ONE a constatat că aproximativ 35% dintre americanii cu antecedente de cancer au avut un risc crescut de boli cardiovasculare calculat la 10 ani, comparativ cu aproximativ 23% dintre cei care nu au avut cancer.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cancerul este o boală în care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat și se pot răspândi și în alte părți ale corpului. Tumorile canceroase se răspândesc sau invadează țesuturile din apropiere și pot călători în locuri îndepărtate ale corpului pentru a forma noi tumori (un proces numit metastază). Multe tipuri de cancer formează tumori solide, dar cancerele de sânge, cum ar fi leucemiile, în general nu.

Există mai mult de 100 de tipuri de cancer, acestea fiind denumite de obicei după organele sau țesuturile în care se formează. De exemplu, cancerul pulmonar începe în plămâni, iar cancerul cerebral începe în creier. Cancerele pot fi, de asemenea, descrise în funcție de tipul de celulă care le-a format, cum ar fi o celulă epitelială sau o celulă scuamoasă. 

Unele persoane afectate de cancer vor primi un singur tip de tratament, dar pentru majoritatea se recomandă o combinație de tratamente, cum ar fi intervenția chirurgicală și chimioterapia sau radioterapia. Recuperarea este foarte importantă, iar oamenii de știință afirmă că pacienții cu cancer trebuie monitorizați atent pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Bolnavii de cancer au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare

Pe baza unui calculator de risc care estimează riscurile unei persoane pe 10 ani de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că riscul mediu de boală cardiovasculară estimat la 10 ani pentru un supraviețuitor al cancerului a fost de aproximativ 8%, comparativ cu 5% pentru cei care nu aveau antecedente de cancer.

Este cunoscut faptul că obezitatea, cancerul și bolile cardiovasculare au în comun anumiți factori de risc obișnuiți și, pe lângă acești factori de risc, pacienții cu cancer primesc și tratamente, inclusiv radiații și chimioterapie, care le pot afecta sănătatea cardiovasculară (prin cardiotoxicitate). Însă aceste riscuri pot fi subestimate sau slab înțelese, afirmă oamenii de știință.

Partea bună este că tratarea cancerului are un succes tot mai mare, iar în lume există tot mai mulți supraviețuitori. Însă, spun oamenii de știință, trebuie să fie calculate mai atent și alte riscuri în urma unui diagnostic, dintre care unul este reprezentat de bolile cardiovasculare.

Savanții spun că este important de avut în vedere ca oamenii să și supraviețuiască cancerului și nici să nu își piardă viața prematur din cauza unor boli de inimă sau accident vascular cerebral, așa că echipele medicale care se ocupă de acești pacienți trebuie să fie conștiente de riscurile acestora.

Datele utilizate în studiul de față provin dintr-un sondaj național de examinare a sănătății și nutriției efectuat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Eșantionul reprezentativ la nivel național al persoanelor chestionate din 2007 până în 2016 ar trebui să ofere o imagine bună a riscului crescut pentru supraviețuitorii cancerului din SUA, au spus cercetătorii.

Pentru această analiză, s-au examinat datele furnizate de 15.095 adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, fără antecedente de boli cardiovasculare. Aproape 13% au raportat antecedente de cancer. Unul dintre punctele forte ale acestei cercetări este dimensiunea mare a studiului, care a permis analize pe baza tipului de cancer și pe grupe de vârstă. Supraviețuitorii cancerelor testiculare, de prostată, vezică și rinichi au avut un risc deosebit de mare la 10 ani de boli cardiovasculare, la fel și cei cu vârste de peste 60 de ani.

Când cercetătorii au comparat factorii individuali de risc ai bolilor cardiovasculare în funcție de starea cancerului, au descoperit că vârsta mai înaintată, tensiunea arterială sistolică mai mare și antecedentele personale de diabet erau mai frecvente la supraviețuitorii cancerului.

Privind în perspectivă, este important ca cercetătorii și furnizorii de servicii medicale să acorde atenție numărului tot mai mare de supraviețuitori ai cancerului, inclusiv a adulților mai tineri, având în vedere că milioane de oameni trăiesc cu un diagnostic de cancer, iar numărul lor se așteaptă să crească până în 2040.

În cazul pacienților mai tineri, aceștia au avantajul că au mai mult timp să facă schimbări ale stilului de viață care ar putea să le scadă riscul cardiovascular. În plus față de monitorizarea atentă a supraviețuitorilor de cancer pentru a nu dezvolta boli cardiovasculare și pentru a-i face mai conștienți de riscul crescut, medicii îi pot ghida către intervenții în stilul de viață care să îi ajute să fie mai sănătoși.

Cum se poate micșora riscul de boli cardiovasculare?

Deși există factori care nu pot fi controlați, cum ar fi înaintarea în vârstă și istoricul familial de boli cardiovasculare, riscul de a dezvolta aceste afecțiuni poate fi scăzut prin atenția la stilul de viață.

  • Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Este important ca tensiunea arterială să fie verificată în mod regulat, cel puțin o dată pe an pentru majoritatea adulților și mai des pentru cei care au hipertensiune.
  • Nivelurile ridicate de colesterol pot înfunda arterele și pot crește riscul de boli coronariene și atac de cord, deci e important să se mențină colesterolul în limite normale și, dacă este cazul de taratment medicamentos, să se urmeze instrucțiunile medicului.
  • Supragreutatea și obezitatea cresc riscul de boli cardiovasculare, deci e indicată menținerea la o greutate sănătoasă. Medicul de familie poate ajuta pacienții să-și calculeze IMC-ul și îi poate sfătui legat de cum să ajungă la o greutate normală. În principiu, se vor evita grăsimile saturate, făina albă, alimentele bogate în sare și zaharurile adăugate și se vor consuma mai multe legume și fructe proaspete. De asemenea, mișcare efectuată regulat este de ajutor pentru slăbit sau pentru menținerea greutății coprorale.
  • Consumul de alcool trebuie limitat, iar fumatul trebuie evitat, deoarece cresc tensiunea arterială. Și stresul este un factor de risc pentru bolile de inimă, așa că e recomandat să se încerce gestionarea problemei prin diverse metode (ascultarea unor melodii relaxante, citit, drumeții, yoga, exerciții de respirație, intâlniri cu persoane dragi etc.).

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
PLOS ONE - Ten-year cardiovascular risk among cancer survivors: The National Health and Nutrition Examination Survey
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0247919
1. Studiul „Ten-year cardiovascular risk among cancer survivors: The National Health and Nutrition Examination Survey”, apărut în PLOS ONE (2021). DOI: 10.1371/journal.pone.0247919, autori: Xiaochen Zhang et al.
Medline Plus  - How to Prevent Heart Disease
https://medlineplus.gov/howtopreventheartdisease.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0