Pulberi vegetale pentru o viata mai sanatoasa

Un trend alimentar mai recent indică pudrele vegetale drept ideale pentru consum, având o mulțime de beneficii pentru sănătate și fiind ușor de integrat în rețete. Aceste pulberi vegetale - de orz verde, de spirulină etc. - sunt suplimente alimentare mai ușor de digerat decât altele și fac ca nutrienții pe care le conțin să fie mai repede absorbiți în organism.

Dacă vrei să introduci anumite pulberi vegetale în alimentația ta, e bine să știi și cum să le folosești, și ce calități au. Aceste pudre au efect energizant și dau o stare generală de bine, cresc rezistența la stres și la activitate fizică intensă și mai îndelungată. Pudrele se găsesc mai ales în magazinele de tip plafar, dar și în magazine de condimente, în farmacii și în magazinele online.

Asigură-te că alegi pulberi vegetale de înaltă calitate, de la surse de încredere. Optează pentru produse organice, dacă este posibil, pentru a minimiza expunerea la pesticide și alte substanțe chimice. Respectă întotdeauna instrucțiunile de dozare de pe ambalajul produsului. Consumul excesiv de pulberi vegetale poate duce la dezechilibre nutriționale sau la reacții adverse. 

Dacă ai orice îngrijorări sau suferi de anumite boli, este recomandat să discuți cu un medic sau un nutriționist înainte de a începe să iei pulberi vegetale sau alte suplimente alimentare. Fii atent la orice reacții adverse și, dacă apar, întrerupe utilizarea și cere sfatul medicului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pulbere de grâu verde

Grâul verde conține clorofilă, dar și o serie de nutrienți. Are proteine și fibre, vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C, E și K. De asemenea, conține zinc, seleniu, calciu, fier și magneziu. E bogat și în enzime care protejează împotriva acțiunii radicalilor liberi, având astfel rol puternic antioxidant. 

Favorizează buna funcționare a sistemului cardiovascular și circulația oxigenului în sânge. Te ajută să ai un somn mai liniștit, contribuie la refacerea organismului și grăbește vindecarea după diverse boli, dar crește și rezistența la efort; consumul acestei pulberi vegetale e vizibil mai ales pe față, ajutând la curățarea tenului din interior.

Cum se folosește pulberea de grâu verde?

Pudra poate fi consumată după ce a fost amestecată în apă, într-un suc natural de fructe ori legume sau într-un pahar cu lapte, ideal înainte de mese. Indicat e să fie ținute cure pe o anumită perioadă în care e consumată pulberea după indicațiile medicului sau după prospect.

Pulbere de orz verde

Când vorbim de orz verde, trebuie spus că acesta face parte din alimentația de zi cu zi a popoarelor asiatice în special, fiind o plantă bogată în nutrienți. Pudra de orz verde conține vitamine și minerale, e bogată în fibre și mai ales în clorofilă. Conține vitaminele A, B, C și E, calciu, magneziu, fier, cupru și zinc.

Studiile relevă faptul că această pulbere de orz verde conține mai multă vitamina C decât portocalele și mai mult fier decât spanacul. De asemenea, are un conținut mai ridicat de potasiu decât bananele. Mai trebuie spus despre pudra de orz verde că are un excelent aport în detoxifierea organismului, mai ales la nivel intestinal și hepatic. Poate reduce durerile articulațiilor și susține imunitatea întregului organism. 

Cum consumi pudra de orz verde?

Consumul de pulbere de orz verde conferă o stare generală de bine. Această pudră verzuie poate fi dizolvată în apă, lactate, ceaiuri sau sucuri naturale de fructe, dar și mai bună este în smoothie-uri. De asemenea, poate fi presărată peste salate.

Pulbere de lucernă

Pe lista cu pulberi vegetale intră și cea de lucernă. Aceasta conține multe enzime, vitaminele B6, C, E, D, K, fosfor, calciu, potasiu, fier și magneziu. O altă vitamină care face parte din componența lucernei este U, care protejează stomacul și sistemul digestiv, ajutând la prevenția ulcerului. Lucerna conține și betacaroten, o substanță benefică pentru starea de sănătate a tenului și a părului. Este un puternic detoxifiant și luptă împotriva retenției de apă. Ajută și digestia și poate fi folosită în cazuri de constipație sau balonări, dar și în caz de hiperaciditate gastrică. În plus, întărește sistemul imunitar și favorizează eliminarea toxinelor.

Cum utilizezi pulberea de lucernă?

Pulberea poate fi dizolvată în apă rece, în sucuri de fructe, lactate și smoothie-uri, dar poate fi consumată și în salate. Lucerna este excelentă și sub formă de germeni sau de tinctură. Există, desigur, și tablete care conțin pulbere de lucernă în compoziție. Indiferent de cum o consumi, este un supliment alimentar care aduce multe beneficii organismului.

Când introduci în alimentație și pulberi vegetale, e important să bei și suficientă apă, pentru a ajuta tranzitul intestinal. La fel că lămâia, dizolvată în apă, pulberea de lucernă contribuie la alcalinizarea corpului. În același timp, favorizează pierderea kilogramelor în plus, fiind un aliat de seamă în curele de slăbire.

Pulbere de ovăz verde

Bogată în vitamine precum A, C și E, pulberea de ovăz verde are un puternic efect antioxidant, luptând împotriva efectelor radicalilor liberi asupra organismului. Conține fibre care stimulează tranzitul intestinal, este un bun diuretic și poate fi folosită în alimentație special pentru a favoriza digestia, fiind un bun adjuvant în caz de constipație și balonări. Întărește sistemul imunitar și contribuie la eliminarea toxinelor.

De asemenea, ajută foarte mult în timpul examenelor sau când trebuie să depui un efort intens din punct de vedere intelectual, fiind bogată în magneziu, complexul de vitamine B, A, C și E. În același timp, o cură cu pulbere de ovăz verde este excelentă în perioade care presupun efort fizic și psihic.

Cum folosești pulberea de ovăz verde?

Adaugă o lingură de pulbere de ovăz verde în smoothie-uri. Combinată cu fructe, lapte animal sau vegetal și alte ingrediente preferate, pulberea de ovăz verde îți va oferi un smoothie cremos și plin de nutrienți. De asemenea, poți adăuga pulberea de ovăz verde peste bolul cu cereale și iaurt de la micul dejun.

Pulberea de spirulină

Spirulina este o algă cunoscută pentru efectele ei benefice, consumată mai ales sub formă de comprimate la noi, însă în țările africane și sudul Americii e consumată adesea în alimentație în mod obișnuit. Conține proteine, aminoacizi, acid folic, fier, cupru, zinc, seleniu, fosfor, cupru, iod, calciu, crom, vitaminele A, B, C, E, și F, acizi cu efect antiinflamator și care reduc colesterolul.

Este de folos în sprijinul tranzitului intestinal, întărește sistemul imunitar, alcalinizează corpul, luptă împotriva stărilor de oboseală, problemelor legate de kilograme în plus, ajută la curățarea tenului din interior și e un aliat de nădejde chiar și în cazuri de depresie. Utilizarea acestei pulberi vegetale ca adjuvant contribuie și la tratarea unor anemii, iar prin conținutul mare de proteine, devine unul dintre superalimentele recomandate mai ales persoanelor a căror dietă este preponderent vegetariană.

Ce faci cu pulberea de spirulină?

Adaugă o lingură de pulbere de spirulină în smoothie-urile tale preferate sau în băuturile pe bază de lapte. Poți adăuga și puțină zeamă de lămâie sau o linguriță de miere pentru a îmbunătăți gustul. Pulberea de spirulină poate fi presărată peste un iaurt simplu sau adăugată în bolul cu cereale de la micul dejun pentru a le îmbogăți cu nutrienți 

Pulberea de ceai verde Matcha

Pulberea de ceai verde conține catehine din belșug - o categorie de antioxidanți extrem de puternici. Antioxidanții combat efectul radicalilor liberi asupra organismului, reducând astfel riscul de îmbolnăvire. Consumul de matcha este benefic și pentru ficat, având un rol protector asupra acestui organ. Unele substanțe care se regăsesc în pudra de ceai verde stimulează și activitatea cerebrală, sporind astfel puterea de concentrare, memoria, precum și viteza de reacție.

Ceaiul verde poate accelera procesul de eliminare a kilogramelor în plus, deci matcha poate fi aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus - dar nu trebuie făcut exces, deoarece poate avea efect invers, afectând ficatul și stomacul.

Cum consumi pulberea de Matcha?

Pulberea de Matcha poate fi consumată sub formă de ceai, obținut prin dizolvarea a 2 lingurițe de matcha într-o ceașcă de 60 ml de apă fierbinte. E important să amesteci ceaiul cu o lingură din lemn pentru a nu ii afecta proprietățile. Pudra de Matcha poate fi folosită însă și în salate, smoothie-uri ori deserturi.

Pulberea de Kale

Pulberea de Kale este obținută prin deshidratarea frunzelor de varză Kale. Având în vedere că această varză nu se găsește chiar în orice magazin și nici pe tot parcursul anului, pulberea poate fi un înlocuitor excelent. Pudra de Kale conține o mulțime de vitamine și minerale, începând de la vitamina A, K, C, B6 și până la mangan, potasiu, magneziu, cupru și calciu. Totodată, conținutul de antioxidanți este mare.

Prințe proprietățile pulberei Kale se numără: reducerea colesterolului, reducerea riscului cardiovascular, prevenirea cancerului, protejarea vederii, accelerarea procesului de eliminare a kilogramelor în plus.

Cum se folosește pulberea de Kale?

Pulberea de Kale poate fi consumată în smoothie-uri, în cerealele de la micul dejun, în sosuri, supe și salate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MD Anderson - What to know about greens powders
https://www.mdanderson.org/cancerwise/what-to-know-about-greens-powders.h00-159623379.html
NCBI - Beneficial Effects of Spirulina Consumption on Brain Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839264/
Studiul „Beneficial Effects of Spirulina Consumption on Brain Health”, apărut în Nutrients. 2022 Feb; 14(3): 676. Published online 2022 Feb 5. doi: 10.3390/nu14030676, autori: Antonia Cianciulli et al.
NCBI - Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
Studiul „Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review”, apărut în Molecules. 2021 Jan; 26(1): 85. Published online 2020 Dec 27. doi: 10.3390/molecules26010085, autori: Joanna Kochman et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0