Persoanele cu boli mentale au un risc mai mare de tuberculoză (studiu)

Potrivit unor cercetări prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din 2021 (ECCMID), persoanele afectate de boli mentale, inclusiv depresie, au o incidență crescută a tuberculozei (TBC).

Atât tuberculoza, cât și bolile mentale sunt priorități urgente la nivel mondial în materie de sănătate, deoarece au o prevalență ridicată în întreaga lume și deseori coexistă. Deși se știe că sănătatea mentală precară afectează sistemul imunitar, nu se știa dacă boala mentală joacă un rol cauzal în tuberculoză și în riscul unei persoane de a dezvolta boala activă.

TESTARE PCR COVID-19

Sănătatea mentală precară poate influența riscul de tuberculoză

O analiză a mai multor studii, realizată la Institute for Infection and Immunity din Londra, în colaborare cu universități din Marea Britanie și SUA, au examinat dovezile pentru o asociere între sănătatea mentală și riscul de a dezvolta TBC. Autorii au efectuat o revizuire sistematică a studiilor de cercetare provenite dintr-o serie de baze de date medicale. Criteriile de includere în analiză au fost o dată de publicare a lucrării în perioada 1 ianuarie 1970 - 11 mai 2020 și dacă lucrarea conținea date despre asocierea dintre sănătatea mentală și riscul de tuberculoză activă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cercetătorii au examinat un total de 1.546 de studii, cu date preluate de la 607.184 de persoane din Asia, America de Sud și Africa pe o perioadă de 50 de ani, cu tulburări de dispoziție cum ar fi depresia, cât și tulburări psihotice care includ schizofrenia. 

Oamenii de știință au găsit dovezi solide din studiile efectuate în Asia că atât depresia, cât și schizofrenia sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta tuberculoză după o infecție cu Mycobacterium tuberculosis. S-a constatat că persoanele cu depresie au un risc cu 15% mai mare de a face TBC decât cele fără depresie, în timp ce schizofrenia a fost asociată cu un risc crescut cu 52% de a avea TBC.

O analiză suplimentară a datelor dintr-un studiu amplu efectuat pe 242.952 de subiecți din țările cu venituri mici și medii a constatat, de asemenea, că persoanele cu tuberculoză aveau un risc de trei ori mai mare de a suferi un episod de depresie decât persoanele fără această boală.

Autorii analizei afirmă că datele obținute indică faptul că persoanele cu boli mentale, inclusiv depresia și schizofrenia, au o incidență crescută a tuberculozei și reprezintă astfel o populație cu risc ridicat care ar putea fi vizată pentru screening și tratament.

Oamenii de știință mai spun că sunt necesare programe integrate care să ofere îngrijire pentru persoanele care au atât probleme de sănătate mentală, cât și TBC, iar intervențiile care abordează bolile mentale și factorii lor de bază ar putea ajuta la reducerea incidenței tuberculozei la nivel global.

Deși se știa că problemele de sănătate mentală și tuberculoza coexistă adesea, analiza de față arată că sănătatea mentală ar putea juca un rol cauzal în creșterea riscului de TBC, potențial prin efectul său asupra sistemului imunitar. Acest lucru subliniază importanța implicării autorităților sanitare în abordarea sănătății fizice și mentale în mod holistic.

Cum poți preveni bolile mentale?

Nu există o metodă sigură de a împiedica instalarea unor boli mentale, însă pot fi luate unele măsuri:

  • Apreciază-te și dezvoltă-te personal și profesional. Lărgește-ți orizonturile în ceea ce privește cunoștințele teoretice și practice, caută să faci o muncă pe care o consideri utilă și, foarte important, fă-ți timp pentru tine și pasiunile tale.
  • Ai grijă de corpul tău. A avea o stare bună de sănătate fizică contribuie la o mai bună sănătate mentală. În acest sens, axează-te pe mese hrănitoare, pe bază de produse cât mai naturale și simple (legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe etc.), evită fumatul și alcoolul în exces, bea apă suficientă de-a lungul zilei și acordă timp exercițiului fizic, deoarece toate acestea contribuie la o stare de spirit mai bună.
  • Dormi suficient. Lipsa somnului odihnitor contribuie la dezvoltarea depresiei.
  • Înconjoară-te de oameni pe gustul tău. Poate că la serviciu nu este mereu posibil să interacționezi cu persoane în prezența cărora te simți bine, dar măcar acasă și în cercul de prieteni e bine să ai oameni de încredere, cu care să poți discuta atunci când ai ceva pe suflet și cu care să-ți poți face planuri pentru diverse activități relaxante.
  • Ia în calcul voluntariatul. A ajuta oameni aflați în nevoie este util nu doar pentru ei, ci și pentru tine, ca voluntar, deoarece te vei simți mai bine psihic și poate chiar vei aprecia mai mult tot ce ai obținut în viață și îți vei da seama că problemele tale nu sunt chiar atât de mari pe cât credeai.
  • Învață să faci față stresului. Ne place sau nu, stresul face parte din viață, deci e greu de crezut că îl putem elimina complet. O metodă mai eficientă pentru sănătatea noastră mentală este să găsim modalități de a-l ține sub control. Unele persoane reșesc să gestioneze stresul prin yoga sau alte tipuri de mișcare, altele prin petrecerea timpului liber cu un animal de companie, cu prietenii sau cu ajutorul plimbărilor în natură. Poți lua în calcul și o suplimentare cu acizi grași Omega 3, care pot ajuta organismul să reziste mai bine la stres.
  • Liniștește-ți mintea. Exercițiile de relaxare pot îmbunătăți starea sufletească și pot schimba perspectiva asupra vieții. Fie că e vorba de exerciții de respirație, de meditație sau de scrisul onest într-un jurnal, activitățile de acest tip ajută la calmarea minții și la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Stabilește-ți obiective realiste. Gândește-te ce vrei să realizezi din punct de vedere academic, profesional și personal și, eventual, scrie-ți pașii de care consideri că ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. Fii realist în demersul tău și amintește-ți că lucrurile durabile se realizează în timp, prin muncă și perseverență, dar ține cont și de faptul că vei face nu doar pași înainte, ci vor fi și momente de stagnare sau chiar de regres.
  • Cere ajutor atunci când simți că nu mai faci față. Căutarea și acceptarea ajutorului la nevoie este un semn de forță, nu o slăbiciune. Dacă simți că începi să te confrunți cu probleme mentale, fie că e vorba de anxietate, depresie, demotivare și altele, deschide-ți sufletul în fața persoanelor apropiate. Dacă acestea nu te pot ajuta, ia în calcul câteva ședințe la un psihoterapeut, deoarece multe probleme pot fi gestionate printr-o schimbare de perspectivă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ESCMID - The relationship between mental health and risk of active tuberculosis: a systematic review
https://eacademy.escmid.org/escmid/2021/eccmid-2021/327876/sally.e.hayward.the.relationship.between.mental.health.and.risk.of.active.html
University Health Service - Ten Things You Can Do for Your Mental Health
https://uhs.umich.edu/tenthings


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0