Pericolele la care te expui folosind folie de aluminiu

Folia de aluminiu a devenit indispensabilă în multe bucătării, fiind utilizată și în timpul gătitului, dar și pentru a acoperi recipientele cu mâncare din frigider sau pentru a ne proteja aragazul de murdărie. Știai, însă, că îți pui sănătatea în pericol folosind folia de aluminiu la gătit?

Cine nu a folosit măcar o dată folie de aluminiu în bucătărie? Aceasta se poate dovedi utilă, însă, dacă te preocupă starea de sănătate a ta și a familiei tale, cu atât mai mult dacă sunt și copii în gospodărie, e bine să fii precaut atunci când prepari alimente pentru meniul zilnic. Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că există o legătură între folia de aluminiu și dezvoltarea unor afecțiuni precum demență, autism sau chiar boala Parkinson. Iată în ce fel ne pătrunde aluminiul în corp și de ce e bine să ne gândim de două ori înainte de a folosi folia de aluminiu la gătit.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum ne contaminăm cu aluminiu?

Aluminiul pătrunde în organism sub formă de vapori sau praf de aluminiu. Un adult consumă zilnic în jur de 7-9 mg de aluminiu prin alimentație, la care se adaugă și aliminiul provenit din apă sau aer. Potrivit EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), „sursa majoră de expunere la aluminiu pentru populația generală este prin alimentație, cu variații mari ale conținutului de aluminiu între alimente individuale”.

Cantități mari de aluminiu au fost descoperite în alimente precum: praful de copt, făina care conține agent de creștere, sarea, produsele de patiserie și orice alt tip de alimente procesate. De asemenea, și unele produse cosmetice conțin aluminiu, printre care antiperspirantele, loțiunile de corp, loțiunile de plajă ori șampoanele.

Cea mai mare cantitate de aluminiu pe care o consumăm provine din alimentele gătite în folie de aluminiu. Pentru a preveni bolile care pot apărea din cauza aluminiului, ideal ar fi să reduci cât poți de mult expunerea la aluminiu. Folia de aluminiu poate fi cu succes înlocuită cu hârtie de copt atunci când vine vorba despre gătit. De asemenea, poți folosi și tigăi antiaderente de calitate ori vase de yena, pentru a nu mai simți nevoia să acoperi recipientele în care gătești cu folie de aluminiu. 

Cât aluminiu se află în produsele gătite în folie de aluminiu?

Doza zilnică tolerată de aluminiu este de 1 mg/kg masă corporală/zi, însă această limită este depășită în cazul multor persoane. Dacă se mai folosește și folie de aluminiu la gătit, cantitatea care ajunge în corp crește și mai mult.

Un studiu recent a analizat conținutul de aluminiu din carne și pește efectuate după gătirea acestor alimente folosind folie de aluminiu disponibilă în comerț. Eliberarea acestui element chimic a fost evaluată prin gătirea cărnii de vită, pui și pește învelite cu folie de aluminiu folosind condimente sau fără condimente, pentru a evalua efectul asupra scurgerii aluminiului în alimente.

Pentru peste si pui, concentrațiile maxime (42 mg/Kg pentru pește și 40 mg/Kg pentru pui) au fost detectate pentru probele care au fost învelite în folie de aluminiu și gătite cu condimente, în timp ce în cazul cărnii de vită, valoarea maximă (40 mg/Kg) a fost găsită în proba învelită în folie de aluminiu, dar gătită fără a adăuga condimente. Acest rezultat, spun cercetătorii, ar putea avea legătură cu faptul că vita are un conținut mai ridicat de grăsimi.

Concluzia echipei de cercetare a fost că eliberarea de aluminiu s-a produs în cantități semnificative, iar dacă alimentele gătite astfel se consumă de mai multe ori pe săptămână, împreună cu aportul de aluminiu provenit din alte surse care conțin în mod natural aluminiu, aportul tolerabil total pe săptămână depășește recomandările autorităților de sănătate. Mai mult decât atât, dacă se utilizează o folie de aluminiu mai groasă, care corespunde unei rezistențe mai mari, acest lucru ar putea duce la eliberarea de și mai mult aluminiu în alimente.

Un alt experiment a analizat 11 tipuri diferite de alimente (somon de Atlantic, macrou de Atlantic, piept de rață, un tip de brânză moale cu mucegai alb, roșii, boia de ardei, un tip de găluște din făină, friptură de porc, ceafă de porc, piept de pui și pulpe de pui) puse la copt în folie de aluminiu, atât marinate, cât și nemarinate. 

Conținutul de aluminiu a fost măsurat prin două metode standard, iar cea mai mare creștere a aluminiului a fost observată în probele de somon marinat (41,86 ± 0,56 mg/kg), macrou (49,34 ± 0,44 mg/kg) și piept de rață (117,26 ± 1,37 g/kg). Aceste cantități, spun cercetătorii, pot reprezenta un risc pentru copiii și pentru persoanele cu anumite afecțiuni.

Alte cercetări sugerează alimentele acide precum roșiile, varza și fructele de pădure, precum și cele condimentate, gătite în folie de aluminiu, adună cantități mai mari din acest metal, față de alimentele alcaline.

Legătura dintre aluminiu și boala Alzheimer, autism, scleroză multiplă

Deși savanții spun că mai sunt necesare cercetări detaliate pentru a înțelege rolul jucat de nivelurile ridicate de aluminiu în etiologia bolilor neurodegenerative și a neurodezvoltării umane, o analiză recentă a indicat faptul că boala Alzheimer, tulburarea de spectru autist și scleroza multiplă pot fi corelate cu cantități mari de aluminiu găsite în creier. 

Aluminiul în catitate mare în creier poate contribui la apariția sclerozei multiple, arată un studiu care a analizat probe de țesut și date clinice și neuropatologice furnizate de Banca de țesuturi a Societății de Scleroză Multiplă. Dar, spun oamenii de știință, s-a demonstrat că, dacă pacienții cu scleroză multiplă beau ape minerale bogate în siliciu, acestea ajută la creșterea excreției urinare a aluminiului și deci ar putea reprezenta o strategie terapeutică pentru acești pacienți.

Și alte studii de caz arată efectele negative ale aluminiului în creier. Cercetătorii de la Universitatea Keele din Marea Britanie au dezvăluit că prezența de aluminiu în cantități mari în creier duce, pe termen lung, la apariția temutei boli Alzheimer. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat situația unui bărbat în vârstă de 66 de ani, diagnosticat cu o formă severă de Alzheimer, în urma expunerii preț de 8 ani la praful de aluminiu. Praful de aluminiu pătrunde în organism pe căile aeriene, formându-se apoi depozite de aluminiu în creier, dar și pe căile respiratorii.

Un alt caz care a pus oamenii de știință pe gânduri a fost cel al unei femei britanice care a decedat în urma apariției bolii Alzheimer. Analizele care i s-au făcut au arătat că existau cantități mari de aluminiu în țesuturile sale. Aluminiul în exces a pătruns în corpul femeii prin consumul de apă care provenea dintr-o sursă locală care, înainte cu 16 ani de îmbolnăvirea femeii, a fost contaminată cu 20 de tone metrice de aluminiu în urma unui accident industrial.

Unele ingrediente naturale ne protejează de aluminiu

Există și ingrediente naturale care ne pot proteja de aluminiul cu care intrăm în contact, combătând efectele nocive ale acestuia. Curcumina pare a fi eficientă în acest sens, unele studii dovedind că are un efect protector asupra organismului împotriva aluminiului.

Curcumina se regăsește în turmeric, fiind un antiinflamator natural, dar și un antioxidant de preț. Printre beneficiile curcuminei pentru sănătate se află și efectele antidepresive, calmarea durerilor, scăderea colesterolului, efectul anticoagulant și ameliorarea problemelor digestive. Poți introduce turmericul în alimentația ta adăugându-l în preparate precum curry ori sosuri gătite, supe, tocănițe, cartofi la cuptor, dar și în smoothie-uri, în cafea sau în ceai.

Cum să gătești gustos fără folie de aluminiu?

Înlocuiește folia de aluminiu cu hârtie

În loc să folosești folie de aluminiu pentru a ambala alimentele înainte de a le găti, poți opta pentru alternative ecologice, cum ar fi hârtia de copt sau unele frunze. Acestea sunt sigure pentru utilizare la temperaturi ridicate și pot fi utilizate pentru a înveli sau a acoperi alimentele în timpul gătitului în cuptor.

Folosește vase de gătit cu capac

În loc să gătești în folie de aluminiu, poți folosi vase de gătit cu capac, de sticlă, ceramică, fontă sau lut. Acestea vor menține umiditatea și aromele în timpul procesului de gătire.

Încearcă metode de gătit alternative

În loc să te bazezi pe folia de aluminiu pentru a reține sucurile în timpul gătitului, poți încerca metode de gătit care nu necesită o astfel de protecție, cum ar fi marinarea alimentelor înainte de a le găti și prepararea cu capac, la foc mic.

În ce privește folia de aliminiu, dacă aceasta este folosită pentru a înveli alimente reci, spun oamenii de știință, nu este o problemă mare - dacă, de exemplu, pui o folie de aluminiu peste un castron in care ai, să spunem, o salată, niște chiftele, clătite etc. pe care îl dai la frigider. Însă, dacă o folosești des la gătit, la căldură, folia de aluminiu devine periculoasă, mai ales prin prin cumularea cu alte surse alimentare sau de alt tip, pentru că astfel poate duce la crearea unui nivel toxic de aluminiu în corp.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EFSA - EFSA Advises on the Safety of Aluminium in Food
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-advises-safety-aluminium-food
NCBI - Quantification of the Aluminum Content Leached into Foods Baked Using Aluminum Foil
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696975/
Studiul „Quantification of the Aluminum Content Leached into Foods Baked Using Aluminum Foil”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2020 Nov; 17(22): 8357. Published online 2020 Nov 12. doi: 10.3390/ijerph17228357, autori: Paola Fermo et al.
Pub Med - Aluminium in human brain tissue from donors without neurodegenerative disease: A comparison with Alzheimer's disease, multiple sclerosis and autism
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32385326/
Studiul „Aluminium in human brain tissue from donors without neurodegenerative disease: A comparison with Alzheimer's disease, multiple sclerosis and autism”, apărut în Sci Rep. 2020 May 8;10(1):7770. doi: 10.1038/s41598-020-64734-6, autori: Christopher Exley, Elizabeth Clarkson
NCBI - Aluminium in Brain Tissue in Multiple Sclerosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121957/
Studiul „Aluminium in Brain Tissue in Multiple Sclerosis”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2018 Aug; 15(8): 1777. Published online 2018 Aug 18. doi: 10.3390/ijerph15081777, autori: Matthew Mold et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0