De ce este indicat să luăm și probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice?

Recomandate în lupta împotriva infecţiilor bacteriene, antibioticele cauzează și daune colaterale microbiomului, comunitatea complexă de bacterii care trăiește în intestin. Astfel, are loc o diminuare temporară a bacteriilor benefice din întregul tract gastro-intestinal. O strategie populară pentru a atenua această scădere este de a lua un supliment probiotic în timpul tratamentului cu antibiotice. 

Cuvântul probiotic (derivat din greacă) înseamnă „pentru viață” opusul cuvântului antibiotic care înseamnă „împotriva vieții” . Probioticele sunt definite ca „microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate, oferă gazdei un beneficiu pentru sănătate”. Atunci când echilibrul sănătos este perturbat, pot apărea probleme digestive, cum ar fi diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil (IBS) și balonare. Problemele digestive sunt semne de avertizare timpurie. Dacă nu este rezolvat, acest dezechilibru poate duce la probleme mai grave, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, alergii, probleme de concentrare și chiar modificări ale dispoziției.

1. Care sunt avantajele?

Dacă ai fost diagnosticat cu o infecție bacteriană, cum ar fi Staphylococcus aureus (Stafilococ auriu) sau cu o infecție urinară, medicul îți va prescrie un antibiotic pentru tratarea acesteia. Scopul antibioticului este de a distruge bacteriile dăunătoare cauzatoare de infecție. 

Pe măsură ce aceste medicamente acționează pentru a te însănătoși, pot perturba atât echilibrul, cât și cantitatea de bacterii bune din tractul gastro-intestinal, ceea ce poate duce la o varietate de simptome, inclusiv diaree asociată cu administarea de antibiotice. Din fericire, poți să iei măsuri pentru a restabili microbiomul pentru sănătatea întregului corp în timpul, dar și după un tratament cu antibiotice. Probioticele pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor care se găsesc în intestin, contracarând eventualele modificări provocate de tratamentul cu antibiotice. 

 

2. Cum să ne protejăm flora intestinală? 

Tratamentul cu antibiotice, infecţiile intestinale bacteriene sau virale (de exemplu, cu Rotavirus), dar și stresul pot tulbura echilibrul microflorei intestinale. Bacteriile lactice sunt prezente în mod natural în întregul tract intestinal, unde îndeplinesc numeroase funcţii importante, printre care digerarea alimentelor (scindarea proteinelor). 

Pentru a reface microflora naturală pe parcursul întregului tract gastro-intestinal atunci când urmezi un tratament cu antibiotice, din ce în ce mai mulți medici recomandă administarea de probiotice - microorganisme vii care conferă anumite beneficii sănătății pacientului.  

Probioticele se găsesc în alimentele fermentate, cum ar fi iaurt, kefir, muraturi, kombucha, bors, varza si zeama de varza murata.Dar sunt disponibile și sub formă de capsule. Totuși, pentru a compensa efectele potențial negative ale administrării unui antibiotic asupra microbiotei intestinale, specialiștii recomandă administrarea probioticelor sub formă de supliment, care conţine tulpini de bacterii liofilizate, special selectate din genurile Lactobacillus, Bifidobacterium precum lactobacillus rhamnosus , lactobacillus acidophilus, dar  si Saccharomyces Boulardi.

Asocierea antibioticelor cu probiotice vizeaza in principal capacitatea de a combate infcetiile fungice, in special cu candida la nivel bucal, nazofraingian sau genital. Un probiotic de înaltă calitate ajută, de asemenea, la restabilirea diversității sănătoase a bacteriilor bune din intestin

De exemplu,  Saccharomyces Boulardi produce acid caprilic, o substanță antifungică eficientă împotriva levurilor Candida. De asemenea, s-a demonstrat că S. boulardii reduce potențialul de infestare și inflamație cu Candida în boala inflamatorie intestinală si de asemenea, joaca un rol important in combaterea infectiei cu Helicobacter Pylori au combate simptomele din intestinul iritabil ori bolile autoimune digestive.

  Aceste tulpini bacteriene pot avea efecte benefice, sunt bine tolerate și au un profil de siguranță favorabil. 

Specialiștii recomandă să luăm probiotice începând cu prima zi de tratament cu antibiotice. Este important ca acestea să fie administrate la trei ore după ingerarea antibioticelor și nu în același timp, deoarece antibioticele ar putea distruge bacteriile din probiotice și ar putea anula orice efect benefic. Ba mai mult, specialiștii atrag atenția că administarea probioticelor trebuie continuată pentru încă 14 zile de la încheierea terapiei cu antibiotice, pentru a reface complet microflora naturală a  întregului tract gastro-intestinal. 

Câteva probiotice recomandate în mod obișnuit sunt cele care conțin bacterii lactice: Lactobacilus acidophilus,  Bifidobacterium infantis , Lactobacillus rhamnosus,  Saccharomyces Boulardi. Acestea au o rezistență ridicată la acidul gastric și la acțiunea sărurilor biliare. 

Ce mai poți face?

  • Include în alimentațieprebiotice,  nuci, semințe, fasole, cereale integrale. Acestea au fibre care ajută bacteriile prietenoase din intestin să crească și să se înmulțească. 
  • Consumă mai puțin zahăr. Consumul de alimente procesate și bogate în zahăr adăugat poate scădea cantitatea de bacterii bune din intestin. O cantitate mare de zahăr a fost, de asemenea, legată de creșterea inflamației, agravând simptomele bolilor inflamatorii intestinale 1.
  • Redu stresul. Gestionarea stresului este importantă pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea intestinului. Unele studii au arătat că factorii de stres psihologic pot perturba echilibrul natural al florei intestinale.

 

3. Care pot fi efectele adverse ale administrării antibioticelor pe termen scurt și lung?

Antibioticele, utilizate chiar și pentru perioade scurte de timp, pot perturba buna funcționare a sistemului digestiv. 

Printre efectele adverse comune pe termen scurt se numără dezechilibrele digestive, care se manifestă prin:

  • greaţă
  • indigestie
  • vărsături
  • diaree
  • balonare
  • senzația de plenitudine
  • pierderea poftei de mâncare
  • crampe stomacale

Una dintre marile complicații ale utilizării antibioticelor este așa-numita diaree asociată cu antibiotice, iar specialiștii spun că este cauzată în principal de perturbarea bacteriilor bune care trăiesc în tractul gastro-intestinal. Oamenii de știință spun că incidența diareei asociată cu administrarea de antibiotice este undeva între 2 și 20% pentru persoanele care iau antibiotice. Cercetările preliminare sugerează că administrarea de probiotice poate ajuta la prevenirea diareei asociate cu antibiotice. 

De exemplu, o revizuire a 17 studii a constatat că administrarea unui probiotic poate reduce cu 51% riscul de a dezvolta diareea asociată cu antibiotice 2. Oricine se confruntă cu simptome severe sau persistente ar trebui să întrerupă tratamentul cu antibiotice și să anunțe medicul. 

În urma administrării de antibiotice, există riscul apariției infecțiile fungice atât la nivel vaginal, cât şi în cavitatea bucală sau pe piele, cu precădere în rândul femeilor. Acestea se pot confrunta cu candidoză, tratamentul cu antibiotice provocând creşterea şi dezvoltarea micozei Candida albicans. 

La administrarea concomitentă a mai multor substanţe medicamentoase, între ele apar interacţiuni, de cele mai multe ori, cu consecințe negative. Printre medicamentele care interacționează cu antibioticele se numără: 

  • contraceptivele;
  • antiacidele;
  • antihistaminicele;
  • multivitaminele și unele suplimente, în special cele bogate în zinc, fier și calciu;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
  • medicamentele pentru psoriazis;
  • medicamentele pentru artrita reumatoidă;
  • diureticele;
  • antifungicele;
  • medicamentele pentru diabet;
  • steroizii;
  • retinoizii și suplimentele cu vitamina A;
  • medicamentele pentru colesterol, inclusiv statinele;
  • antidepresivele triciclice. 

Probioticele la varstnic

 

În ultimii ani, cercetătorii au încercat să înțeleagă mai bine legătura dintre această diversitate bacteriană redusă și bolile legate de vârstă. Mai multe studii de cercetare au descoperit o legătură între modificările microbiomului intestinal și boli precum demența, boala Alzheimer, Parkinson și diabetul de tip 2.

Acesta este motivul pentru care suplimentele probiotice sunt de o importanță deosebită pentru persoanele în vârstă. Ele ajută la restabilirea diversității naturale a bacteriilor intestinale, consolidează sistemul imunitar și chiar au un impact pozitiv asupra cunoașterii și stării de spirit.

Este bine stabilit că diversitatea și cantitatea de bacterii intestinale scade odată cu înaintarea în vârstă. Multe dintre bacteriile bune ale corpului, precum bifidobacteriile și lactobacilii, scad semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.

În același timp, apariția bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Bacteroides și Clostridia, crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.

Într-un studiu, oamenii de știință au analizat cantitatea de bifidobacterii a persoanelor din diferite grupe de vârstă. Bifidobacteriile, cum ar fi bifidobacterium lactis și bifidobacterium longum, îndeplinesc multe sarcini importante în organism, inclusiv funcția imunitară, susținerea barierei intestinale și producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFA).

Oamenii de știință au descoperit că bifidobacteriile reprezintă cel puțin 60 până la 70% din bacteriile din intestinul unui copil mic. Până când persoana ajunge la bătrânețe, bifidobacteriile reprezintă doar 5%. Ei susțin că acest lucru poate explica de ce apar multe boli la bătrânețe.

De asemenea, vârstnicii se luptă frecvent cu probleme de sănătate digestivă, cum ar fi constipație, diaree, indigestie sau afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerele gastro-intestinale (GI).

Beneficiile probioticelor au fost demonstrate în studii științifice în toate, de la pierderea în greutate la sănătatea vaginală. Produsele probiotice specifice susțin sistemul digestiv și pot ajuta la soluționarea problemelor de sănătate digestivă, cum ar fi constipația, diareea și balonarea.

O altă problemă cu care se confruntă mulți vârstnici este un sistem imunitar slăbit. Unele suplimente probiotice conțin tulpini probiotice specifice care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Demența și Alzheimer sunt condiții debilitante legate de vârstă. Cauza exactă a bolii Alzheimer este încă neclară. Cu toate acestea, cercetările din ultimii ani au evidențiat o legătură puternică între intestin și creier, numită „axa intestin-creier”.

Unele dintre probioticele mai avansate - denumite și „psihotiotice” - întăresc axa intestin-creier, care are un efect pozitiv asupra memoriei, cunoașterii și stării de spirit.

Într-o altă analiză științifică a prebiotice și probiotice pentru vârstnici, tulpinile probiotice, cum ar fi Lactobacillus rhamnosus, L plantarum și L casei, s-au demonstrat că ajută la problemele intestinale comune cu care se confruntă persoanele în vârstă.

Nu toate probioticele sunt la fel. De aceea, este important să alegeți un probiotic de înaltă calitate, adaptat nevoilor persoanei. De exemplu, un probiotic pentru constipație conține tulpini diferite decât un probiotic care este conceput pentru a ajuta la diaree sau inflamație în intestin.
Constipația este definită ca mai puțin de trei mișcări intestinale de evacuare a continutului intestinal, pe săptămână. La vârstnici, în special, constipația este adesea rezultatul unor medicamente care au constipație ca efect secundar, mai puțină mișcare și o dietă săracă în fibre. Aportul scăzut de lichide este o altă cauză potențială a constipației.

Utilizarea suplimentelor probiotice în diferite cazuri de constipație a fost studiată de mulți cercetători de-a lungul anilor. Concluzia: suplimentele probiotice pot fi extrem de utile celor care suferă de constipație.

Acestea reechilibrează flora intestinală, cresc producția de mucus în intestine și îmbunătățesc frecvența și consistența mișcărilor intestinale.

Diareea este definită ca mai mult de trei mișcări intestinale libere sau lichide pe zi.

Cele mai frecvente cauze ale diareei sunt: ​​medicamente precum antibioticele, diareea călătorului sau bacteriile dăunătoare. La vârstnici, creșterea excesivă a bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Clostridia, este o problemă obișnuită.

Un supliment probiotic de înaltă calitate restabilește diversitatea bacteriilor bune din intestin, astfel încât să existe mai puțin spațiu pentru ca bacteriile rele să se inmulteasca. Cercetări recente arată că unele tulpini de bacterii probiotice au capacitatea de a combate anumite bacterii nocive si virusuri.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu balonarea ca pe o senzație de plenitudine, etanșeitate și abdomen extins, cu crampe si  durere.

Balonarea apare atunci când anumite bacterii produc prea mult gaz. Poate indica o creștere excesivă a bacteriilor rele, a virusurilor, a paraziților sau a ciupercilor din intestin.

Acești agenți patogeni produc cantități mari de gaze în timp ce se  reproduc și digeră particulele alimentare din intestinele dumneavoastră. Excesul de candida, de exemplu, duce la flatulență, balonare, pofte puternice de zahăr și  limbă incarcata.

Un alt motiv comun pentru balonare și flatulență sunt intoleranțele alimentare. Când oamenii sunt alergici la lactoză, gluten sau alte produse alimentare, acest lucru poate apărea ca balonare, flatulență și greață după ce a mâncat aceste articole.

Echilibrul sănătos al bacteriilor intestinale este fundamentul unei digestii sănătoase. Un supliment probiotic multispecial de înaltă calitate ajută la restabilirea acestui echilibru.

În plus, anumite tipuri de bacterii probiotice pot combate agenții patogeni care vă pot face să vă balonați și să restabiliți un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale benefice.
Mulți seniori caută modalități de a consolida sistemul imunitar. Știați că 80% din sistemul nostru imunitar se află în intestin?

Dacă procesele  intestinale nu functioneaza bine, sistemul imunitar este și el slab. Administrarea  unui tip corect de bacterii probiotice poate, de fapt, să blocheze virusurile, bacteriile și alte substanțe nocive să pătrundă în organism

Tulpinile Lactobacilli, Bifidobacteria  sau Saccharomyces boulardii ajută la formarea unei bariere naturale în intestin pentru a proteja organismul împotriva germenilor. Aceste tulpini creează, de asemenea, un mediu în intestine care nu este favorabil multor virusuri și bacterii.

În al doilea rând, aceste tulpini de lactobacili inactivează virușii înainte ca virusul să poată pătrunde în celulele epiteliale ale peretelui intestinal unde se reproduce.

În al treilea rând, tulpinile probiotice specifice promovează efecte antivirale prin stimularea sistemului imunitar.
Debutul demenței sau al bolii Alzheimer reprezintă o mare teamă pentru vârstnici și pentru cei dragi.

Ambele sunt boli ale creierului, deci ce legătură are asta cu sănătatea intestinelor? Intestinul și creierul stau într-o comunicare constantă, iar bacteriile noastre intestinale joacă un rol important în acest sens.

Un dezechilibru al bacteriilor duce la inflamații în intestin. Dacă acest lucru se întâmplă pe perioade mai lungi de timp, bacteriile dăunătoare, aditivii alimentari și alte substanțe se pot scurge în sânge și, în cele din urmă, pot ajunge la creier.

Acest lucru are ca rezultat inflamația creierului, numită și „neuroinflamare”. Din ce în ce mai multă literatură științifică indică o legătură puternică între inflamația intestinului, inflamația creierului și bolile cognitive, cum ar fi demența și Alzheimer.

Probioticele ajută la soluționarea problemei de bază a unui dezechilibru în intestin.

Luarea unui supliment probiotic de înaltă calitate crește diversitatea bacteriilor probiotice din intestin. Tulpinile bacteriene specifice pot ajuta la reducerea inflamației în colon și la întărirea peretelui intestinal, astfel încât să patrunda mai puține bacterii în fluxul sanguin.

Acest lucru are ca rezultat mai puțină inflamație în organism. Cel mai important, tulpinile bacteriene specifice acționează pozitiv pe axa intestin-creier pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei, a dispoziției și a proceselor cognitive.

In cat timp se pot vedea rezultatele administrarii probioticelor?

Există o legătură strânsă între flora intestinală și un sistem imunitar sănătos. În cazul unor dezechilibre care pot apărea în urma administrării de antibiotice, scade și rezistența sistemului imunitar.  

Prin urmare, probioticele sunt microorganismele responsabile de sănătatea intestinală. Astfel, atunci când urmăm o cură cu antibiotice este foarte important să luăm și probiotice. Bacteriile liofilizate, special selectate din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium (Lactobacillus acidophilus și Bifidobacterium animalis subsp. lactis) si Saccharomyces boulardii susțin echilibrul florei intestinale atât la adulți, cât și la copiii peste 6 ani. 

Un studiu,a demonstrat că persoanele care au consumat suplimnete cu  probiotice cu doze mari care conțin Lactobacillus paracasei, Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentium timp de 12 săptămâni au prezentat semnificativ mai puține infecții ale căilor respiratorii superioare și simptome asemănătoare gripei, comparativ cu un grup placebo.

În plus, s-a demonstrat că  probioticele  au stimulat sistemul imunitar al participanților prin creșterea nivelului de anticorpi, inclusiv sIgA în intestin după 12 săptămâni.

Un alt studiu din 2011,  a constatat că persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) care au completat cu Saccharomyces boulardii timp de 4 săptămâni au cunoscut îmbunătățiri semnificative ale simptomelor legate de IBS, comparativ cu un grup de control.

În funcție de tipul de suplimente  probiotice si de alimentatatia dvs., boagata in probiotice si prebiotice, este posibil să vedeți îmbunătățiri ale simptomelor  între câteva zile și câteva luni.

Exista si efecte adverse sau contraindicatii ale probioticelor?

Deși probioticele pot parea inofensive si sunt intens promovate in aceasta idee, se considera ca sunt în general sigure de utilizat, dar exista si anumite lucruri bine de stiut.

Concluziile unei revizuiri din 2017 sugerează că copiii și adulții cu boli severe sau cu sistemul imunitar compromis, care urmeaza terapii cu cortizon ar trebui să evite utilizarea probioticelor. Unele persoane cu aceste afecțiuni au suferit infecții bacteriene sau fungice ca urmare a utilizării de  probiotice.

Când utilizează pentru prima dată probiotice, unii oameni se confruntă cu gaze, balonare sau diaree. Modificările microbiotei intestinale pot duce la bacterii care produc mai mult gaz decât de obicei, ceea ce poate duce la balonare.

Cu toate acestea, aceste reacțiile adverse se elimină de obicei în câteva zile sau săptămâni de la administrarea probioticelor. Dacă simptomele persistă, discutați cu un medic, care poate explora cauzele posibile. În unele cazuri, medicul poate recomanda trecerea la un alt probiotic.

Probleme de piele

În cazuri rare, probioticele pot provoca erupții pe piele sau mâncărime.

Autorii unei revizuiri din 2018  a constatat că doi participanți la studiu care au luat probiotice pentru a trata IBS au raportat o erupție cutanată pruriginoasă ca efect secundar. Acest lucru a determinat un participant să renunțe la proces.

Dacă apare o erupție cutanată sau mâncărime severă, opriți utilizarea probioticului. Verificați etichetarea produsului pentru eventuale alergeni și consultați un medic dacă erupția cutanată este severă, persistentă sau însoțește alte simptome. Odată ce erupția cutanată s-a eliminat, o persoană poate încerca la recomandarea medicului, un alt produs sau tulpină de probiotic.

Risc alergic

Oricine are alergie sau intoleranță la gluten, soia, ouă, lactate sau lactoză poate avea nevoie de prudență atunci când alege probioticele.

Ca și în cazul oricărui supliment, verificați întotdeauna listele de ingrediente pentru a vă asigura că nu există riscul unei reacții alergice. Unii producători oferă probiotice fără alergeni.

Oricine are simptome ale unei reacții alergice ar trebui să înceteze imediat să utilizeze probioticul. Solicitați asistență medicală dacă reacția este severă.

În timp ce alimentele precum iaurtul, varza murată și chefirul pot conține probiotice, suplimentele probiotice concentrate de bacterii prietenoase sunt  concepute special in ceea ce priveste numărul potrivit de unități de formare a coloniilor  (CFU) și microorganisme vii pentru a susține un microbiom intestinal sănătos.

Nu numai persoanele în vârstă și cei care se luptă cu probleme de sănătate beneficiază de probiotice, ci si adultii sanatosi si mai ales cei care iau tratamnete cu antibiotice.

În ultimii ani, cercetătorii au făcut o legătură puternică între intestin și creier și rolul intestinului în sistemul imunitar. Probioticele formulate specific pot ajuta la o îmbătrânire sanaaoasa și pot ajuta la combaterea multor provocări  cu care se confruntă persoanele în vârstă.

Pentru a simți efectele benefice ale probioticelor, asigurați-vă că alegeți un probiotic care să răspundă nevoilor specifice de sănătate, discutand cu medicul de familie sau specialist.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health”, publicat în Journal of Translational Medicine, în 2017, autori: Rasnik K. Singh, Hsin-Wen Chang Di Yan, Kristina M. Lee, Derya Ucmak, Kirsten Wong, Michael Abrouk, Benjamin Farahnik, Mio Nakamura, Tian Hao Zhu, Tina Bhutani și Wilson Liao
2 Studiul „Probiotics for the Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea in Outpatients—A Systematic Review and Meta-Analysis”, publicat în Antibiotics (Basel), în 2017, autori: Sara Blaabjerg, Daniel Maribo Artzi și Rune Aabenhus
NHS - Side effects-Antibiotics
https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0