Probioticele si Omega-3, benefice in caz de steatoza hepatica

Steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de boala ficatului gras, apare in urma acumularii excesive de grasimi la nivelul ficatului. Potrivit noilor descoperiti in domeniu, combinatia dintre acizii grasi Omega-3 si probiotice poate avea efecte benefice la pacientii care sufera de boala hepatica non-alcoolica.

 

Combinatia dintre probiotice și acizii grasi Omega-3 scade semnificativ riscul de steatoza la pacientii cu boala hepatica non-alcoolica, potrivit cercetatorilor, care au reusit sa traduca constatarile lor promitatoare pe animale in context clinic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele studiului clinic realizat pe persoane adulte, o parte cu diagnostic de diabet zaharat tip II asociat steatozei, confirmă rezultatele obtinute in urma studiului pe animale, o parte dintre pacientii care au participat la studiu a primit o combinatie de probiotice suplimentate cu 250 mg de in si 250 mg ulei din germeni de grau (fiecare cu 1% la 5% acizi grasi omega-3) si o parte a primit placebo.

 

Echipa de cercetatori a aratat ca administrarea concomitentă de probiotice și acizi grași Omega-3 a redus grasimea de la nivelul  ficatului, a imbunatatit profilul lipidic seric, a imbunatatit profilul metabolic si a redus inflamatia cronica sistemica.

Pe parcursul perioadei de studiu s-au urmarit scoruri pentru evaluarea indicelui de steatoza hepatica atat la pacientii care au primit probiotice și acizii grasi Omega-3 cat si la pacientii care au primit placebo, scaderea acestor scoruri a fost semnificativa in grupul cu probiotice comparativ cu placebo. Totodata a existat o scadere semnificativa a markerilor inflamatiei sistemice cronice - TNF alfa, interleukina (IL) -1b, IL-6, IL-8, interferonul gamma - numai la unii pacienți din grupul probiotic, au existat si scaderi usoare dar nesemnificative ale greutatii corporale si a circumferintei taliei in grupul care a primit  probiotic si acizii grasi omega.

Probioticele si acizii grasi Omega-3 pot fi administrate, la recomandarea medicului, sub forma de capsule. Un exemplu este , cu o concentratie de 1000 mg de Omega 3, UnoCardio 1000g cu Vitamina D 1000 UI. Exista insa posibilitatea de a oferi organismului probiotice si acizi grasi Omega-3 si prin alimentatia adoptata.

 

 

Printre alimentele care contin acizi grasi Omega-3 se afla:

  • Somonul

  • Sardinele

  • Uleiul de peste

  • Heringul

  • Semintele de chia

  • Semintele de in

  • Semintele de canepa

  • Galbenusul de ou

  • Nucile

  • Varza de Bruxelles, spanacul

Printre alimentele care contin probiotice din belsug se numara:

  • Iaurtul grecesc

  • Ciocolata neagra

  • Mazarea

  • Varza murata

  • Maslinele verzi

  • Chefirul

  • Branza cottage sub 5 % grasime

  • Muraturile

Medicul specialist este singurul in masura sa iti faca anumite recomandari in caz de boala hepatica non-alcoolica sau orice alta afectiune hepatica. Inainte de a folosi combinatia de acizi grasi Omega-3 si probiotice pentru combaterea sau prevenirea steatozei hepatice, este recomandat sa te consulti cu medicul tau. Acesta va sti exact ce recomandari sa iti faca in functie de starea ta de sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Alte masuri eficiente in tratamentul ficatului gras

 
  • Exercițiile fizice, asociate cu dieta, vă pot ajuta să slăbiți și să vă gestionați boala hepatică. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice în majoritatea zilelor săptămânii.
  • Scăderea nivelului lipidelor din sânge. Urmăriți-vă aportul de grăsimi saturate din dieta si inlocuiti-le cu grasimi vegetale din ulei de masline, floarea soarelui, avocado, nuci si seminte, dar si peste.
  • Limitati aportul de zahăr pentru a vă ajuta să vă mențineți sub control nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
  • Daca aveți boală de ficat gras, daunele pot fi inversate foarte rapid si dacă vă abțineți de la alcool timp de cel puțin 2 săptămâni si continuati o viata fara alcool, acesta fiind cosnumat doar in ocazii exceptionale. Consumati in schimb ceai verde.
  • Adaugati dietei fibre, de exemplu din quinoa, ovaz, leguminoase, radacinoase
  • Consumati fructe mai putin dulci, cu un indice glicemic scazut sau moderat, cum ar fi capsunele, zmeura, fructe de pădure, struguri, grapefruit, fruct de cactus.
 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Bibliografie:   Efficacy and safety of omega-3 fatty acids on liver-related outcomes in patients with nonalcoholic fatty liver disease, A protocol for a systematic review and meta-analysis 2020, Shi, Xiao-yan MMa; Fan, Si-min MMa; Shi, Guo-mei MM

Association between habitual yogurt consumption and newly diagnosed non-alcoholic fatty liver disease, 2019, Shunming Zhang,  Jingzhu FuQing Zhang

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0