Infecția urinară: 8 modalități de prevenire

Infecția urinară este o afecțiune comună, dar riscul de a te confrunta cu această neplăcere poate fi minimizat prin respectarea unor reguli simple.

Cine este la risc să dezvolte o infecție urinară

Femeile au un risc mai mare decât bărbații, deoarece au uretra (tubul care scoate urina din vezică) mai scurtă. Acest lucru le permite bacteriilor să intre mai ușor în uretră și vezică. De asemenea, deschiderea uretrală a unei femei este mai aproape de anus, unde se găsesc majoritatea bacteriilor E.coli care provoacă infecțiile urinare

Alți factori care pot spori și mai mult riscul de infecție urinară includ:

  • activitate sexuală frecventă
  • parteneri sexuali noi
  • unele mijloace contraceptive
  • menopauza.

Factorii de risc valabili și pentru femei, și pentru bărbați sunt:

  • un sistem imunitar slăbit
  • anomalii ale tractului urinar
  • blocaje în tractul urinar, cum ar fi pietre la rinichi sau o prostată mărită
  • utilizarea unui cateter
  • o operație a vezicii urinare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se poate preveni o infecție urinară

Infecțiile urinare nu pot fi întotdeauna evitate, dar se poate reduce riscul de a face o nouă infecție:

1. Ștergerea dinspre față spre spate

Deoarece rectul este sursa principală de E.coli, cel mai bine este să-ți ștergi organele genitale din față spre spate după ce ai mers la toaletă. Acest obicei scade riscul de a transporta bacteriile din anus în uretră. Este și mai important să faci acest lucru dacă te confrunți cu diareea. 
 

2. Bea multe lichide

Rămâi hidratat pe tot parcursul zilei: astfel, vei urina mai des, ceea ce duce la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Apa este cea mai bună alegere, indicat fiind să bei 6 până la 8 pahare pe zi. Dacă îți este greu să bei atât de multă apă, poți să consumi și ceaiuri de plante neîndulcite sau smoothie-uri din fructe și legume. Încearcă să nu-ți faci un obicei din a consuma constant alcool și băuturi cofeinizate, care pot irita vezica.
 

3. Urinează când simți nevoia

Ți s-a întâmplat cu siguranță să ai multă treabă și să eviți să mergi la toaletă chiar atunci când ai avut nevoie. Specialiștii recomandă să mergem la toaletă imediat ce simțim nevoia și să ne golim complet vezica, în caz contrar, reținerea urinei încurajând înmulțirea bacteriilor. Acest lucru este și mai important în cazul femeilor însărcinate, deoarece sarcina crește riscul de infecții urinare.

Descoperă soluțiile experților DOC

 

4. Golește-ți vezica înainte și după sex

Activitatea sexuală crește riscul de a dezvolta o infecție urinară, mai ales dacă ești femeie, deoarece bacteriile pot intra cu ușurință în uretră în timpul sexului. Pentru a reduce riscul, urinează și înainte și mai ales după contactul sexual, pentru a elimina bacteriile care pot provoca infecția. Este, de asemenea, o idee bună să îți speli zona genitală înainte de actul sexual.
 

5. Evită produsele parfumate

Vaginul conține în mod natural mai mult de 50 de microbi diferiți, mulți dintre ei fiind un tip de bacterii numite lactobacili. Aceste bacterii ajută la menținerea unui vagin sănătos și la un nivel echilibrat al pH-ului. Pentru a nu dezechilibra flora, evită să faci spălături vaginale și să folosești tampoane interne parfumate, pudre parfumate și spray-uri deodorante în zona intimă. Uleiurile de baie parfumate și băile cu bule pot, de asemenea, să irite zona genitală și să provoce un dezechilibru al bacteriilor vaginale.
 

6. Ia în calcul alte opțiuni contraceptive

Unele mijloace contraceptive (diafragmele, spermicidele) pot provoca o înmulțire a bacteriilor dăunătoare. Cere sfatul medicului pentru a ți se recomanda o metodă contraceptivă mai potrivită.
 

7. Consumă probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii care contribuie la înmulțirea bacteriilor bune. În general, tulpinile de lactobacilli au fost asociate cu infecții urinare mai puțin frecvente. Există mai multe modalități prin care poți lua probiotice pentru a spori sănătatea tractului urinar, inclusiv: consumul de alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul sau usturoiul, prin administrarea unor suplimente probiotice sau prin utilizarea unor supozitoare cu probiotice.
 

8. Consumă suc de merișor
 

Merișoarele reprezintă un remediu tradițional pentru prevenirea infecțiilor urinare, deoarece conțin proantocianidine care pot impiedica aderarea bacteriilor E.coli la țesuturile din tractul urinar. De asemenea, se crede că vitamina C din merișoare poate crește aciditatea urinei, ceea ce ar putea reduce înmulțirea bacteriilor rele. Se pot consuma merișoarele proaspete, congelate sau sub formă de suc.

Când să mergi la medic

Uneori, o infecție urinară nu provoacă simptome, dar, dacă acestea apar, este posibil să te confrunți cu:

  • o urgență constantă de a urina
  • arsură la urinare
  • eliminarea unor cantități prea mici de urină
  • urină neplăcut mirositoare, tulbure sau cu urme de sânge
  • durere pelvină (la femei).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 9 Ways to Reduce Your Risk of a UTI
https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-uti
Mayo Clinic - Urinary tract infection
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

Descoperă soluția completă pentru sănătatea ficatului

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1