Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament

Nodulul de la nivelul acestei glande este, conform definitiei, un neoplasm sau o tumora a tiroidei. Acesta poate fi o tumora benigna (adenomul tiroidian) sau poate fi un neoplasm malign (cancer tiroidian), cum ar fi: cancerul tiroidian papilar, cancerul tiroidian folicular, cancerul tiroidian medular si cancerul tiroidian anaplastic.

Dintre toti nodulii tiroidieni descoperiti, doar circa 5% sunt cancerosi si sub 3% dintre acestia au drept rezultat decesul. Tocmai de aceea, este important sa recunoastem simptomele nodulilor tiroidieni, inainte de a fi prea tarziu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale ale tesutului din glanda tiroida, care sunt cel mai adesea mase benigne - dar pot fi cancerosi la unele persoane. Unii pacienti au un nodul tiroidian, pe cand altii au mai multi.

Neoplasmele tiroidiene pot fi tesuturi solide sau umplute cu sange ori cu alt lichid. Nodulii tiroidieni sunt destul de frecventi, iar aproape jumatate dintre toti oamenii au cel putin un nodul pana la varsta de 60 de ani.

Ce simptome prezinta nodulii tiroidieni?

Neoplasmele tiroidiene (sau nodulii tiroidieni) cel mai adesea nu provoaca simptome. Cu toate acestea, uneori  tesutul dintr-un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (T3 sau triiodotironina si T4 sau tiroxina), iar in cazul acesta, pacientul poate sa aiba urmatoarele simptome de hipertiroidism (ceea ce inseamna ca glanda tiroida a persoanei este hiperactiva):

 • anxietate;
 • irascibilitate sau diverse toane;
 • nervozitate, hiperactivitate;
 • transpiratie sau sensibilitate la temperaturile ridicate;
 • ritm cardiac rapid;
 • tremuratul mainilor;
 • caderea parului;
 • miscari intestinale frecvente sau diaree;
 • scadere in greutate;
 • menstruatii nu foarte abundente sau menstruatii absente;
 • dificultati la inghitire sau de respiratie, raguseala si dureri la nivelul gatului.

Cauzele nodulilor tiroidieni

Fie ca este vorba de unul sau de mai multi noduli tiroidieni, cauza acestora este adesea necunoscuta. Nodulii pot aparea la persoanele din aceeasi familie, ceea ce inseamna ca pot avea o baza genetica. In plus, nodulii tiroidieni sunt descoperiti si la persoanele cu deficit de iod. In cazuri rare, cancerul este cauza acestui tesut care creste in exces, tocmai de aceea este important sa mergi la medic daca crezi ca ai un nodul tiroidian.

 
 

Riscul de aparitie al nodulilor tiroidieni este mai mare la femei decat la barbati, iar incidenta creste odata cu varsta. De asemenea, riscul este mai mare in randul persoanelor expuse la radiatiile de pe urma tratamentelor medicale sau la cele care au o boala autoimuna numita tiroidita Hashimoto, care este cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului (cand glanda tiroida este subactiva).

 

 

 

 

 

Care sunt etapele cancerului tiroidian?

Un instrument pe care medicii îl folosesc pentru a descrie stadiul este sistemul TNM. Medicii folosesc rezultatele testelor de diagnostic și scanărilor pentru a răspunde la aceste întrebări:

Tumora (T): Cât de mare este tumora primară? Unde se află?

Nodul (N): S-a răspândit tumora la ganglionii limfatici? Dacă da, unde și câte?

Metastază (M): Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului? Dacă da, unde și cât?

Rezultatele sunt combinate pentru a determina stadiul cancerului pentru fiecare persoană. Pentru cancerul tiroidian, există 5 etape: stadiul 0 (zero) și stadiile I până la IV (1 până la 4). Etapa oferă o modalitate comună de descriere a cancerului, astfel încât medicii pot lucra împreună pentru a planifica cele mai bune tratamente. În plus față de sistemul TNM, cancerele tiroidiene papilare și foliculare sunt, de asemenea, organizate în funcție de vârsta pacientului.

Stadializarea poate fi clinică sau patologică. Stadializarea clinică se bazează pe rezultatele testelor efectuate înainte de operație, care pot include examinări fizice și teste imagistice. Stadializarea patologică se bazează pe ceea ce se găsește în timpul intervenției chirurgicale, inclusiv pe o biopsie. În general, stadializarea patologică oferă cele mai multe informații pentru a determina prognosticul unui pacient.

Ce investigatii sunt necesare ?

 • nivelurile hormonilor T3,T4,TSH
 • Tg și TgAb. Tiroglobulina (Tg) este o proteină produsă în mod natural de tiroidă, precum și de cancerul tiroidian diferențiat. După tratament, ar trebui să existe niveluri foarte scăzute de tiroglobulină în sânge, deoarece scopul tratamentului este îndepărtarea tuturor celulelor tiroidiene. Dacă Tg crește după o intervenție chirurgicală și / sau iod radioactiv, poate fi un semn al unui cancer mai mare. Un test de marker tumoral poate fi făcut pentru a măsura nivelul Tg al corpului înainte, în timpul și / sau după tratament. Există, de asemenea, un test pentru anticorpii tiroglobulinici (TgAb), care sunt proteine ​​produse de organism pentru a ataca tiroglobulina care apar la unii pacienți. Dacă se găsește TgAb, se știe că interferează cu rezultatele testului de nivel Tg.
 • Teste medulare specifice - in cazul cancelurului medulat tiroidian-  teste de marker tumoral pentru a verifica nivelurile ridicate de calcitonină și antigen carcinoembrionar (CEA). De asemenea, medicul trebuie să recomande un test de sânge pentru a verifica prezența proto-oncogenelor RET , în special dacă există antecedente familiale de MTC.
 • Ecografie -  medicul va evalua  dimensiunea glandei tiroide și informații specifice despre orice noduli, inclusiv dacă un nodul este solid sau un sac plin cu lichid numit chist.
 • Biopsie prin aspiratia cu ac fin-  obtinerea  unei cantități mici de țesut pentru examinare la microscop, care   poate arata  dacă un nodul este canceros sau benign  În timpul acestei proceduri, medicul îndepărtează celulele din nodul care sunt apoi examinate de un citopatolog. Un citopatolog este un medic specializat în analiza celulelor și a țesuturilor pentru diagnosticarea bolii. Acest test se face adesea cu ajutorul unui ac fin de aspiratie, cu anestezie locala, sub ghidaj echografic.
 • Biopsie chirurgicală. Dacă biopsia de aspirație a acului nu este clară, medicul poate sugera o biopsie în care nodulul și eventual lobul afectat al tiroidei vor fi îndepărtați prin intervenție chirurgicală. Îndepărtarea nodulului singur nu este de obicei recomandată din cauza potențialului de a elimina incomplet tumoarea potențial canceroasă fără suficiente margini, care este o zonă de țesut din jurul nodulului. Această procedură se face de obicei sub anestezie generală. Poate necesita și o zi de spitalizare.

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cancerosi, iar medicul doar va monitoriza pacientul, cu ajutorul ultrasunetelor si examinandu-l cel putin o data pe an. Daca nodulul continua sa creasca si/sau provoaca dificultati la inghitire sau in ceea ce priveste respiratia sau dezvolta trasaturi canceroase in timp, medicul poate recomanda indepartarea lui pe cale chirurgicala. Daca nodulul are celule canceroase, un chirurg il va indeparta.

Există diferite tehnici chirurgicale care pot fi utilizate pentru o tiroidectomie:

 • Tiroidectomia standard prin care chirurgul face o mică incizie (sau tăietură) lângă baza sau mijlocul gâtului., oferind  acces direct la glanda tiroidă a pacientului pentru operație. În unele clinici sunt practicate tehnici chirurgicale mai noi pentru a reduce sau evita cicatricile gâtului.
 • Tiroidectomia endoscopică. În timpul acestei proceduri, chirurgul face o singură mică incizie. Operația este similară cu o tiroidectomie standard, cu excepția faptului că un tub și un monitor video sunt utilizate pentru a ghida procedura.

Nu toate opțiunile chirurgicale sunt recomandate pentru toți pacienții. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cea mai bună abordare pentru a vă trata.

Dacă există dovezi sau risc de răspândire a cancerului la ganglionii limfatici din gât, chirurgul poate efectua  o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.( limfadenectomie).

În general, complicațiile intervenției chirurgicale tiroidiene pot include leziuni ale glandelor paratiroide din apropiere, care ajută la reglarea nivelului de calciu din sânge, sângerări excesive sau infecții ale plăgilor. Dacă nervii laringelui sunt deteriorați în timpul intervenției chirurgicale, acest lucru poate provoca răgușeală temporară sau permanentă.

Fără glanda tiroidă, corpul nu mai produce hormoni tiroidieni,  esențiali pentru funcțiile vitale ale  corpului. Înlocuirea hormonilor  administrată de obicei sub forma de  pastilă zilnică, este cea mai bună soluție. Pacientul trebuie să ia, de asemenea, suplimente de vitamina D și calciu dacă funcția glandei paratiroide este redusă după operație.

Dacă o tumoare nu poate fi îndepărtată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale, aceasta se numește nerezecabilă sau inoperabilă. Medicul va recomanda apoi alte opțiuni de tratament.

Nodulii care produc prea multi hormoni T3 si T4 pot fi tratati cu iod radioactiv sau cu ajutorul unei metode numite ablatie cu alcool.

Iodul radioactiv este administrat sub forma unei pilule si determina micsorarea glandei tiroide.

Tratamentul cu iod radioactiv este o opțiune pentru unii oameni cu cancer tiroidian cu celule papilare, foliculare și cu celule Hurthle. Iodul radioactiv este utilizat pentru a trata persoanele cu cancer tiroidian diferențiat care s-au răspândit în ganglioni limfatici sau în locuri îndepărtate. Un mic test poate fi administrat înainte de tratamentul complet pentru a fi siguri că celulele tumorale vor absorbi I-131. Pacienții cu MTC sau cancer tiroidian anaplazic nu trebuie tratați cu I-131.

Terapia I-131 se administrează fie sub formă lichidă, fie sub formă de pilule. Persoanele care primesc I-131 pentru distrugerea celulelor canceroase pot fi spitalizate timp de 2 până la 3 zile, în funcție de mai mulți factori, inclusiv doza administrată. Pacienții sunt încurajați să bea lichide pentru a ajuta I-131 să treacă rapid prin corp. În câteva zile, cea mai mare parte a radiației a dispărut. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a limita expunerea la radiații la alte persoane, inclusiv copii, care ar putea fi în jurul dumneavoastră în timpul acestui tratament și în zilele următoare.

Ablatia cu alcool implica injectarea alcoolului in nodulul sau nodulii tiroidieni, folosind un ac foarte mic. Tratamentul determina micsorarea nodulilor si ii ajuta sa produca mai putini hormoni tiroidieni.

Chimioterapia 

Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, care le inhiba  creșterea, divizarea și producerea mai multor celule. Un regim sau program de chimioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de cicluri administrate pe o perioadă de timp stabilită. Un pacient poate primi 1 medicament la un moment dat sau o combinație de medicamente diferite administrate în același timp.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de individ și de doza utilizată, dar pot include oboseală, risc de infecție, greață și vărsături, căderea părului, pierderea poftei de mâncare și diaree. Aceste reacții adverse dispar de obicei după terminarea tratamentului.

Terapia țintită este un tratament care vizează genele specifice ale cancerului, proteinele sau mediul tisular care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase și limitează deteriorarea celulelor normale. 

Nu toate tumorile beneficiaza de aceleași tratamente țintiye. Pentru a găsi cel mai eficient tratament, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alți factori din tumoarea dumneavoastră. Acest lucru îi ajută pe medici să potrivească mai bine fiecare pacient cu cel mai eficient tratament . În plus, studiile de cercetare continuă să afle mai multe despre țintele moleculare specifice în diferitele tipuri de cancer tiroidian și noile tratamente îndreptate către acestea.

Pentru cancerul tiroidian papilar și folicular, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat mai multe terapii specifice:

În 2013, FDA a aprobat o terapie direcționată numită sorafenib (Nexavar) pentru cancerul tiroidian diferențiat în stadiu ulterior sau recurent atunci când terapia cu I-131 (a se vedea mai sus) nu a funcționat. Reacțiile adverse frecvente ale sorafenibului includ reacții cutanate mâini-picior sau alte probleme ale pielii, diaree, oboseală, scădere în greutate și hipertensiune arterială.

În 2015, FDA a aprobat o terapie țintită numită lenvatinib (Lenvima, E7080) pentru cancerul tiroidian diferențiat în stadiu ulterior atunci când intervenția chirurgicală, tratamentul I-131 sau ambele nu au funcționat. Efectele secundare ale lenvatinibului includ hipertensiune arterială, diaree, scăderea apetitului, scăderea greutății și greață.

În 2018, FDA a aprobat larotrectinib (Vitrakvi) pentru cazuri rare de cancer tiroidian papilar și folicular care au o mutație de fuziune a genei NTRK. Efectele secundare pentru larotrectinib includ oboseală, greață, amețeli, vărsături, constipație și diaree.

În 2019, FDA a aprobat și entrectinib (Rozlytrek) pentru tumorile tiroidiene cu mutație de fuziune a genei NTRK. Reacțiile adverse frecvente ale entrectinibului sunt oboseală, constipație, umflături, amețeli, probleme de gust, diaree, greață, dureri sau disconfort nervos, dificultăți de respirație, dureri musculare, probleme de gândire și memorie, creștere în greutate, tuse, vărsături, febră, dureri articulare, și modificări ale vederii.

În 2020, FDA a aprobat pralsetinib (Gavrecto) și selpercantinib (Retevmo) pentru cazuri rare de cancer tiroidian metastatic avansat RET cu fuziune pozitivă care necesită terapie sistemică. Efectele secundare ale pralsetinibului includ constipație, hipertensiune, oboseală, dureri musculo-scheletice (durere în mușchi, oase și / sau nervi) și diaree. Efectele secundare ale selpercantinibului includ gură uscată, diaree, hipertensiune arterială, oboseală, umflături, colesterol crescut, erupții cutanate și constipație. Selpercantinibul poate afecta, de asemenea, nivelul trombocitelor și al anumitor enzime și proteine ​​din organism. Aceste niveluri trebuie monitorizate la fiecare 2 săptămâni în primele 3 luni de tratament și apoi în fiecare lună după aceea.

Pentru cancerul medular tiroidian, opțiunile de terapie vizată aprobate de FDA includ:

În 2011, FDA a aprobat comprimatele de vandetanib (Caprelsa, zd6474), care este un tip de terapie vizată cunoscut sub numele de inhibitor al tirozin kinazei. Mai exact, vandetanibul este acum un tratament standard pentru adulți atunci când MTC nu poate fi îndepărtat chirurgical, dacă boala se agravează sau dacă MTC s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Medicamentul este administrat ca o pastilă zilnică. Doza zilnică tipică de vandetanib este de 300 mg. Efectele secundare frecvente includ diareea și inflamația colonului, erupții cutanate, greață, hipertensiune arterială, cefalee, oboseală, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac. În plus, pot apărea reacții adverse mai grave, cum ar fi probleme respiratorii și cardiace. Testele de sânge, inclusiv măsurarea nivelurilor serice de potasiu, calciu, magneziu și TSH (vezi Diagnosticul), pot fi efectuate în mod regulat pentru a monitoriza reacția organismului la acest medicament.

În 2012, FDA a aprobat un alt inhibitor al tirozin kinazei pentru MTC metastatic numit cabozantinib (Cometriq, Cabometyx, XL184). Doza recomandată este de 140 mg, administrată sub formă de pilule o dată pe zi. Efectele secundare pot include constipație, dureri de stomac, hipertensiune arterială, modificări ale culorii părului, oboseală, greață și umflături, pe lângă probleme grave de colon.

În 2020, FDA a aprobat pralsetinib și selpercatinib pentru persoanele cu MTC mutant RET avansat sau metastatic. Acestea sunt aceleași medicamente pentru terapie țintită descrise mai sus, inclusiv posibilul efect secundar

Cand e cazul sa mergi la doctor?

Desi cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni (necancerosi) si nu provoaca probleme de sanatate, mergi la medicul specialist si roaga-l sa evalueze orice umflatura neobisnuita de la nivelul gatului tau, in special daca respiri greu sau inghiti cu dificultate. Este important ca medicul sa evalueze posibilitatea unui cancer tiroidian.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0