Microdermabraziunea și alte peelinguri cu rezultate vizibile

Martie și aprilie reprezintă ultimele luni calde în care se mai pot face proceduri fotosensibilizante, menite să elimnie petele hipercrome, pielea moartă, petele maronii, semnele lăsate de acneea rebelă sau ridurile.

Eliminarea petelor maronii

Petele maronii sunt de cele mai multe ori rezultatatul expunerii la ultraviolete, având mai puțin legătură cu vârsta. E adevărat însă și că în timp se acumulează din ce în ce mai multe pete pe ten, decolteu și mâini. Pe de altă parte, majoritatea specialiștilor susțin că aceste pete nu trădează o eventuală suferința hepatică - așa cum se credea, ci apariția lor este pur și simplu direct proporțională cu expunerea la soare și lipsă protecției anti-ultraviolete! 

Așadar, de acum înainte crema cu factor de protecte rămâne sfântă. Iar până la temperaturile arzătoare de la vară, încă mai putem acționa asupra petelor maronii ce ne umbresc tenul și frumusețea. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este bine ca terapiile de albire să fie începute la un cabinet de cosmetică sau de dermatologie, în funcție de gravitatea problemelor. Nu apela la o cremă de albire fără sfatul unei persoane avizate, mai ales dacă ai un ten sensibil, acnee, cuperoză, diverse angiectazii. Așadar tratamentul mai agresiv trebuie efectuat în cabinetul estetic, urmând dacă e cazul să să fie continuat și acasă, cu substanțe eficiente recomandate de estetician sau de medicul dermatolog.  

Cea mai puțin agresivă terapie de iluminare a tenului este cea bazată pe acizii din fructe sau pe bază de vitamină C, îmbuteliată în mici fiole ce se aplică rapid pe piele după deschiderea acestora, întrucât vitamină C are o mare capacitate de oxidare. Se realizează astfel un peeling rapid și foarte puțin agresiv, iar rezultatele se văd instantaneu. Ședințele se repetă la o săptămână și se practică timp de 4-5 săptămâni, în acest timp evitându-se expunerea la soare fără cremă SPF. 

Cremele pentru acasă utilizează acizi din fructe, sau acidul kojic, extracte din nucă, alfa și beta arbutim (extracte din măceșe și alte fructe de pădure), hidroquinona - ce reduc concentrația de melanină și inhiba activitatea tirozinazei. Aceste extracte ajută la eliminarea petelor printr-un peeling local delicat,. 

Tratamentele mai puternice: peelinguri chimice, dermabraziune și altele

Alte metode acționează mai ferm și trebuie efectuate în cabinete specializate de către medici sau esteticieni - terapiile cu tretinoin, alfa hidroxiacizi, peelinguri chimice, dermabraziune sau laserabraziune pot fi de asemenea utilizate în cazul afectării mai profunde a dermului, în urmă acneei, petelor maronii mai întinse . 

Peelingurile chimice sunt eficiente datorită eliminării cu ajutorul unor acizi controlați a primului strat superficial al pielii, permițând astfel expunerea la suprafață a unui strat nou, proaspăt, mai curat, fără pete, riduri ori urme de acnee. În funcție de tipul de piele și de graviatea petelor, peelingul poate fi mai profund. Se efectuează cu succes chiar și în zona ochilor și a ridurilor de expresie din jurul gurii. Necesită însă o perioadă de repaus social cel puțin de două până la cinci zile, întrucât pielea are un aspect roșiatic și, poate mai important, până la vindecarea completă trebuie evitată suprainfectarea.  

Dermabraziunea

Înlătura cicatrici, urme lăsate de acnee sau varicelă, riduri și pete maronii cauzate de soare. Și în acest caz se înlătură un strat superficial al pielii, iar complicattiile și efectele adverse sunt similare peelingurilor medii sau adânci. Sub efectul anstezieie locale pielea este înghețată și cu un instrument special și este îndepărtat, prin frecare, primul strat de piele.

Se urmărește astfel că un nou strat să-l înlocuiască pe cel de la suprafața și odată cu acesta și defectele. Noul strat este la început foarte roz și persistă senzația de arsură câteva zile, iar durerea este combătută medicamentos. Culoarea roz se poate menține și până la 8 săptămâni, putând fi camuflată însă cu machiaj. Se recomandă o pauză de 2 săptămâni după această procedură și expunerea la soare se face nu mai devreme de trei până la șase luni după derambraziune.  

Laser resurfacing sau laserabraziunea

Se practică tot sub anestezie locală, dar când este tratată întrega față se preferă anestezia generală. Terapia poate dură 30-40 minute și chiar 2 ore și cu ajutorul ei se pot tratat zone întinse ale feței pentru eliminarea petelor, cicatricelor, ridurilor. Această intervenție nu se efectuează persoanelor cu acnee activă sau celor cu pielea foarte închisă.

Se practica două tipuri de laser - cu dioxid de carbon și erbium. Laserul CO2 folosește energie ultrapulsată, iar refacerea se produce în doua săptămâni. În cazul laseului erbium refacerea se poate produce mai rapid - doar o săptămână în cazul intervențiilor mici și principala indicație sunt ridurile fine de pe față, mâini, piept, decolteu etc, dar și pentru persoanele cu tenul mai închis.

Roșeața, arsurile pot persita mai mult de două săptămâni, de aceea se recomandă pentru a neutraliza această tentă roșiatică o bază de machiaj de nuanță verzuie, peste care se aplică un fond de ten cu putere mai mare de acoperire, oil-free.  

Pentru o vindecare rapidă se recomandă întreruperea fumatului, care îngreunează reducerea inflamației și refacerea pielii 

Microdermabraziunea

Este un procedeu cosmetic nedureros care se practică cu succes în spa-urile dar și cabinetele de dermatologie din toata lumea pentru îndepărtarea petelor de soare, a cicatricelor de acnene și chiar a ridurilor fine. Studii recente efctuate de deramtologi arată că eficiența maximă se obține prin aplicarea metodei o dată la două săptămâni, timp de două până la trei luni. Prin această procedură se îndepărtează stratul cornos al pielii feței și decolteului printr-o abraziune ușoară.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Microderamabraziunea constă în bomabardarea pe suprafețe mici ale pielii cu jeturi putrernice de oxid de zinc, cristale de oxizi de aluminiu sau cuarț, mici particule organice. După bombardarea pielii, particulele sunt imediat absorbite cu ajutorul vaccumului. 

Se consideră că microderambraziunea acționează pozitiv asupra calității pielii, și prin stimularea producerii de colagen. S-au înregistrat rezulatte bune și în tratarea acneei, cu condiția ca terapia să fie practicată sistematic, însă nu la pacienții ce urmează în prezent sau au urmat în ultimul an tratament cu Isotretinion. 

Se practică de preferință o dată la două săptămâni la început, apoi la patru săptămâni, dând timp epidermului să se refacă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0