Intoleranta la histamina: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Intoleranța la histamină are loc atunci când apare o acumulare sau un exces de histamină în corp. Histamina este o amină (un derivat) cu acțiune dilatatoare asupra vaselor sangvine care este prezentă pe scară largă în corpul uman și care poate avea o gamă largă de efecte fiziologice și patologice, cum ar fi alergia și inflamația.

Medicamentele, afecțiunile medicale, mediul înconjurător, deficiențele / carențele nutriționale și dieta incompletă pot duce la o intoleranță la histamină, care afectează atât adulții, cât și copiii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Intoleranța la histamină este o afecțiune rară

Intoleranța la histamină este destul de rară, afectând un procent estimat de 1% din populație. Pacienții, de cele mai multe ori, confundă intoleranța la histamină cu alte boli, cum ar fi alergiile alimentare și afecțiunile gastrointestinale.

Ce este intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină rezultă dintr-un dezechilibru între histamina acumulată și capacitatea organismului de a degrada și descompune histamina.  Ce este aceasta? Histamina este o amină produsă de organismele vii, care se găsește în cantități diverse în multe alimente. La persoanele sănătoase, histamina din alimente poate fi rapid îndepărtată sau eliminată de enzime speciale, pe când persoanele cu o activitate scăzută a acestor enzime prezintă un risc mare de toxicitate în ceea ce privește histamina.

Experții spun că intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci mai degrabă un indicator al faptului că pacientul a dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.

Aceasta este o substanță chimică responsabilă de mai multe funcții majore, cum ar fi faptul că:
- histamina comunică mesajele către creierului nostru
- declanșează eliberarea de acizi gastrici în stomac, pentru a ajuta digestia
- histamina este eliberată după o reacție alergică sau după o leziune/rană, ca parte a răspunsului nostru imun.

Simptome intoleranța la histamină

Histamina este asociată cu răspunsurile alergice și simptomele alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ce apar de pe urma unei intoleranțe la histamină. 

La nivelul pielii

Pielea conține receptori de histamină, care pot provoca vasodilatație și alte reacții fiziologice. Prin urmare, histamina poate afecta pielea în numeroase moduri, precum prurit, înroșire, edem, eritem, eczeme etc., pruritul fiind cel mai frecvent simptom al intoleranței la histamină.  

Dermatita atopică apare destul de frecvent la unii pacienți cu intoleranță la histamină din cauza scăderii activității diaminoxidazei și a creșterii concentrației histaminei. Simptomele dermatitei atopice în acest caz se ameliorează după ce pacientul consumă o dietă cu conținut scăzut de histamină. Și urticaria cronică poate să apară în caz de intoleranță la histamină, atrag atenția specialiștii. 

La nivelul tractului gastrointestinal

În tractul gastrointestinal se găsesc aproape toți receptorii de histamină, motiv pentru care pacienții cu intoleranță la histamină se confruntă cu simptome gastrointestinale, inclusiv dureri de stomac difuze, colici gastrointestinale, flatulență, diaree etc1

Într-un studiu mai vechi, oamenii de știință au identificat concentrații foarte mari de histamină și scăderea activității diaminoxidazei în numeroase boli inflamatorii și neoplazice intestinale. Iar într-un studiu recent în care au fost monitorizați 133 de pacienți cu intoleranță la histamină, oamenii de știință au descoperit că 92% dintre pacienți prezentau distensie abdominală, 73% distensie abdominală postprandială, 71% diaree, 68% dureri abdominale și 55% constipatie. Totodată, majoritatea pacienților s-au confruntat și cu greața și vărsăturile1.

La nivelul sistemului respirator

În urma consumului de alimente bogate în histamină, pacienții cu intoleranță la histamină se pot confrunta cu simptome respiratorii, precum secreții nazale, obstrucție nazală, congestia mucoasei nazale și chiar astm 2.

Alte manifestări ale intoleranței la histamină

La nivelul sistemului nervos, intoleranța la histamină se manifestă în principal prin amețeli, dureri de cap, migrenă și rinoree. În urma administrării de antihistaminice cefaleea se atenuează. Intoleranța la histamină are repercursiuni și asupra aparatului reproducător feminin, manifestându-se în principal ca dismenoree. În sistemul cardiovascular, principalele manifestări sunt tahicardia și hipotensiunea3

Cauze intoleranță la histamină

În mod natural, corpul nostru produce histamina împreună cu o enzimă numită DAO (abreviere de la diaminoxidază). DAO este enzima responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care ne-o luăm din alimentație. Dacă o persoană dezvoltă o deficiență (o lipsă) în ce privește diaminoxidaza, ea nu mai poate să descompună histamina, așa că ar putea să dezvolte o intoleranță.

Diverse motive duc la scăderea nivelului sau a activității enzimelor metabolizante ale histaminei și la o creștere a histaminei exogene, rezultând o creștere a histaminei și numeroase simptome în organism.  

Iată din ce cauze pot fi afectate nivelurile diaminoxidazei în corp:
- medicamentele care blochează funcțiile diaminoxidazei sau împiedică producția acestei enzime; exemple de medicamente care pot afecta diaminoxidaza: medicamentele pentru căile respiratorii; medicamentele pentru inimă, antibioticele, antidepresivele, antipsihoticele, diureticele, relaxante musculare, medicamentele pentru durere, medicamentele pentru tractul gastrointestinal, medicamentele pentru malarie, cele pentru greață și pentru sindromul de reflux gastroesofagian, medicamentele pentru tuberculoză etc.
- tulburări gastrointestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale ori sindromul de intestin permeabil;
- alimentele bogate în histamină, care determină diaminoxidaza să funcționeze în mod greșit;
- alimentele care blochează diaminoxidaza sau care declanșează eliberarea de histamină.
- deficiențele de vitamina B6, vitamina C, cupru și zinc.

Un alt factor care contribuie la dezvoltarea intoleranței la histamină este dezvoltarea sau înmulțirea excesivă a bacteriilor. Aceste bacterii se dezvoltă când alimentele nu sunt digerate în mod corespunzător, cauzând o supraproducție de histamină. Nivelurile normale ale diaminoxidazei nu pot descompune cantitățile prea mari de histamină din corp, iar în acest mod are loc o reacție.

Tratament: nivelurile de histamină pot fi ținute sub control cu ajutorul dietei

Alimente pe care pacientul cu intoleranța la histamină trebuie să le evite

O dietă sănătoasă conține cantități moderate de histamină. De aceea, există anumite alimente (bogate în histamină), pe care pacientul trebuie să le evite, deoarece acestea pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome neplăcute în organism. Iată câteva alimente cu un conținut mare de histamină (de evitat): alcoolul și alte băuturi fermentate, alimentele fermentate și produsele lactate (exemple: iaurtul și varza murată), fructele uscate, avocado, vânăta, spanacul, carnea procesată și carnea afumată, fructele de mare (crustaceele) și brânză maturată.
Iată și alte alimente care pot declanșa eliberarea de histamină în corp: alcoolul, bananele, roșiile, germenii de grâu, fasolea boabe, papaya, ciocolata, fructele citrice, nucile (în special nuca românească, caju și arahide), coloranții alimentari și alți aditivi alimentari.

Ține cont și de alimentele care blochează producția diaminoxidazei, precum alcoolul, ceaiul negru, ceaiul mate, ceaiul verde, băuturile energizante.

Alimentele permise pacienților cu intoleranță la histamină

Dacă suferi de intoleranță la histamina, faptul că incluzi acest gen de alimente (cu un conținut redus din această substanță) te poate ajuta să reduci intensitatea simptomelor. Nu există o dietă "fără histamină", de aceea e bine să ceri opinia unui medic nutriționist înainte de a elimina alimentele din dietă.

Iată câteva alimente cu un conținut scăzut de histamină: carnea proaspătă și peștele proaspăt prins, fructele care nu sunt citrice, ouăle, cerealele fără gluten (quinoa, orezul), înlocuitorii produselor lactate (laptele de cocos, laptele de migdale), legumele proaspete (cu excepția roșiilor, avocado, spanacului și vinetelor), uleiurile pentru gătit, precum uleiul de măsline.

Diagnostic intoleranță la histamină

Înainte de a pune un diagnostic, medicul va elimina alte posibile cauze sau alergii care pot cauza simptome similare. Medicii îți pot sugera să încerci o dietă prin eliminarea anumitor grupe de alimente, pe o perioadă de 14 până la 30 de zile. Medicul poate recomanda, de asemenea, să ți se recolteze sânge, pentru a face anumite analize, iar astfel să poată vedea dacă ai o deficiență de diaminoxidază. 

Testul de provocare orală a histaminei implică consumul unei soluții orale de 75 mg de histamină pentru a se observa reacția clinică. Întrucât testul poate provoca simptome clinice periculoase, se efectuează doar sub supravegherea unui medic. Potrivit unui studiu mai vechi, acest test determină numeroase simptome clinice în care același pacient poate prezenta sau nu reacții diferite. Din acest motiv, testul oral de provocare cu histamină nu este recomandat de mulți specialiști ca diagnostic pentru intoleranța la histamină. 

Un alt mod prin care se poate diagnostica intoleranța la histamină este printr-un test-prick (test cutanat, printr-o ușoară înțepare a pielii). Studiile au arătat că acest tip de test prin înțepare este eficient în proporție de 79%, scoțând la iveală intoleranța la histamină în rândul pacienților suspectați.

În alte cazuri, medicul poate recomanda biopsia intestinală printr-o gastroscopie pentru a detecta concentrația de diaminoxidază. Conform unei cercetări recente, intoleranța la histamină este, de asemenea, legată de disbacterioza intestinală 3

Biopsia intestinală pentru detectarea florei intestinale poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea acestei intoleranțe. Pentru că această metodă este o examinare invazivă cu riscuri asociate, medicul trebuie să decidă dacă efectuarea ei aduce beneficii pacientului sau nu. 

Ce este intoxicația cu histamină 

Intoxicația cu histamină mai este numită și  scombroidoză. Cuvântul provine de la numele familiei de pește Scombridae. După ce se consumă acest tip de pește, se poate observa adesea intoxicația cu histamină.

Intoxicația cu histamină este considerată a fi una dintre cele mai frecvente intoxicații din lume cauzate de consumul de pește. Această intoxicație se manifestă prin erupții cutanate, dureri abdominale, vărsături, diaree și dificultăți de respirație și chiar deces. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance”. Intest. Res. 2019, Schnedl W.J., Lackner S., Enko D., Schenk M., Holasek S.J., Mangge H. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30836736/
2 Studiul „Histamine Intolerance—A Kind of Pseudoallergic Reaction”, Biomolecules. 2022 Mar, Ying Zhao, Xiaoyan Zhang, Hengxi Jin, Lu Chen, Jiang Ji, Zhongwei Zhang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8945898/
3 Studiul „Microbial patterns in patients with histamine intolerance”. J. Physiol. Pharmacol. 2018, Schink M., Konturek P.C., Tietz E., Dieterich W., Pinzer T.C., Wirtz S.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30552302/
American Academy of Allergy Asthma & Immunology - Histamine Toxicity (Scombroid Poisoning)
https://www.aaaai.org/conditions-treatments/related-conditions/histamine-toxicity


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0