Insomniile: ce afecțiuni și stări le pot cauza?

Insomnia poate apărea dintr-o varietate de motive. Stresul, menopauza și demența sunt doar câteva dintre cauzele insomniilor.

Poți să te confrunți cu un somn agitat dacă nu ai un program regulat de somn, pentru că stai prea târziu la televizor sau muncești prea mult. Însă insomnia înseamnă că nu poți adormi deși ți-ai dori sau, chiar dacă adormi, te trezești în timpul nopții după prea puține ore de somn și nu mai poți adormi la loc. 

Din ce cauze pot apărea insomniile?

Insomniile pot avea cauze mai ușor de gestionat, cum ar fi stresul sau mai dificil, cum ar fi o afecțiune mentală.

Stresul

Evenimente precum pierderea locului de muncă sau moartea unei persoane dragi cauzează adesea nopți nedormite. Te poți confrunta cu insomnia acută, atât timp cât aceasta dispare fără tratament în câteva nopți. Îngrijorarea pe termen lung, precum și tulburările de anxietate, atacurile de panică și tulburarea de stres postraumatic pot duce, însă, la insomnie cronică.

Tiparele de somn neregulate

Un ritm circadian confuz te poate ține treaz când este timpul să mergi la culcare. Poate că acesta este rezultatul unui program de culcare inconsistent, al unui zbor lung cu avionul dintr-un alt fus orar, a serviciului de noapte sau a schimburilor de tură. Unii oameni pur și simplu au un ritm circadian diferit, care le face dificilă adormirea normală.

O afecțiune mentală

Dacă sănătatea mentală este tulburată, pot apărea insomniile. Persoanele cu depresie sunt mult mai susceptibile să aibă probleme de somn, inclusiv insomnie. La fel și cele cu tulburări de anxietate, bipolare și obsesiv-compulsive. Modul în care somnul este afectat poate oferi indicii despre tipul de boală. Dacă insomnia se prelungește, e bine să mergi la medic pentru un consult și eventuale alte teste.

Probleme de respirație

Sforăitul puternic ar putea fi cauzat de apneea în somn, care întrerupe respirația persoanei afectate și o poate trezi de zeci de ori într-o singură noapte. Poate că persoana nu-și amintește de aceste treziri, dar a doua zi se simte amețită și lipsită de concentrare. Uneori, apneea în somn este asociată cu o greutate corporală prea mare, dar nu întotdeauna. Alergiile nazale și astmul ar putea, de asemenea, să interfereze cu respirația normală, provocând un somn neliniștit. Medicul te poate ajuta să gestionezi și să tratezi aceste probleme.

Demența

Boala Alzheimer și alte forme de demență pot deranja unele persoane atunci când în mod normal ar trebui să adoarmă. Acestea devin neliniștite, comportament cunoscut sub numele de „sindromul apusului”. Persoana poate fi confuză, anxioasă, neliniștită sau agresivă în jurul orei de culcare și poate începe să meargă fără țintă prin casă sau să iasă și să se rătăcească. Uneori acest comportament se estompează, dar alteori, persoanele afectate pot rămâne treze toată noaptea.

Un tip de durere

Indiferent dacă este vorba de artrită, probleme cronice de spate, fibromialgie, cancer sau o altă afecțiune, durerea te poate împiedica să adormi în mod normal sau îți poate întrerupe somnul. Și pentru a complica problema, insomnia poate face ca durerea să se simtă și mai acut, creând un cerc vicios. În acest caz, pentru a rezolva insomnia e nevoie să lucrezi în primul rând asupra simptomelor cauzate de bolile respective.

Boala Parkinson

Persoanele cu această boală tind să doarmă mai puțin și să se trezească mai des decât altele de o vârstă similară. Afecțiunea interferează cu semnalizarea creierului și a nervilor și este mai probabil ca persoana să aibă și apnee în somn și să se ridice mai des noaptea pentru a merge la toaletă. Boala Parkinson pare, de asemenea, să perturbe etapa importantă de somn numit REM. Anxietatea și depresia asociate cu această afecțiune pot duce și la insomnii, iar medicamentele care ar putea fi recomandate pentru somn pot duce la o confuzie suplimentară pentru unii bolnavi de Parkinson.

Menopauza

Când o femeie ajunge în jurul vârstei de 50 de ani, corpul ei încetează să producă progesteron și estrogen. Echilibrul schimbător al hormonilor, precum și alte modificări care au loc de obicei în viață în acest moment, le pot face mai sensibile la lucruri precum stresul, care apoi le afectează somnul. Bufeurile severe - creșterile de adrenalină care cresc temperatura corpului - ar putea fi atât de incomode încât persoana să se trezească transpirată, uneori de câteva ori pe noapte. 

Medicamente

Și unele medicamentele, cum sunt cele pentru alergii, boli de inimă, hipertensiune, probleme cu tiroida sau depresie (în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, cum este fluoxetina) pot provoca insomnie. Medicamentele pentru ADHD și boala Parkinson, precum și pseudoefedrina găsită în multe descongestionante fără prescripție medicală, pot avea legătură, de asemenea, cu insomnia. Dacă acesta este cazul tău, discută cu medicul despre ajustarea tratamentului sau schimbarea medicamentului.

Insomnie primară

Acest lucru înseamnă că o persoană suferă de insomnie deși nu pare să existe niciun factor de mediu, sănătate fizică sau bunăstare mentală care ar putea să-i provoace în mod concret probleme de somn. Medicii cred că creierul unor persoane rămâne pur și simplu prea alert când ar trebui să adoarmă. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi rezultatul unor diferențe de natură fizică, posibil genetice, la nivelul creierului.

De ce trebuie să combați insomnia?

Lipsa somnului te poate face să te simți anxios și deprimat. De asemenea, insomnia te face să nu mai poți gândi corect sau să uiți diverse lucruri. De asemenea, devii mai susceptibil la accidente de mașină sau la diverse alte tipuri de accidente pe stradă, în casă sau la serviciu, care ar putea să te rănească atât pe tine, cât și pe alte persoane din jur. În plus, insomnia este strâns legată de afecțiuni precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă.

Pentru un somn cât mai bun, ai grijă în primul rând ca dormitorul să fie întunecat, liniștit și răcoros (nu mai mult de 20°C). În al doilea rând, evită să bei cofeină și alcool seara. Mai degrabă, ia în calcul un supliment alimentar pe bază de plante (valeriană, roiniță) care să te ajute să ai un somn odihnitor. Apoi, ia în considerare ca înainte de culcare să faci o baie caldă, să citești câteva pagini dintr-o carte sau să ai altă activitate relaxantă; nu sta cu ochii în ecrane și nu purta discuții aprinse. Dacă în continuare te confrunți cu insomnia, cere sfatul medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sleep Foundation - What causes insomnia?
https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-causes-insomnia
NHS - 10 tips to beat insomnia
https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-tips-to-beat-insomnia/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0