Muzica favorizează un somn odihnitor?

Sunt persoane care ascultă muzică înainte de culcare, în speranța de a obține un somn odihnitor. Este acesta un obicei folositor?

Multe persoane ascultă muzică de-a lungul zilei pentru relaxare sau îmbunătățirea stării de spirit ori pentru a dansa. Este, însă, folositor să asculți muzică înainte de culcare?

Un studiu¹ publicat în jurnalul Psychological Science a investigat relația dintre ascultarea muzicii și somn, concentrându-se pe un mecanism rar explorat: imagini muzicale involuntare, sau „viermi de ureche”, atunci când un cântec auzit se repetă iar și iar în mintea unei persoane. 

TESTARE PCR COVID-19

Acest lucru se întâmplă în mod obișnuit în timp ce o persoană este trează, însă oamenii de știință spun că o melodie obsedantă ni se poate repeta în minte și când încercăm să adormim și muzica ne poate urmări și în somn. Creierul nostru continuă să proceseze muzica chiar și atunci când nu o mai auzim în realitate.

Muzica ne dă o stare de spirit bună, dar înainte de culcare poate să nu fie benefică

Muzica face oamenii să se simtă bine atunci când o ascultă, iar adolescenții și adulții tineri ascultă în mod obișnuit muzică inclusiv aproape de ora de culcare, ba chiar merg la concerte care se termină târziu seara. Însă, cu cât asculți mai mult muzică seara, cu atât este mai probabil să adormi mai greu sau să ai un somn tulburat.

Persoanele care se confruntă seara în mod regulat, de mai multe ori pe săptămână, cu acei așa-numiți „viermi de ureche”, pot avea o calitate mai slabă a somnului decât persoanele cărora li se întâmplă rar să fie urmărite în gând de o melodie. În mod surprinzător, studiul a constatat că unele tipuri de muzică instrumentală sunt mai susceptibile să conducă la „viermi de ureche” și să perturbe calitatea somnului decât melodiile care conțin și versuri.

Studiul a constat într-un sondaj și un experiment de laborator. Sondajul a implicat 209 participanți care au completat o serie de sondaje privind calitatea somnului, obiceiurile de ascultare a muzicii și frecvența viermilor de ureche, inclusiv cât de des au avut astfel de probleme în timp ce încercau să adoarmă, când se trezeau noaptea sau imediat după trezire dimineața.

În timpul studiului, 50 dintre participanți au fost aduși într-un laborator dedicat neuroștiinței somnului, unde echipa de cercetare a încercat să inducă „viermi de ureche” pentru a stabili modul în care aceștia afectează calitatea somnului. Polisomnografia - un test cuprinzător, standardul de aur pentru măsurarea somnului - a fost utilizată pentru a înregistra undele cerebrale ale participanților, ritmul cardiac, respirația și multe altele în timp ce dormeau.

Înainte de culcare, participanții la studiu au ascultat trei melodii populare și cu un ritm considerat captivant, și anume „ Shake It Off ”de Taylor Swift, „Call Me Maybe ”de Carly Rae Jepsen și „Don't Stop Believin’” de la Journey. Aceștia au ascultat fie versiunile originale ale acelor piese muzicale, fie versiunile instrumental, fără versuri.

Participanților li s-a cerut să declare dacă și când au fost urmăriți de melodii, iar cercetătorii au analizat dacă acest aspect a afectat fiziologia somnului pe timp de noapte. Concluzia a fost că oamenii în mintea cărora se repetau melodiile ascultate au avut dificultăți mai mari să adoarmă, s-au trezit de mai multe ori pe noapte și au petrecut mai mult timp în etape de somn în care putea fi treziți ușor (deci au avut parte de mai puțin somn profund).

În plus, citirile EEG - înregistrări ale activității electrice în creier - din studiul experimental au fost analizate cantitativ pentru a examina markerii fiziologici ai consolidării memoriei dependente de somn. Consolidarea memoriei este procesul prin care amintirile temporare sunt reactivate spontan în timpul somnului și transformate într-o formă de amintire pe termen mai lung.

Melodiile instrumentale înainte de culcare pot „strica” somnul 

Participanții în mintea cărora se repeta muzica au arătat oscilații mai lente în timpul somnului, un marker al reactivării memoriei. Creșterea oscilațiilor lente a fost dominantă în regiunea corespunzătoare cortexului auditiv primar, care este implicată în prelucrarea „viermilor de ureche! atunci când oamenii sunt treji.

Potrivit autorilor studiului, deși aproape toată lumea crede că muzica îmbunătățește somnul, studiul a arătat că persoanele care ascultau mai multă muzică aveau cel mai neodihnitor somn. Ceea ce a fost cu adevărat surprinzător, mai spun aceștia, a fost că muzica instrumentală a dus la o calitate și mai slabă a somnului decât melodiile care aveau și versuri.

Unii medici le recomandă pacienților vârstnici în mod obișnuit să asculte o muzică relaxantă înainte de culcare, însă în studiu au fost testate melodii ritmate, ceea ce ar putea avea rezultate diferite.

Însă, având în vedere descoperirile din studiu, pentru unele persoane ar putea fi util să nu asculte deloc muzică înainte de culcare, mai ales dacă au observat de-a lungul timpului că li se întâmplă să fie urmărite de diverse melodii pe care le ascultă. Oamenii care au constatat, însă, că dorm bine dacă ascultă muzică seara, își por urma în continuare obiceiul.

O modalitate de a scăpa de acești „viermi de ureche”, afirmă cercetătorii, este să te angajezi într-o activitate cognitivă, adică să te concentrezi pe deplin asupra unei sarcini, a unei probleme sau a altei activități care să te distragă de la melodia respectivă.

Însă, aproape de ora de culcare, nu este recomandat să ne angajăm în activități solicitante, care ar putea perturba somnul, cum ar fi privitul la televizor, jocurile video sau statul cu ochii în telefon pentru diverse activități (convorbiri, jocuri etc.). Cercetătorii sugerează că, înainte de culcare, este bine să se petreacă 5-10 minute scriind o listă de sarcini și punând gândurile pe hârtie. 

Un studiu anterior a constatat că participanții care și-au luat cinci minute din timpul de dinainte de culcare pentru a scrie pe o foaie ce au de făcut a doua zi au contribuit la descărcarea unor gânduri îngrijorătoare despre viitor și au dormit mai bine. Alte cercetări au arătat că pentru a avea un somn odihnitor se mai pot face și alte activități relaxante înainte de culcare, cum ar fi o plimbare, o baie calduță, aromaterapie sau cititul dintr-o carte cu acțiune relaxantă ori amuzantă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
SAGE Journals - Bedtime Music, Involuntary Musical Imagery, and Sleep 
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797621989724
1. Studiul „Bedtime Music, Involuntary Musical Imagery, and Sleep”, apărut în Psychological Science (2021). DOI: 10.1177/0956797621989724, autori: Michael K. Scullin et al.
Sleep Foundation - Healthy Sleep Tips 
https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/healthy-sleep-tips

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0