Infiltratii coloana (spinale): cand se recomanda?

Infiltrațiile la coloană, cunoscute și sub denumirea de infiltrații spinale, sunt proceduri medicale utilizate pentru a trata diverse afecțiuni și dureri asociate cu coloana vertebrală. În ce situații pot fi recomandate, cum se procedează și ce riscuri au aceste infiltrații în coloană?

În primul rând, e bine de precizat că infiltrațiile spinale trebuie efectuate de către medici specializați, cum ar fi anesteziști sau medici ortopezi ori neurochirurgi, având în vedere că aceste proceduri implică injectarea medicamentelor în apropierea măduvei spinării sau a nervilor spinali. 

În multe cazuri, infiltrațiile spinale pot oferi o alinare semnificativă a durerii și pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului, însă aceste injecții pot avea și anumite riscuri, în cazuri rare, astfel că toate trebuie să fie discutate în prealabil cu pacientul pentru a se evalua dacă această opțiune de tratament este potrivită pentru fiecare caz în parte.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt infiltrațiile spinale?

Infiltrațiile implică injectarea unor medicamente direct în spațiile din jurul măduvei spinării sau al nervilor din coloana vertebrală. Ca tipuri, aceste infiltrații în coloană pot fi epidurale (utilizate pentru a trata durerea care începe în coloana vertebrală și iradiază către un braț sau un picior), articulare (plasate în și în jurul fațetelor articulare) și sacroiliace (în articulațiile sacroiliace).

Scopul principal al acestor injecții este de a reduce inflamația și durerea, precum și de a facilita diagnosticul anumitor probleme de sănătate. Ca timp, procedura durează cam 15 minute. Efectele nu sunt imediate, deci beneficiile încep să se simtă după câteva zile, și pot fi pe termen scurt (cam o săptămână sau două) sau pot dura până la un an.

Pentru ce se recomandă infiltrații la coloană?

Infiltrațiile pot fi efectuate la diferite niveluri ale coloanei vertebrale și pot fi utilizate pentru următoarele afecțiuni:

Dureri de spate

Medicul poate recomanda infiltrații la coloană pentru a calma durerile de spate asociate cu herniile de disc, stenoza spinală (îngustarea canalului spinal), spondilolistezis (alunecarea unei vertebre peste alta) și alte afecțiuni ale coloanei.

Dureri radiculare

Acestea sunt dureri care se extind de-a lungul unui nerv și pot afecta alte părți ale corpului, precum brațele sau picioarele. Infiltrațiile pot fi utilizate pentru a trata radiculopatiile (cum ar fi sciatica) care sunt cauzate de compresia nervilor spinali.

Tratamentul inflamației

În cazul unor afecțiuni inflamatorii ale coloanei vertebrale, cum ar fi spondilita anchilozantă sau poliartrita reumatoidă, infiltrațiile pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

Diagnosticarea problemelor de sănătate

Uneori, infiltrațiile spinale pot fi utilizate și în scop diagnostic pentru a localiza sursa exactă a durerii sau pentru a stabili dacă o anumită zonă a coloanei vertebrale este implicată în producerea simptomelor pacientului.

Cum se fac infiltrațiile la coloană?

Procedura poate fi efectuată într-un cabinet medical sau într-un spital, iar pacientul poate fi anesteziat local pentru a reduce disconfortul. Iată care sunt pașii generali:

Pregătirea și monitorizarea pacientului

Înainte de a începe procedura, pacientul este așezat într-o poziție adecvată, care poate varia în funcție de zona care urmează să fie tratată. De asemenea, poate fi aplicată o anestezie locală în zona în care va avea loc injecția. Semnele vitale ale pacientului, cum ar fi tensiunea arterială, pulsul și oxigenarea sunt monitorizate pentru a asigura siguranța în timpul procedurii.

Ghidare imagistică (opțional)

În anumite cazuri, procedura poate fi ghidată pentru a asigura o precizie maximă. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul fluoroscopiei (o tehnică de imagistică care utilizează raze X în timp real) sau a unui dispozitiv de ghidare prin imagini, precum RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomografie computerizată).

Injecția

După pregătirea adecvată medicul introduce cu grijă un ac în spațiul dorit din jurul măduvei spinării sau al nervilor spinali. Poate fi o injecție epidurală (în spațiul epidural), o injecție intraarticulară (în articulațiile vertebrale) sau o injecție intradiscală (în interiorul unui disc intervertebral), în funcție de necesități.

Monitorizarea post-injecție și recuperarea

După efectuarea acestei infiltrații în coloană, pacientul este supravegheat pentru a se asigura că nu există complicații și că reacționează corespunzător la procedură. Pacientul poate fi supus unor perioade de monitorizare suplimentară după procedură, iar în funcție de caz, i se poate permite să plece acasă în aceeași zi sau poate fi necesară internarea în spital pentru observații mai aprofundate.

Ca efecte secundare, este posibil ca pacientul să simtă o oarecare intensificare a durerii după injecție, îaninte să înceapă să observe beneficiile. Dacă pacientul este diabetic, o injecție epidurală cu corticosteroizi îi poate provoca o creștere a glicemiei, iar dacă e vorba de un pacient care are glaucom, aceste infiltrații în coloană îi pot crește temporar tensiunea arterială și presiunea oculară.

Infiltrații în coloană: avantaje

  • Scopul principal al infiltrațiilor spinale este de a reduce sau chiar elimina durerea asociată cu diverse afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale nervilor spinali. Aceste injecții pot fi eficiente în tratarea durerilor de spate, durerilor radiculare (precum sciatica) și a altor tipuri de dureri cronice sau acute din această zonă.
  • În multe cazuri, efectul analgezic al acestor infiltrații în coloană poate fi observat aproape imediat sau într-un timp relativ scurt după administrare, oferind astfel alinare rapidă pacienților care suferă de dureri intense.
  • Infecțiile spinale pot ajuta la reducerea necesității administrării de medicamente orale sau intravenoase pentru controlul durerii, ceea ce poate reduce riscul efectelor secundare asociate cu aceste medicamente.
  • În anumite cazuri, infiltrațiile spinale pot fi utilizate ca o alternativă non-chirurgicală pentru a trata sau ameliora anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi herniile de disc sau stenoza spinală. Acest lucru poate oferi pacienților o opțiune mai puțin invazivă în gestionarea durerii și simptomelor.
  • În unele situații, cum am discutat, infiltrațiile spinale pot fi folosite în scop diagnostic pentru a localiza sursa exactă a durerii. Prin administrarea unui anestezic local într-o anumită zonă, medicul poate determina dacă acea regiune este cauza durerii pacientului.
  • Durata efectului analgezic al infiltrațiilor spinale poate varia de la pacient la pacient și depinde de tipul de medicament utilizat și de afecțiunea tratată. În anumite cazuri, efectul poate dura săptămâni sau chiar luni.

Riscuri infiltrații în coloană

Trebuie spus că studiile arată că infiltrațiile la coloană sunt proceduri medicale sigure; dar, ca orice procedură medicală, pot avea și unele riscuri. De aceea este important să discuți cu medicul despre ce despre beneficii și riscuri pot să aibă aceste infiltrații în coloană înainte de a decide să urmezi procedura.

  • Există un risc mic ca zona în care s-a efectuat injecția să se infecteze. Pentru a minimiza această posibilitate, medicii urmează măsuri stricte de sterilizare în timpul procedurii.
  • În unele cazuri, infiltrațiile spinale pot provoca sângerări minore în zona în care a fost efectuată injecția. Aceste sângerări sunt, de obicei, minime și se opresc de la sine.
  • Există un risc foarte mic de leziuni ale nervilor spinali în timpul procedurii, însă medicii au toate măsurile pentru a evita asemenea complicații.
  • Unele persoane pot avea reacții alergice la medicamentele administrate în cadrul infiltrațiilor. Este important să îi spui medicului înainte dacă ai avut vreodată o reacție alergică la anumite medicamente.
  • Cefaleea post-puncție durală este un risc asociat cu infiltrațiile epidurale și apare rar. Dacă acul pătrunde accidental în membrana dura mater care învelește măduva spinării, lichidul cefalorahidian poate scăpa, cauzând o cefalee severă în timpul și după procedură.
  • Anumite medicamente administrate prin injecții epidurale pot afecta nivelurile hormonale ale corpului.
  • La unii pacienți, infiltrațiile spinale pot să nu producă efectul dorit sau pot avea o eficacitate prea scurtă.

Există și potențiale complicații pe termen lung?

Deși se întâmplă foarte rar, o injecție epidurală lombară cu corticosteroizi poate duce la unele complicații pe termen lung, cum ar fi: deficit neurologic permanent cauzat de leziunea măduvei spinării sau a rădăcinii nervoase de la injecția epidurală; durere cronică provocată de leziunea măduvei spinării sau a rădăcinii nervoase; paralizie permanentă de la un hematom care apare atunci când există o acumulare de sânge între dura mater și măduva spinării.

Care este prognosticul pacientului care face infiltrații la coloană?

Prognosticul pacientului care face infiltrații la coloană poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv afecțiunea tratată, severitatea simptomelor, răspunsul la tratament și starea generală de sănătate a pacientului. Cu toate acestea, este important de înțeles că aceste injecții pot fi doar o parte a planului de tratament global și pot oferi o ameliorare doar temporară.

De exemplu, în unele cazuri, cum ar fi sciatica sau hernia de disc, infiltrațiile pot oferi o ușurare semnificativă a durerii și pot permite o recuperare mai rapidă, pe când în cazul afecțiunilor cronice, cum ar fi stenoza spinală sau spondiloza, efectele pot fi mai puțin durabile.

De asemenea, răspunsul la aceste infiltrații la coloană poate varia de la un pacient la altul. Unii pacienți pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate după o singură injecție, în timp ce alții pot avea nevoie de mai multe sesiuni pentru a obține rezultate similare. Mulți oameni se confruntă cu ameliorarea temporară a durerii în urma acestor injecții, alții se bucură de o ameliorare pe termen lung, care durează până la 12 luni, dar există și unele persoane care nu observă nicio ușurare a durerii după ce fac aceste infiltrații.

În concluzie, infiltrațiile spinale pot fi extrem de utile pentru tratamentul durerilor pentru majoritatea pacienților, dar există și posibilitatea să nu aibă efectele scontate. Recomandarea noastră este ca, dacă te gândești să apelezi la această formă de terapie, să discuți cu medicul despre ce beneficii ar putea în cazul tău și ce riscuri ar putea avea aceste infiltrații în coloană.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OrthoInfo - Spinal Injections 
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/spinal-injections/
Cleveland Clinic - Lumbar Epidural Steroid Injection 
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22091-lumbar-epidural-steroid-injection
NCBI - Technical efficacy and safety of CT-guided transforaminal periradicular infiltration using CT foot switches and MPR images
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8823553/
Studiul „Technical efficacy and safety of CT-guided transforaminal periradicular infiltration using CT foot switches and MPR images”, apărut Acta Biomed. 2021; 92(6): e2021315. Published online 2022 Jan 19. doi: 10.23750/abm.v92i6.10588, autori: Luca Saba et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0