Imunooncologia, un nou început pentru terapia cancerului

Ideea de a ajuta propriul organism în lupta cu cancerul nu este deloc nouă..Sunt mai mult de 4 decenii de când cercetarea anticancer a luat în calcul posibilitatea de stimulare a propriului sistem imunitar în vederea distrugerii celulelor bolnave.

Sistemul imunitar este un sistem extrem complex în alcătuirea căruia intră o serie de organe, celule specifice dar şi molecule. Rolul sistemului imunitar este de a apara organismul de o serie de agenţi infecţioşi (bacterii,virusuri), dar şi de dezvoltarea unor afecţiuni complexe aşa cum este cancerul. Când celulele canceroase se dezvoltă la nivelul corpului, sistemul imunitar intră în acţiune prin activarea complexă a unui grup de celule,dintre cale placa turnantă este reprezentată de limfocitele T.

Cum acționează imunooncologia?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece celulele canceroase sunt diferite atât morfologic cât şi funcţional de celulele normale, acestea pot declanşa un răspuns imunitar în condiţiile în care sunt recunoscute. De foarte multe ori însă celulele canceroase se pot "deghiza"în celule normale motiv pentru care scapă supravegherii. De asemenea, similar virusurilor,deşi iniţial pot fi recunoscute de către sistemul de supraveghere imunitar, în timp se modifică, prin mutaţii multiple, devenind de nerecunoscut pentru sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, răspunsul imun natural la celulele tumorale nu este suficient de puternic pentru a le distruge.

Răspunsul imun înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni sau a celulelor canceroase. Este în permanentă alertă şi poate identifica şi distruge rapid celulele tumorale. Viteza acestui răspuns nu este limitată de specificitatea antigenică. Moartea celulelor neoplazice cauzate de acţiunea celulelor NK este urmată de eliberarea masivă în circulaţie de antigene tumorale.

În ceea ce priveşte răspunsul imun adaptativ, acesta este antigen specific şi capabil de a produce un răspuns durabil. Recunoaşte şi atacă antigenele tumorale prin interacţiunea cu celulele prezentatoare de antigen (APC). Acest proces nu este imediat dar odată activat poate fi menţinut prin procesul de memorie. Principalul efector al imunităţii adaptative este celula T.

În dezvoltarea cancerului sunt trei mari etape de dezvoltare şi anume:

1) etapa de eliminare, în care sistemul imunitar detectează şi distruge celulele canceroase până la constituirea acestora în tumoră;

2) etapa de echilibru în care sistemul imunitar distruge unele celule canceroase în timp ce altele "mai puţin vizibile" acestuia rămân viabile şi dezvoltă tumori,între cele două populaţii fiind un oarecare echilibru şi

3) etapa de evadare,în care celulele canceroase înving sistemul imunitar,se multiplică anarhic şi dau naştere tumorilor decelate clinic. În acest stadiu sistemul imunitar este incapabil singur să controleze creşterea neoplazică.

Imunooncolgia reprezintă un domeniu inovativ de maxim interes al ultimilor ani care caută soluţii terapeutice eficiente , de lungă durata şi fără toxicităţi notabile. Ce diferenţiază imunooncologia de chimioterapia sistemică clasică sau terapia target? În principiu,trei elemente : în primul rând are drept ţintă sistemul imunitar al organismului şi nu tumora,în al doilea rând permite sistemului imun de a recunoaşte şi distruge selectiv celulele canceroase şi nu în ultimul rând conferă memorie de lungă durata sistemului imun în aşa fel încât să se adapteze continuu prezenţei cancerului, fiind capabilă de răspunsuri terapeutice de lungă durata sau chiar vindecare.

Imunoterapia este activă, pasivă sau hibridă (activă şi pasivă)

Imunoterapia activă direcţionează sistemul imun să acţioneze asupra celulelor tumorale prin acţiunea asupra antigenelor asociate tumorilor(TAAs). Imunoterapia pasivă accentuează răspunsul tumoral preexistent şi include utilizarea de anticorpi monoclonali,limfocite sau citokine. În acest moment exista o mare efervescenta in dezvoltarea unor asemenea anticorpi, multi fiind deja aprobaţi de catre FDA si respectiv EMEA în tratamentul diverselor afecţiuni oncologice (ex. Alemtuzumab, Atezolizumab, Nivolumab, Ipilimumab, Ofatumumab,etc). Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar care se leagă de un antigen care este situat pe suprafaţă celulară. Fiecare anticorp este specific uneia sau mai multor proteine. Odată legate de antigenele tumorale,anticorpii induc ceea ce se numeşte citotoxicitatea mediată celular anticorp dependentă. De asemenea, această legătură poate activa sistemul complement sau poate preveni legarea unui ligand de receptorul acestuia consecinţa finală fiind moartea celulară.

Imunoterapia activă în general recurge la îndepărtarea celulelor imune din sânge sau tumoră. Celulele imune recoltate din tumoră sunt crescute pe medii de cultură după care,readministrate pacientului,atacă tumora. Celulele care pot fi utilizate în acest fel sunt celulele natural killer (NK),celulele killer activate de limfokine,celulele T citotoxice sau celulele dendritice. Un exemplu de imunoterapie activă este terapia vaccinală cu Sipuleucel,aprobată în Statele Unite în tratamentul cancerului de prostată metastatic.

Un alt exemplu de imunoterapie pasivă este cea legată de folosirea citokinelor, cum ar fi interleukina 2 şi interferonul.Aceste proteine reglează şi coordonează comportamentul sistemului imun prin creşterea activităţii antitumorale. Interleukina 2 are drept indicatie cancerul renal metastatic ,la ora actuală însă renunţându-se la acest tratament datorită toxicitătii extrem de ridicate. Interferonul a rămas o formulă terapeutică în mai multe afecţiuni hematooncologice dar şi în adjuvanta melanomului malign cu risc crescut de recidivă.

Şi totuşi, de ce imunooncologia?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru că imunoterapia este o terapie potenta care atacă sistematic celulele canceroase la nivelul întregului corp, pentru că este specifică, prelucrând sistemul imun să recunoască şi să distrugă numai celulele canceroase, pentru că are memorie, ceea ce înseamnă efect de lungă durata şi nu în ultimul rând pentru că este o terapie universală, adică aplicabilă, cel puţin teoretic oricărei forme de cancer.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0