Extractul de Boswellia (tamaia): proprietati si beneficii

Tămâia este făcută din rășina arborelui Boswellia care crește, de obicei, în regiunile uscate și muntoase din India, Africa și Orientul Mijlociu. 

Extractul de Boswellia serrata este atât de puternic, încât poate să fie comparat cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, care au și efecte analgezice.

Spre deosebire de medicamentele cu sau fără prescripție medicală care vin la pachet cu tot felul de efecte secundare, extractul de Boswellia, numit și "tămâie indiană", a fost folosit în siguranță și fără să provoace complicații vreme de mii de ani. 

Folosită în medicina tradițională ayurvedică, tămâia pare să ofere anumite beneficii pentru sănătate, de la artrită și digestie îmbunătățite până la reducerea astmului și o sănătate orală mai bună. Poate chiar ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Există mai multe tipuri de Boswellia, care sunt derivate din plante separate, însă foarte înrudite, iar din punct de vedere medicinal extractele sunt folosite în moduri foarte similare. Boswellia serrata este poate cel mai cunoscut tip de "tămâie indiană" și este cel mai folosit extract în medicina naturistă. Boswellia serrata și alte trei tipuri (Boswellia sacra, Boswellia carteri și Boswellia frereana) sunt folosite pentru a produce o rășină sau o tămâie, un extract cu multe beneficii.

Compoziție chimică Boswellia

Structura chimică a acizilor din Boswellia este similară cu cea a medicamentelor din clasa steroizilor, însă acțiunile acestor acizi sunt diferite și fac mult mai mult decat să mascheze simptomele.

Rășinile produse din arborele Boswellia serrata conțin până la 10% ulei esențial pur. Aceste uleiuri sunt pline de compuși medicinali, inclusiv monoterpene, triterpene, diterpene și acizi triterpenici. 

Unii dintre acești compuși sunt cunoscuți că inhibă inflamația și ajută la protejarea împotriva bolilor autoimune.

Beneficii Boswellia

În ultimele decenii, știința a început să înțeleagă că Boswellia și uleiurile sale ne pot aduce beneficii sănătății. 

Tămâia are capacitatea sa de a combate inflamația și poate acționa în următoarele moduri:

•    interferează cu citokinele proinflamatorii;
•    ajută la reglarea producției de globule albe;
•    întârzie reacția la sensibilizare;
•    reglează producția de anticorpi care protejează împotriva infecțiilor cu viruși și bacterii.

Are proprietăți antiinflamatorii

Cercetătorii cred că tămâia poate preveni eliberarea de leucotriene, care sunt compuși care pot provoca inflamații.

Terpenele, inclusiv acidul boswellic, par a fi cei mai puternici compuși antiinflamatori din tămâie.

Inflamația se află chiar la sursa majorității bolilor, inclusiv când este vorba de afecțiuni care pun viața în pericol, precum bolile de inimă, cele hepatice și cancerul. Din fericire, extractul de Boswellia are acțiuni antiinflamatoare impresionante, care se datorează compușilor naturali. 

De pildă, unii dintre acești compuși sunt antioxidanți puternici, care protejează împotriva acțiunii radicalilor liberi. Un alt compus care se găsește în Boswellia funcționează într-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Acest compus s-a dovedit a fi eficient împotriva unui număr mare de afecțiuni inflamatorii, inclusiv colită, astm, artrită, cancer și boala Crohn, potrivit unui studiu1.

Poate reduce artrita și durerile articulare

Extractul de Boswellia a intrat în atenția specialiștilor, pentru că are capacitatea de a reduce durerea, inflamația și dificultățile de mobilitate în cazul persoanelor care suferă de artrită și de osteoartrită. 

Într-un studiu2 publicat în 2003, cercetătorii au demonstrat că extractul de Boswellia a putut să îmbunătățească în mod semnificativ o paleta largă de simptome ale artritei, inclusiv durerea de genunchi, spasmele și durerea în timpul mersului, comparativ cu grupul care a luat o substanță placebo.

Are proprietăți antivirale

Extractul de Boswellia ori rășina acestei plante a fost întrebuințat în medicina chineză tradițională, pentru a îmbunătați circulația, pentru a grăbi vindecarea și pentru a calma durerea asociată cu infecțiile virale precum gripa, răceala și gonoreea, conform studiilor3,4.

Ajută în gestionarea diabetului

Cercetarile recente sugerează că suplimentele cu Boswellia pot fi un tratament eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2, scrie healthyfocus.org. Într-un studiu5 publicat în 2014, pacienților li s-a dat un supliment de Boswellia (400 mg) și o pastilă placebo, de două ori, în fiecare zi. 

După 12 săptămâni, participanții cărora li s-au dat suplimentele cu Boswellia au observat îmbunătățiri semnificatice în privința glicemiei măsurate pe nemâncate, nivelul insulinei și al colesterolului.

Poate îmbunătăți funcția intestinală

Un studiu6 din 2017 a constatat că tămâia, în combinație cu alte medicamente pe bază de plante, a redus durerea abdominală, balonarea și chiar depresia și anxietatea asociate la persoanele cu sindrom de colon iritabil. 

Această rășină pare deosebit de eficientă în reducerea simptomelor colitei ulcerative, una dintre principalele afecțiuni inflamatorii intestinale.

Un studiu7 a constatat că extractul de Boswellia luat zilnic timp de 4 săptămâni a îmbunătățit simptomele la persoanele cu colită ulceroasă ușoară în remisie.

Îmbunătățește astmul

Medicina tradițională a folosit, de secole, tămâia pentru a trata bronșita și astmul.

Cercetările sugerează că compușii săi pot preveni producerea de leucotriene, care provoacă constrângerea mușchilor bronșici în astm. Tămâia poate afecta, de asemenea, citokinele Th2, care pot provoca inflamație și supraproducție de mucus la persoanele cu astm.

Într-un studiu8 mic, persoanele care au luat un supliment zilnic de 500 mg extract de Boswellia, în plus față de tratamentul standard pentru astm, au putut să ia mai puține inhalații din medicamentele lor obișnuite în timpul studiului de 4 săptămâni.

Menține sănătatea orală

Acizii boswellici pe care îi furnizează tămâia par să aibă proprietăți antibacteriene puternice, care pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor orale.

Într-un studiu9 în eprubetă, extractul de tămâie a fost eficient împotriva Aggregatibacter actinomicetemcomitans, o bacterie care provoacă boala parodontală agresivă.

Într-un alt studiu10 foarte mic, participanții au mestecat gumă care conținea tămâie timp de 5 ore, probele de salivă indicând un număr redus de microbi în fiecare oră. Autorii au sugerat că tămâia poate reduce sursele de infecție în gură. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectul tămâiei asupra sănătății orale.

Poate avea proprietăți anticancerigene

Studiile sugerează că acizii boswellici pe care îi conține tămâia ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase. O analiză a cercetării notează că acizii boswellici pot preveni, de asemenea, formarea ADN-ului în celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea creșterii cancerului.

Până acum, studiile11,12,13,14,15,16 în eprubetă sugerează că tămâia poate lupta împotriva celulelor cancerului de sân, prostată, pancreas, piele și colon.

De asemenea, poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului cancerului.

Într-un studiu asupra persoanelor tratate pentru tumori cerebrale, 4.500 mg de extract de acid boswellic luat în fiecare zi a ajutat la reducerea edemului cerebral – o acumulare de lichid în creier – și la scăderea dozei obișnuite de medicamente a participanților.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane.

Întrebuințări tămâie

Boswellia poate fi luată ca supliment alimentar sub forma unei capsule sau poți opta, în schimb, pentru uleiul esențial din această rășină. 

Uleiul esențial de tămâie poate fi utilizat pentru aromoterapie sau aplicat local. Este important, însă, să diluezi această formă cu un ulei purtător înainte de a o aplica pe piele și pentru a evita ingerarea acesteia.

Când cumperi suplimente pe baza de Boswellia, verifică dacă extractul respectiv conține cel puțin 37% acid Boswellic. Cu cât este mai mare procentul, cu atât mai pur este suplimentul respectiv și cu atât mai eficient va fi tratamentul. 

Totodată, cere sfatul medicului înainte de a lua Boswellia și respectă doza recomandată de specialist.

Reacții adverse posibile tămâie

Tămâia este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. Extractul de Boswellia a fost folosit ca remediu de mii de ani fără efecte secundare severe, iar rășina are o toxicitate scăzută.

Efectele secundare raportate în studiile științifice au inclus indigestie, constipație și greață.

Unele cercetări arată că tămâia poate crește riscul de avort spontan în timpul sarcinii. De aceea, femeile însărcinate sau cele care încearcă să rămână gravide ar trebui să o evite. 

Tămâia poate interacționa, de asemenea, cu unele medicamente, în special cu diluanții de sânge, cum ar fi warfarina și, eventual, cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

Dacă iei oricare dintre aceste medicamente, discută cu medicul tău înainte de a utiliza tămâia.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Frankincense's Efficacy in Treating Osteoarthritis, A review of the literature, publicat în Natural Medicine Journal, May 2013 Vol. 5 Issue 5, autori: Jeremy Appleton, ND, https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2013-05/frankincenses-efficacy-treating-osteoarthritis
2. Studiul autori: Kimmatkar, N., et al. "Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee–a randomized double blind placebo controlled trial.", publicat în Phytomedicine 10.1 (2003): 3-7.
3. Studiul autori: von Rhein, Christine, et al. "Curcumin and Boswellia serrata gum resin extract inhibit chikungunya and vesicular stomatitis virus infections in vitro.", publicat în Antiviral research 125 (2016): 51-57.
4. Studiul autori: Wu, Shuhua, et al. "Protective essential oil attenuates influenza virus infection: an in vitro study in MDCK cells.", publicat în BMC complementary and alternative medicine 10.1 (2010): 1-13.
5. Studiul autori: Ahangarpour, Akram, et al. "Effect of Boswellia serrata supplementation on blood lipid, hepatic enzymes and fructosamine levels in type2 diabetic patients.", publicat în Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 13.1 (2014): 1-5.
6. Studiul autori: Kazemian, Afarin, et al. "Evaluating the efficacy of mixture of Boswellia carterii, Zingiber officinale, and Achillea millefolium on severity of symptoms, anxiety, and depression in irritable bowel syndrome patients.", publicat în Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences 22 (2017). 
7. Studiul autori: Pellegrini, L., et al. "Managing ulcerative colitis in remission phase: usefulness of Casperome®, an innovative lecithin-based delivery system of Boswellia serrata extract.", publicat în European review for medical and pharmacological sciences 20.12 (2016): 2695-2700.
8. Studiul autori: Ferrara, T., G. De Vincentiis, and F. Di Pierro. "Functional study on Boswellia phytosome as complementary intervention in asthmatic patients." European review for medical and pharmacological sciences 19.19 (2015): 3757-3762.
9. Studiul autori: Maraghehpour, Bita, et al. "Traditionally used herbal medicines with antibacterial effect on Aggegatibacter actinomycetemcomitans: Boswellia serrata and Nigella sativa." Journal of Indian Society of Periodontology 20.6 (2016): 603.
10. Studiul autori: Sabra, S. M., and L. M. Al-Masoudi. "The effect of using frankincense (Boswellia sacra) chewing gum on the microbial contents of buccal/oral cavity, taif, KSA." J Dent Med Sci 13.4 (2014): 77-82.
11. Studiul autori: Chen, Yingli, et al. "Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense." Oncology letters 6.4 (2013): 1140-1146.
12. Studiul autori: Parr, Christian, and Ahmed Y. Ali. "Boswellia frereana suppresses HGF-mediated breast cancer cell invasion and migration through inhibition of c-Met signalling." Journal of translational medicine 16.1 (2018): 1-12.
13. Studiul autori: Liu, Yong-qing, et al. "Acetyl-11-keto-β-boswellic acid suppresses docetaxel-resistant prostate cancer cells in vitro and in vivo by blocking Akt and Stat3 signaling, thus suppressing chemoresistant stem cell-like properties." Acta Pharmacologica Sinica 40.5 (2019): 689-698.
14. Studiul autori: Yoo, Yeon-Joo, et al. "Anti-cancer activity of Boswellia carterii extract alters the stress functional gene expression in the pancreatic cancer cell." BioChip Journal 13.2 (2019): 191-201.
15. Studiul autori: Hakkim, Faruck L., et al. "Frankincense essential oil suppresses melanoma cancer through down regulation of Bcl-2/Bax cascade signaling and ameliorates heptotoxicity via phase I and II drug metabolizing enzymes." Oncotarget 10.37 (2019): 3472.
16.Studiul autori: Ranjbarnejad, Tayebeh, et al. "Methanolic extract of Boswellia serrata exhibits anti-cancer activities by targeting microsomal prostaglandin E synthase-1 in human colon cancer cells." Prostaglandins & other lipid mediators 131 (2017): 1-8.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0