Uleiul de neem, remediu pentru matreata

Mătreața este o problemă enervantă, cu care se confruntă în egală măsură femeile și bărbații. Dacă niciun produs din comerț nu te-a ajutat să scapi de mătreață, e momentul să îți îndrepți atenția către produsele oferite de natură, care de multe ori sunt mai eficiente.

Mătreața apare din diferite motive, printre care: scalpul deshidratat, dermatita seboreică, șamponarea insuficientă, anumite probleme precum psoriazisul sau eczemele ori o dietă săracă în zinc și vitamina B. Și unele produse cosmetice îți pot cauza mătreață dacă conțin ingrediente care îți irită scalpul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Uleiul de neem este eficient atunci când vine vorba despre menținerea frumuseții podoabei capilare, îndepărtând mătreața, dar stimulând totodată și creșterea și regenerarea firelor de păr. Arborele de neem este exploatat din belșug în medicina ayurvedică, având o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar fiind și un aliat de preț pentru frumusețe.

Cum se obține uleiul de neem

Uleiul din arbore de neem este obținut prin presare la rece. Acesta are o consistență vâscoasă așa că trebuie să fie diluat pentru a fi folosit în scopuri cosmetice. Uleiul de neem nu este folosit pentru gătit, ci numai în scopuri cosmetice și medicinale.  

Acesta are în compoziție nimbidin, despre care cercetări mai vechi au arătat că poate reduce inflamația. Proprietățile antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante ale uleiului de neem fac din acest produs unul util la tratarea multor probleme ale scalpului, inclusiv mătreața, inflamația și mâncărimea.

Ce beneficii are uleiul de neem pentru sănătatea scalpului și părului

Pe lângă nimbidin, despre care am menționat mai sus, uleiul de neem are în compoziție și acizi grași, vitamina E, trigliceride, antioxidanți și calciu. Toate aceste substanțe sunt benefice pentru sănătatea scalpului și firelor de păr. 

  • Proprietăți antimicrobiene: Specialiștii spun că uleiul de neem are proprietăți antifungice. Mătreața este adesea cauzată de anumite ciuperci de pe scalp, iar uleiul de neem ar putea fi o soluție naturală pentru persoanele care se confruntă cu această problemă.  
  • Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii: Așa cum am menționat deja, uleiul de neem este bogat în antioxidanți, care, pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, îl fac excelent pentru sănătatea scalpului. Pentru că are în compoziție vitamina E și alți antioxidanți, acest tip de ulei poate ajuta ca anumite celule ale pielii să se regenereze. 
  • Susține creșterea foliculilor de păr: Specialiștii susțin că, datorită proprietăților sale antioxidante, uleiul de neem susține creșterea foliculilor de păr sănătoși. Dacă vrei să ai o podoabă capilară sănătoasă, trebuie mai întâi să îngrijești scalpul.   
  • Previne căderea părului: În spatele acestei probleme cu care se confruntă foarte multe dintre noi, se pot ascunde diferiți factori, dintre care unul este ruperea părului. Ruperea părului poate fi prevenită prin hidratarea și întărirea părului, ambele lucruri pe care uleiul de neem le poate face. Iar dacă utilizezi cu regularitatea produse de îngrijire a părului care au în compoziție ulei de neem, poți ajuta la creșterea mai sănătoasă, mai groasă și bogată a firelor de păr, precum și la prevenirea căderii firelor de păr. 
  • Controlează mâncărimea scalpului: uleiul de neem te poate ajuta în gestionarea mâncărimii scalpului. Oamenii de știință spun despre acest tip de ulei că poate calma un scalp uscat, cu mâncărimi datorită proprietăților sale antifungice și antiinflamatorii pe care le are. Mâncărimea scalpului poate fi un efect secundar al mătreții, pe care îl țintește și uleiul de neem.
  • Netezește încrețirea firelor de păr: acizii grași din uleiul de neem blochează umiditatea foliculului de păr. Iar asta are ca rezultat netezirea firelor de păr. 
  • Tratează păduchii: Știai că uleiul de neem poate fi folosit ca tratament natural pentru păduchi? Cercetările mai vechi au arătat că șampoanele cu ulei de neem țintite pentru îndepărtarea păduchilor sunt eficiente în eradicarea cazurilor de păduchi.

Ce trebuie să știi înainte să folosești ulei de neem

De regulă, uleiul de neem este sigur pentru toate tipurile de păr, dar este important să-l diluezi înainte de a-l aplica pe păr sau pe scalp. Pentru asta, poți opta pentru uleiul de jojoba, de măsline 1 sau de nucă de cocos. De altfel, este recomandat să nu folosești o cantitate foarte mare de ulei, mai ales dacă ai părul fin.

Pentru că uleiul de neem are potențialul de a irita pielea sensibilă, ar trebui evitat de persoanele diagnosticate cu afecțiuni precum eczema. De altfel, înainte să folosești un astfel de ulei, este indicat să discuți cu medicul. Și nu uita să testezi produsul pe piele înainte de utilizare. Pentru asta, poți folosi o zonă mică de piele, cum ar fi antebrațul, pentru a vedea dacă ai o reacție adversă înainte de a-l aplica pe scalp și păr.  

Remedii pentru mătreață pe bază de ulei de neem

Apa de neem

Apa de neem înlătură mătreața și calmează iritațiile de la nivelul scalpului. Pentru a prepara apa de neem pentru eliminarea mătreții, ai nevoie de:

  • 1 litru de apă
  • 2 lingurițe de ulei de neem

Amestecă ingredientele și fierbe amestecul. Lasă apa de neem să se răcească și clătește-ți părul cu acest amestec după ce îl șamponezi de două ori.

Masca de păr cu ulei de neem și iaurt

Mască de păr pe bază de ulei de neem și iaurt are proprietăți antifungice și antibacteriene și înlătură mătreața după prima utilizare.

Pentru a prepara aceasta mască, ai nevoie de:

Amestecă aceste ingrediente și aplică masca pe păr, începând de la scalp. Lasă masca să acționeze preț de o oră și spală-ți apoi podoaba capilară șamponând de două ori. Folosește masca de două ori pe săptămână ca să te asigură că mătreața va dispărea.

Mască de păr cu ulei de cocos și ulei de neem

Uleiul de neem înlătură mătreața, în timp ce uleiul de cocos hidratează părul, dar și scalpul. Pentru a o prepara, ai nevoie de:

  • 1 cană de ulei de cocos
  • 1 linguriță de ulei de neem
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • ¼ cană de ulei de ricin

Încălzește uleiul de cocos într-o oală de dimensiuni reduse, adaugă uleiul de neem, zeama de lămâie și uleiul de ricin. Lasă amestecul să fiarbă preț de 10 minute, apoi permite-i să se răcească. Aplică uleiurile pe părul uscat și lasă-le să acționeze preț de 15 minute. Șamponează părul de două ori, clătește bine și aplică balsam de păr care nu necesită clătire.

Ulei de neem și aloe vera

Aloe vera poate fi de ajutor în hrănirea și întărirea părului, reducând în același timp mătreața și susținând creșterea părului. Poți amesteca câteva picături de ulei de neem cu gel de aloe vera pur și să aplici această mască pe păr. Las-o să acționeze 30 de minute înainte de șamponarea normală a părului.  

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antifungice ale uleiului de neem și datorită proprietăților hidratante ale aloei vera poți să obții un remediu eficient pentru mătreață și alte probleme ale scalpului.

Ulei de neem și oțet de mere

Utilizarea oțetului de mere în tratamentul mătreții necesită mai multe cercetări. Dar studii mai vechi arată că oțetul de mere poate echilibra pH-ul scalpului și poate fi de ajutor în caz de scalp uscat. Iar motivul pentru care are această proprietate este că oțetul de mere are un pH de 4,5 până la 5,5 (asemănător cu cel al scalpului). De asemenea, se crede că oțetul de mere ajută la combaterea infecțiilor bacteriene care ar putea duce la probleme la nivelul scalpului.

Ca să prepari acest remediu, ai nevoie de: 

  • 1 lingură de ulei de neem
  • 2 linguri de oțet de mere

Amestecă 1 lingură de ulei de neem cu 2 linguri de oțet de mere. Omogenizează bine ingredientele și aplică acest amestec pe scalp. Masează bine și acoperă scalpul cu un prosop curat. Lasă amestecul să acționeze aproximativ 20 de minute, după care șamponează bine șuvițele. 

Ulei de neem și coajă de lămâie

Coaja de lămâie este cunoscută pentru proprietățile sale antifungice, fiind de un real ajutor în prevenirea infecțiilor scalpului. Iar atunci când este combinată cu ulei de neem, poate fi de ajutor în combaterea mătreții.  

Ca să obții acest remediu, ai nevoie de: 

  • Câteva picături de ulei de neem
  • 1 coajă rasă de lămâie

Amestecă uleiul de neem și coaja de lămâie rasă într-un castron curat. Ar trebui să obții o soluție nelipicioasă. Aplică acest amestec pe păr și lasă-l să acționeze timp de 30 de minute. La final, clătește cu apă călduță. 

Șampon DIY cu ulei de neem

Ca să îți faci acasă șampon DIY cu ulei de neem, ai nevoie de: 

  • ½ linguriță de ulei de neem
  • un șampon obișnuit

Tot ce trebuie să faci este să pui uleiul de neem în sticla de șampon obișnuită. Agită ușor recipientul și apoi folosește-l ca de obicei, masând părul până face spumă. La final, nu uita să clătește părul cu apă din abundență. Ca să obții rezultate, aplică acest șampon o dată pe săptămână. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Ethnopharmacological survey of home remedies used for treatment of hair and scalp and their methods of preparation in the West Bank-Palestine”, BMC Complement Altern Med. 2017, Abdel Naser Zaid et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0