De ce este uleiul de peste benefic pentru sanatatea creierului

Uleiul de pește, care este disponibil sub forma unor suplimente nutritive, este considerat una dintre cele mai bune opțiuni care stimulează buna funcționare a creierului.

Ce conține uleiul de pește

Există trei tipuri de acizi grași Omega-3: acidul docosahexaenoic (DHA), acidul alfa-linolenic (ALA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Suplimentele ce conțin ulei de pește sunt o sursă bogată de EPA (acid eicosapentaenoic) și de DHA (acid docosahexaenoic. Acești acizi grași, potrivit cercetărilor, au numeroase beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății creierului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

DHA cuprinde aproximativ 40% din totalul acizilor grași din creier, în timp ce EPA cuprinde mai puțin de 1% din totalul acizilor din creier. Aproximativ 50-60% din greutatea creierului este dată de lipide. DHA reprezintă mai mult de 40% din totalul de acizi grași Omega-3 din țesutul neuronal, în special în substanța cenușie.

Oamenii de știință au descoperit că acizii grași sunt printre cele mai importante molecule care determină integritatea creierului și capacitatea lui de a funcționa. Studiile au arătat că există o legătură între aportul dezechilibrat de acizi grași esențiali din alimentație și o performanța scăzută a creierului și anumite afecțiuni.

Acizii grași esențiali sunt necesari pentru creierul bebelușului

Specialiștii spun că acizii grași, în special cei Omega-3, sunt importanți pentru dezvoltarea creierului, atât în perioada cât fătul se află în uter, cât și în perioada de după naștere. În timpul sarcinii și în primele 18 luni de viață, DHA se acumulează rapid în creier. DHA sau acidul docosahexaenoic din surse alimentare este necesar pentru maturarea funcțională optimă a retinei și a cortexului vizual, cercetătorii explicând că acuitatea vizuală și dezvoltarea mintală par a fi îmbunătățite de aportul suplimentar de DHA.

Din acest motiv, specialiștii americani, și nu numai, recomandă femeilor să consume 300 mg/zi de DHA în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, aportul mediu de DHA la femeile însărcinate sau care alăptează este de numai 60-80 mg/zi, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din doza zilnică recomandată, atrag atenția specialiștii. 

DHA ajută la dezvoltarea sistemului nervos central

Un alt studiu mai vechi vorbește despre importanța DHA (acidului docosahexaenoic), care este acidul gras polinesaturat Omega-3 care se găsește predominant în creierul uman și care poate influența funcția neurologică prin modularea transducției (transferului) de semnale din creier, a neurotransmițătorilor, a neurogenezei (nașterea neuronilor), a mielinogenezei (procesul prin care se generează mielina), a plasticității sinaptice, a neuroinflamației etc.

Experții spun că DHA este acumulat rapid în creier în timpul sarcinii și în primii ani ai copilăriei și că disponibilitatea DHA prin intermediul transferului din "rezervele" mamei are un impact asupra gradului în care acest acid gras esențial este încorporat în țesutul nervos.

La om, acumularea de DHA are loc, în primul rând, în ultimul trimestru de sarcină, precum și în primele 6-10 luni după naștere. Consumul de DHA duce la multe efecte fiziologice și comportamentale pozitive, inclusiv la efecte asupra cogniției, însă chiar și așa, dieta modernă este săracă în ceea ce privește cantitățile de DHA.

În timp ce formarea neuronilor este completă în stadiile prenatale, gliogeneza, adică formarea de astrocite se finalizează abia după naștere. DHA este extrem de important în gliogeneză, deoarece stimulează creșterea neuriților. De altfel, formarea sinapselor, care permite unui neuron să transmită un semnal electric sau chimic unui alt neuron, depinde de acumularea de DHA în creier.

Neurotransmițătorii din creier (iar aici ne referim la acetilcolină, dopamină, serotonină, norepinefrină, glutamatul și acidul gamma-aminobutiric (GABA)) pot fi afectați de disponibilitatea scăzută a DHA. Întrucât o mare parte dintre acești neurotransmițători sunt extrem de importanți în prevenirea și tratarea depresiei și a demenței, este foarte important să beneficiem de o cantitate optimă de EPA și DHA. 

De altfel, specialiștii atrag atenția că o deficiență în DHA este asociată cu numeroase efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi afectarea cogniției și a funcției vizuale, scăderea capacității de învățare și comportamentul alterat. 

EPA protejează creierul de degradare și îmbătrânire

Celălalt acid gras Omega-3 esențial pe care îl găsim în uleiul de pește, EPA (acidul eicosapentaenoic) are efecte antiinflamatoare care pot proteja creierul împotriva degradării și contra îmbătrânirii. Principalele dovezi ale eficacității acizilor EPA și DHA arată beneficiile pe care aceștia le au asupra tulburărilor de dispoziție (afective), în special în tratamentul simptomelor în cazul depresiei bipolare și depresiei unipolare.

La pacienții cu deficit de atenție (ADHD) au fost descoperite efecte slabe spre modeste ale acizilor grași Omega-3 nesaturați, iar cele mai promițătoare rezultate au fost raportate de studiile care au folosit doze mari de EPA în asociere cu acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Un studiu controlat randomizat dublu-orb, mai vechi, efectuat în Japonia pe 40 de copii diagnosticați cu ADHD a remarcat că furnizarea de alimente fortificate cu Omega-3 (conținând aproximativ 510 mg DHA și 100 mg EPA/zi) a îmbunătățit rezultatele evaluărilor simptomelor cu care aceștia se confruntau. 

EPA și DHA au beneficii în direcții diferite

Uleiul de pește, despre care știm că este o sursă excelentă de Omega-3, este disponibil sub formă de suplimente. Potrivit experților, administrarea de suplimente cu DHA a fost asociată cu abilități mai bune de gândire, cu o memorie mai bună și cu timpi mai buni de reacție în cazul persoanelor sănătoase care aveau în organism niveluri mici de DHA.

De asemenea, DHA are beneficii și în cazul persoanelor care se confruntă cu un ușor declin cognitiv.. Acidul gras EPA, însă, în cazul persoanelor cu depresie, a fost asociat cu beneficii precum îmbunătățirea dispoziției. Simptomele depresiei au fost semnificativ reduse în cazul a 13 studii, folosindu-se suplimente care au avut în compoziție peste 50% EPA, iar în cazul a nouă studii, oamenii de știință au folosit o formă pură a esterului etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA).

Oamenii de știință mai spun și că administrarea uleiului de pește, care conține acizii grași EPA și DHA, s-a dovedit că ajută la reducerea declinului ce ține de funcționarea creierului, declin asociat cu înaintarea în vârstă. Un studiu a arătat că participanții care au luat ulei de pește concentrat sub formă de capsule au avut o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt, a memoriei responsabile pentru reținerea temporară a informațiilor și a memoriei verbale imediate.

De altfel, un studiu recent arată că consumul de Omega-3 poate îmbunătăți și fluxul de sânge în creier1. Terapiile cu Omega-3 sunt benefice, bine tolerate și cu risc foarte scăzut.  

EPA și DHA îmbunătățesc funcția cognitivă la adulții în vârstă cu boală coronariană

Un studiu din 2021 a constatat că DHA și EPA, administrate într-un supliment combinat, au îmbunătățit funcția cognitivă la adulții în vârstă cu boală coronariană sau CAD2. Aceasta este o afecțiune cardiacă care apare atunci când placa de aterom se acumulează în artere și împiedică circulația sângelui. Numeroase cercetări efectuate de-a lungul timpului au arătat că persoanele cu boli coronariene au un risc cu 45% mai mare de declin cognitiv.

Cele mai mari îmbunătățiri ale funcției creierului au fost observate în momentul în care au fost identificate în sânge niveluri mai mari ale ambelor tipuri de acizi grași Omega-3. Când au fost analizate individual, nivelurile de DHA au fost un predictor mai bun pentru îmbunătățirea cognitivă decât EPA.

Uleiul de pește influențează mărimea creierului

Potrivit unui studiu mai vechi, persoanele cu niveluri mai ridicate de acizi grași Omega-3 pot avea, de asemenea, la bătrânețe, un volum mai mare al creierului, echivalent cu menținerea sănătății creierului de la unul până la doi ani. Specialiștii atrag atenția că scăderea volumului creierului este un semn al bolii Alzheimer, precum și al procesului normal de îmbătrânire. 

Pentru studiu, au fost testate 1.111 de femeie. Mai exact, au fost testate nivelurile de acizi grași Omega-3 EPA+DHA din celulele roșii. Opt ani mai târziu, când femeile aveau o vârstă medie de 78 de ani, au fost efectuate scanări RMN pentru a le măsura volumul creierului. S-a observat că participantele cu niveluri mai mari de Omega-3 au avut volume totale mai mari ale creierului opt ani mai târziu. 

De aici specialiștii au tras concluzia că aceste niveluri mai ridicate de acizi grași pot fi atinse prin dietă și prin utilizarea suplimentelor de ulei de pește, iar rezultatele sugerează că efectul asupra volumului creierului este echivalentul cu întârzierea pierderii normale a celulelor creierului care apare odată cu îmbătrânirea cu unul până la doi ani. 

La persoanele cu niveluri mai mari de Omega-3, volum creierului era cu 2,7% mai mare în zona hipocampului, care joacă un rol important în memorie. În boala Alzheimer, hipocampul începe să se atrofieze chiar înainte de apariția simptomelor.

Ce efecte adverse pot să aibă acizii grași Omega-3

Dozele mari de grăsimi Omega-3 pot încetini coagularea sângelui și pot crește riscul de sângerare sau vânătăi în cazul în care urmezi și un tratament cu un diluant de sânge. De altfel, excesul de ulei de pește poate să ducă la greaţă, diaree, arsuri la stomac, durere abdominală, eructații. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în  urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1Studiul „Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review”, Cureus. 2022 Oct, Ibrahim M Dighriri, Abdalaziz M Alsubaie, Fatimah M Hakami et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9641984/#
2Studiul „RF159 - Effect of DHA, EPA and Omega-3 Fatty Acid Index on Improvement in Cognitive Function in Subjects With Stable Coronary Artery Disease”, American Heart Association, 2021, Georges Chedid, Lebanese American Univ, Gilbert et al.
https://www.abstractsonline.com/pp8/?_ga=2.3593904.1274536733.1633317524-37078804.1596946634#!/9349/presentation/7888
American Academy of Neurology - Can fish oil help preserve brain cells?
https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1234


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0