Plante pentru sănătatea femeilor

De mii de ani, câteva plante au fost folosite cu succes pentru atenuarea problemelor feminine: de la durerile de cap şi cele asociate cu menstruația, până la tulburările de dispoziţie şi problemele apărute odată cu intrarea la menopauză. Să vedem care sunt acele plante potențial utile pentru sănătatea femeilor și în ce situații pot fi utilizate.

Remediile din plante au fost utilizate pe scară largă în întreaga lume, din cele mai vechi timpuiri, în special pentru a atenua durerile și a restabili vigoarea organismului. Câteva plante susțin în mod special sănătatea femeilor, oferind beneficii precum echilibrarea hormonală, ușurarea durerilor menstruale, oferirea unui nivel de energie constant și unei stări de spirit îmbunătățită. Să vedem cum poți profita de sănătatea din plante!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce plante au potențiale beneficii pentru sănătatea femeilor?

Poate de unele dintre acestea ai mai auzit sau chiar le-ai folosit, iar pe altele poate că nu le-ai încercat până în prezent. Recomandarea noastră este ca, mai ales dacă suferi de boli cronice, să nu folosești remedii din plante decât după ce ai cerut înainte sfatul medicului. Sănătatea poate veni și din plante, dar acestea îți pot face și rău în anumite situații.

Crețișoara

Frunzele de crețișoară sunt folosite sub formă de infuzie pentru atenuarea simptomelor menopauzei (cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne), precum și pentru probleme menstruale (reglează fluxul menstrual și ușurează durerea). În unele cazuri de endometrioză care duce la sângerare excesivă, crețișoara poate să tonifice uterul.

Această plantă conține substanțe astringente și taninuri care au multe beneficii pentru sănătatea femeilor și nu numai. Astfel, poate fi utilizată pentru tratarea și chiar vindecarea unor răni și ajută și la calmarea unor probleme ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate sau acneea. De asemenea, crețișoara tratează mușcăturile și înțepăturile de insecte, inflamațiile și probleme digestive precum diareea ușoară.

Coada-șoricelului

Având o arie largă de răspândire, această plantă a fost frecvent folosită în medicina tradițională pentru a stimula sângerarea în anumite afecțiuni, cum ar fi amenoreea (o absență anormală a menstruației). Pe post de emenagog, coada-șoricelului poate ajuta la stimularea fluxului de sânge în zona pelvină, precum și a uterului, provocând astfel apariția menstruației. Deși această utilizare a plantei nu a fost confirmată până în prezent de cercetările clinice, coada-șoricelului, sub formă de ceai sau de capsule, este folosită cu succes de multe femei.

Urzica 

Bogată în minerale și în fier, urzica este un antidot puternic pentru anemie și, deci, utilă pentru sănătatea femeilor. Este extrem de hrănitoare pentru organism atât înainte, cât și după menstruație, precum și după naștere și în cazul unui avort spontan. De asemenea, urzica susține sănătatea rinichilor, curăță infecțiile tractului urinar și, pentru multe persoane, s-a dovedit eficientă la reducerea alergiilor sezoniere. Se consumă sub formă de infuzie.

Trifoiul roșu

Despre trifoiul roșu se știe că reduce creșterea anormală a celulelor cervicale (displazie cervicală) și că proprietățile sale antiinflamatorii ajută la reducerea acneei asociate cu ciclul mentsrual. Deoarece crește nivelul de estrogen, trifoiul roșu este util la menopauză pentru că reduce uscăciunea vaginală, bufeurile și transpirațiile nocturne. Se recomandă a fi consumat sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Vitex

Pe lista de plante care pot fi de ajutor în diverse probleme legate de sănătatea femeilor, vitex agnus castus îmbunătățește funcția glandei hipofize, care reglează secreția de hormoni. Vitex este folosit ca un stimulent pentru fertilitate și este sigur de utilizat în sarcină pentru prevenirea avortului, în cazul în care există un istoric de avorturi (e recomandat, totuși, ca femeile însărcinate să ceară sfatul medicului înainte de a lua această plantă).

Vitex stimulează producția de lapte la proaspetele mame, poate contribui la readucerea menstruației pentru femeile care suferă de amenoree și pentru unele femei s-a dovedit util în reducerea chisturilor ovariene. Este, de asemenea, un aliat puternic pentru femeile aflate în perioada pre/post-menopauză și ajută la ușurarea simptomelor asociate. Vitex se absoarbe cel mai bine în corp sub formă de tinctură sau de capsule. 

Cohoșul negru (black cohosh)

Când te gândești la sănătatea din plante, ia în calcul și cohoșul negru sau cimicifuga. Această plantă a fost folosită cu succes de anumite femei în locul terapiei de substituție hormonală, fiind astfel de folos celor aflate la menopauză (și cu mult mai puține efecte adverse). Cohoșul negru ajută la atenuarea simptomelor menopauzei, precum bufeurile, tulburările de somn, durerile corporale, iritabilitatea și alte modificări ale dispoziției. Cohoșul negru este de asemenea utilizat pentru a trata sindromul ovarelor polichistice și contribuie la reducerea pierderilor de masă osoasă asociate cu osteoporoza. Se poate administra sub formă de capsule.

Luminița de seară (evening primrose)

Această plantă utilă pentru sănătatea femeilor se administrează cel mai eficient sub formă de ulei sau gelule. Datorită nivelului ridicat de acizi grași esențiali, luminița de seară sprijină creșterea sănătoasă a părului și a pielii și reduce inflamațiile din organism. Conținutul de aciși grași susține, de asemenea, producția normală de hormoni, ușurează durerile cauzate de ciclul menstrual și reduce acneea de cauză hormonală. 

Pelinul

Deși nu există multe dovezi științifice care să îi ateste eficacitatea, pelinul a ajutat anumite persoane să își atenueze simptomele bolii Crohn și ale osteoartritei, și se pare că este util, sub formă de ceai, și pentru tratarea libidoului scăzut, a indigestiei și a lipsei poftei de mâncare.

Sănătatea din plante: remedii utile la menstruație

Există câteva plante care sunt considerate a avea beneficii în gestionarea simptomelor menstruale. Aceste plante pot fi utilizate sub formă de ceaiuri, suplimente sau uleiuri esențiale, dar este important să consulți un specialist înainte de a începe orice tratament cu plante, mai ales dacă ai alte condiții de sănătate sau dacă iei unele medicamente.

  • Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea durerilor menstruale și a greaței asociate. Poate fi consumat sub formă de ceai sau adăugat în alimente.
  • Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și calmante și poate ajuta la reducerea disconfortului și a stresului asociat menstruației. Poate fi consumat sub formă de ceai sau utilizat în baie pentru relaxare.
  • Menta are proprietăți antispasmodice și poate ajuta la reducerea crampelor menstruale. Poate fi consumată sub formă de ceai sau uleiul esențial de mentă poate fi aplicat pe abdomen pentru a reduce disconfortul.
  • Roinița are proprietăți calmante și poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății asociate menstruației. Poate fi consumată sub formă de ceai sau uleiul esențial de roiniță poate fi inhalat ori aplicat pe piele.
  • Salviei i se atribuie proprietăți estrogenice și poate ajuta la reglarea ciclului menstrual și la reducerea simptomelor asociate, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Poate fi consumată sub formă de ceai sau adăugată în mâncare.
  • Trandafirul are proprietăți calmante și poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului asociate menstruației. Poate fi consumat sub formă de ceai sau uleiul esențial de trandafir poate fi inhalat ori aplicat pe piele.

Sănătatea din plante: remedii utile pentru ușurarea simptomelor menopauzei

Menopauza poate fi o perioadă dificilă pentru multe femei, iar plantele pot oferi unele beneficii în gestionarea simptomelor asociate cu această tranziție hormonală. Și în acest caz, este important să discuți cu un medic specialist înainte de a începe orice tratament cu plante, mai ales dacă ai unele boli și iei constant medicamente.

  • Coacăzul negru este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante și poate fi util în gestionarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și iritabilitatea.
  • Trifoiul roșu conține fitoestrogeni, compuși vegetali care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale și la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și insomniile.
  • Salcia albă are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la ușurarea durerilor articulare și musculare asociate menopauzei.
  • Maca este o plantă peruviană care este cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la echilibrarea sistemului endocrin și la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi oboseala și scăderea libidoului.
  • Angelica chinezească este utilizată în medicina tradițională chineză pentru a ajuta la reglarea nivelurilor hormonale și la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne.
  • Gălbenelele au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea iritațiilor pielii și a uscăciunii vaginale asociate menopauzei.
  • Sunătoarea are proprietăți antidepresive și poate ajuta la gestionarea simptomelor depresiei și anxietății care pot apărea în timpul menopauzei.

Plante în sarcină

Folosirea de remedii din plante în timpul sarcinii este un subiect delicat, deoarece unele plante pot avea efecte adverse sau pot fi chiar periculoase pentru gravidă ori pentru făt. Așadar, în ce privește sarcina, înainte de a începe orice tratament cu plante sau de a lua suplimente în timpul sarcinii, discută întotdeauna cu medicul tău, pentru a primi sfaturi personalizate. Dacă medicul tău aprobă folosirea unor anumite plante în timpul sarcinii, asigură-te că utilizezi dozele indicate și perioada de terapie. Monitorizează cu atenție orice simptome adverse sau reacții alergice ai putea avea după ce începi să folosești remedii din plante în timpul sarcinii și raportează-le imediat medicului tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList - Alchemilla
https://www.rxlist.com/supplements/alchemilla.htm
Dr. Axe - Yarrow uses for Wounds, Inflamation and Digestion
https://draxe.com/nutrition/yarrow/
Pub Med - Comparison of Herbal Medicines Used for Women's Menstruation Diseases in Different Areas of the World
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35185533/
Studiul „Comparison of Herbal Medicines Used for Women's Menstruation Diseases in Different Areas of the World”, apărut în Front Pharmacol. 2022 Feb 4:12:751207. doi: 10.3389/fphar.2021.751207. eCollection 2021, autori: Majing Jiao et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0