Extracte naturale cu beneficii pentru memorie și concentrare

Vrei să îți sporești puterea de concentrare și să îți îmbunătățești memoria? Poți face acest lucru cu ajutorul unor extracte naturale cu beneficii pentru sănătatea mentală.

Memoria și concentrarea sunt importante în fiecare etapă a vieții noastre, de aceea e important să le menținem la capacitate maximă, folosind toate mijloacele pe care le avem la îndemână. Copiii și adolescenții au nevoie de memorie bună și de putere de concentrare pentru performanțele școlare, adulții au nevoie de acestea pentru a da randament la locul de muncă, în timp ce vârstnicii au nevoie de memorie bună și de putere de concentrare pentru a combate efectele procesului natural de îmbătrânire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Extractele naturale care sporesc memoria și puterea de concentrare funcționează prin stimularea circulației sangvine la nivel cerebral, dar și prin mărirea densității neurotransmițătorilor, prin stimularea producției de noi celule cerebrale ori prin împiedicarea radicalilor liberi să afecteze creierul. 

Un mare avantaj al acestora este că, fiind naturale, în general nu au efecte adverse dacă sunt luate conform indicațiilor. Totuși, se recomandă ca, mai ales persoanele care se află în tratamente medicamentoase pentru anumite afecțiuni, să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente alimentare, chiar dacă sunt naturale, deoarece pot exista interacțiuni nedorite cu medicamentele.

Iată ce extracte naturale și suplimente alimentare au beneficii pentru memorie și concentrare:

Ginsengul

În medicina chinezească, ginsengul este folosit de sute de ani pentru efectele pe care le are asupra minții - îmbunătățirea puterii de concentrare și a memoriei. Mai mult decât atât, ginsengul este o renumită plantă adaptogenă, cea ce înseamnă că are abilitatea de a ajuta creierul și corpul să facă față mai bine stresului. Ajută la susținerea memoriei, atenției și puterii de concentrare, contribuie la menținerea sănătății psihice, este util în tratarea simptomelor aferente afecțiunilor psihice.

Unele studii sugerează că ginsengul poate proteja celulele cerebrale de toxine, dar și de acumularea de beta-amiloid, despre care se știe că este responsabil pentru declinul mental specific înaintării în vârstă, dar mai ales pentru instalarea bolilor neurodegenerative, precum demența. Un aport zilnic optim ar fi de 50 mg de extract de  rădăcină de gingseng.

Ginkgo biloba

Extractul de ginkgo biloba are o serie de efecte benefice asupra funcțiilor cognitive. Studiile¹ științifice arată că ar putea contribui la procesul de regenerare celulară din creier. Acest extract poate îmbunătăți memoria, capacitatea de concentrare, dar și atenția.

Extractul de gălbenele

Acest extract are concentrații mari de luteină și zeaxantină, substanțe cu efecte benefice asupra funcțiilor cognitive. Memoria, în special cea vizuală, dar și puterea de concentrare și abilitatea de a controla impulsurile sunt îmbunătățite de luteină și zeaxantină.

Extractul de ceai verde

Unele cercetări² indică faptul că extractul de ceai verde poate îmbunătăți memoria în cazul femeilor cu vârste de peste 50 de ani.

Extractul din mlădițe de rozmarin

Rozmarinul are efecte benefice asupra creierului, stimulând funcțiile mentale. Puterea de amintire poate fi îmbunătățită cu ajutorul extractului de rozmarin.

Uleiul de pește

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului, dar și pentru menținerea sănătății acestui organ. Funcțiile cognitive sunt susținute de acești acizi grași, studiile³ arătând că Omega 3 pot preveni și ușura problemele de memorie, uneori și în cazul pacienților cu demențe cerebro-vasculare sau boală Alzheimer.

Acizii grași EPA și DHA contribuie la menținerea în parametri optimi a funcțiilor cerebrale, susțin sistemul imunitar și funcționarea normală a sistemul nervos. Creierul și sistemul cerebro-vascular au nevoie de un minim de acizi grași Omega 3 de 500-1000 mg în total, respectiv de un minim de EPA 300 mg și DHA 200 mg, preferabil extrase din ulei de pește de mare adâncime.

Vitaminele din complexul B

Aceste vitamine mențin bună dispoziție și performanța fizică și psihică, previn depresia și tulburările de memorie, sunt utile în procesele de învățare și memorare, dar și în tratarea și prevenirea migrenelor. Avem nevoie zilnic de o cantitate de  Vit B3 - 40 mg, Vit B6 - 6 mg, Vit B2 - 2.4 mg, Vit B12 - 3 μg, Biotină - 50 μg. 

Sursele naturale de vitamina B sunt deopotrivă vegetale și animale, de la legumele verzi frunzoase, fructe, zarzavaturi, ciuperci, semințe și leguminoase până la ouă, pește și alte tipuri de carne. O hrană cât mai diversificată ar trebui să acopere necesarul de vitamine B, dar uneori poate fi nevoie de cure de suplimente.

Vitamina D3

Vitamina D3 contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, la funcționarea normală a sistemului imunitar și la coordonarea neuro-musculară. Necesarul ar fi de 600 - 1000 UI pe zi, provenită din expunerea la soare și alimente (pește gras, lactate și brânzeturi, ou, ficat de cod, ciuperci) și suplimente alimentare, mai ales pentru persoanele care nu se expun suficient la lumina soarelui.

Seleniul

Seleniul influențează pozitiv funcţia cognitivă şi starea emoţională. Deficitul de seleniu este asociat cu anxietatea și stările depresive, dar și cu unele dereglări neuro endocrine. Găsim seleniu în surse alimentare precum nuci, ton, sardine, carne de pasăre sau de vită, orez și ovăz, ouă, fasole și alte leguminoase. Nevoile zilnice de seleniu sunt de 55 mcg la bărbați și 70 mcg la femei.

Ce altceva se mai poate face pentru a îmbunătăți puterea de concentrare și memoria?

  • Odihnește-te suficient. Atât pentru o mai bună concentrare, cât și pentru o memorie mai bună, este important să dormi suficient. Asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte (nu mai puțin de șase), astfel încât creierul să poată funcționa la capacitate maximă. Nopțile nedormite afectează puterea de concentrare, favorizând „ceața mentală”. Dacă ai probleme cu somnul și cu adormitul poți apela la suplimentele cu melatonină sau la cele pe baza de valeriană, mușețel, passiflora.
  • Practică un tip de mișcare. Fie că e vorba de un sport practicat zilnic, fie de alte tipuri de mișcare (exerciții de gimnastică, plimbări etc.), activitatea fizică poate îmbunătăți puterea de concentrare. În timpul exercițiilor fizice, creierul eliberează catecolamine, adică o serie de neurotransmițători care sporesc forța de concentrare.
  • Limitează nivelul de stres. Stresul afectează funcțiile cognitive, așa că, pentru o memorie bună și pentru o mai mare putere de concentrare, se recomandă o mai bună gestionarea a stresului. În acest sens, se recomandă practicarea meditației, a exercițiilor de respirație și a altor activități care aduc relaxare și bucurie.
     
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Examining brain-cognition effects of ginkgo biloba extract: brain activation in the left temporal and left prefrontal cortex in an object working memory task
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21941584/
1. Studiul „Examining brain-cognition effects of ginkgo biloba extract: brain activation in the left temporal and left prefrontal cortex in an object working memory task”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med, 2011:164139. doi: 10.1155/2011/164139, autori: R.B. Silberstein et al.
Pub Med - The effects of green tea extract on working memory in healthy woman
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484360/
2. Studiul „The effects of green tea extract on working memory in healthy woman”, apărut în J Nutr Health Aging. 2018;22(3):446-450. doi: 10.1007/s12603-017-0962-8, autori: Liu Y. Et al.
Pub Med - Omega 3 supplementation improves cognition and modifies brain activation in young adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470182/
3. Studiul „Omega 3 supplementation improves cognition and modifies brain activation in young adults”, apărut în Hum Psychopharmacol. 2014 Mar;29(2):133-44. doi: 10.1002/hup.2379, autori: Bauer I. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0