Dupa menopauza, exercitiile fizice moderate pot ajuta la gestionarea bufeurilor, la mentinerea greutatii corporale si pot induce starea de bine, sugereaza un nou studiu.
Cercetatorii au descoperit ca un program de exercitii moderate timp de 20 saptamani le-a ajutat pe femeile aflate la menopauza sa isi imbunatateasca conditia fizica, sa slabeasca si sa isi imbunatateasca starea fizica si mentale. Exercitiile fizice au redus de asemenea bufeurile si transpiratia nocturna – doua dinte cele mai suparatoare simptome ale menopauzei.
Cercetatorii condusi de Debora Godoy-Izquierdo de la Universitatea Granada din Spania au facut publice aceste descoperiri in editita online a jurnalului “Menopause” din data de 15 februarie. Studiul ofera femeilor care cauta alternative la tratamentele cu hormoni pentru tratarea simptomelor menopauzei, vesti imbucuratoare, dupa spusele Dr JoAnn Pinkerton director executiv al Societatii Menopauzei din America de Nord. Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt cele mai des intalnite simptome pentru care femeile cauta tratament, a spus Pinkerton, care nu a fost implicata in studiu.
La unele femei aceste simptome sunt atat de suparatoare incat acestea apeleaza la tratamentele cu hormoni. Cele mai multe femei insa adopta alte alternative pentru ameliorarea lor. “Exercitiile fizice, reducerea stresului si un somn linistit sunt foarte importante pentru femeile aflate la menopauza” a spus Pinkerton. “Pentru majoritatea femeilor, o schimbare in stilul de viata poate fi de ajuns pentru a reduce bufeurile, a preveni cresterea in greutate si schimbarile de temperament destul de comune acestei perioade”.
Pentru acest studiu cercetatorii au recrutat un numar de 234 femei care erau de cel putin un an la menopauza. 166 din ele erau sedentare, jumatate au fost rugate sa isi mentina stilul de viata in timp ce cealalta jumatate a inceput programul de exercitii fizice moderate de 20 de saptamani. Celelalte femei care erau deja active fizic au folosit ca un al doilea grup de comparatie.
Programul de exercitii a constat in trei antrenamente a cate o ora pe saptamana. Fiecare sesiune a fost monitorizata si a continut exercitii de aerobic moderate ca intensitate cum ar fi mersul rapid si exercitii pentru intarirea musculaturii. Femeile din acest program au primit de asemenea consiliere psihologica pentru a le ajuta sa isi regleze schimbarile de comportament.
Dupa 20 de saptamani studiul a descoperit ca femeile care au urmat programul de exercitii fizice moderate nu au pierdut foarte mult in greutate insa marile schimbari au fost observate la intarirea musculaturii, tensiune arteriala si imbunatatirea calitatii vietii.
In general femeile care si-au imbunatatit starea fizica si mentala au spus ca nu au mai fost deranjate atat de mult de bufeuri sau de alte simptome asociate cu menopauza. Aceste beneficii au fost vizibile si dupa un an. Cercetatorii au comparat aceste femei mai degraba cu femeile din grupul care erau deja active fizic decat cu cele sedentare.
O singura exceptie ar fi de mentionat: Dupa ce la inceput femeile au pierdut un pic in greutate acestea s-au intors la greutatea initiala. Dar exceptand pierderea in greutate, imbunatatirile la nivel de musculatura au fost critice, conform spuselor Dr. Chip Lavie directorul medical al Institutului de reabilitare cardiaca si preventie din New Orleans.
“Imbunatatirea musculaturii este foarte importanta pentru toata lumea, inclusiv pentru femeile aflate la menopauza. Poate reduce mortalitatea si in special mortalitatea datorata bolilor de inima” as spus Lavie care nu a fost implicat in studiu. In acest studiu femeilor le-a fost cuantificata intarirea musculaturii prin rata inimii in repaus si cat de repede pot merge pe o distanta de un kilometru.
Aceste masuratori reflecta cat de bine functioneaza inima si vasele sanguine. Dar Lavie spune ca studiile au corelat imbunatatirea musculaturii si cu alte beneficii asupra sanatatii – cum ar fi imbunatatirea rezistentei la stres si simptomele depresiei. “Si doar cateva mici imbunatatiri aduse musculaturii pot induce aceste beneficii” a spus Lavie.
Cat despre cum exercitiile fizice pot contribui la reducerea bufeurilor, Pinkerton a exemplificat cateva motive. Exercitiile fizice, spune ea, sunt considerate a potenta nivelurile anumitor chimicale din creier cum ar fi dopamina si serotonina – care sunt responsabile de buna dispozitie, somn si alte functii. Iar aceste chimicale ating cateodata un prag minim cand hormonii fluctueaza cum se intampla si in cazul menopauzei.
Un studiu, spune Pinkerton, a descoperit ca femeile care fac exercitii fizice isi pot regla mai bine temperatura corporala. Programul acestui studiu nu a implicat consiliere psihologica si comportamentala – lucru care ar fi ajutat femeile sa isi controleze mai bine simptomele de menopauza, dupa spusele lui Pinkerton. Asta nu inseamna totusi ca femeile au nevoie de un program atat de cuprinzator.
Un alt studiu, a spus Pinkerton, a demonstrat ca un program simplu de exercitii poate ajuta femeile sa gestioneze mai bine bufeurile. Sunt necesare numai 30 minute de activitate zcare poate include – mersul pe jos, alegarea usoara, mersul cu bicicleta sau inotul – de trei sau de mai multe ori pe saptamana, a adaugat ea.
Sursa foto: Shutterstock