Exercitiile de respiratie, benefice pentru persoanele cu BPOC

Boala pulmonara obstructiva cronica, pe care o cunoastem sub numele de BPOC, este o boala a plamanilor, care ingreuneaza respiratia. De cele mai multe ori, aceasta boala este cauzata de fumat, insa poate fi declansata si de factori precum poluarea ori expunerea la substante toxice. BPOC este o boala care nu se vindeca.

De regula, BPOC este o combinatie a doua afectiuni: bronsita cronica si efizemul. Efizemul apare, de multe ori, ca urmare a bronsitei cronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bronsita cronica reprezinta o inflamatie a peretilor aparatului respirator. Tusea cronica, productiva, este caracteristica bronsitei cronice.

Emfizemul apare in momentul in care saculetii de aer din branhiole sunt distrusi treptat, fluxul aerului expirat fiind limitat.

Persoanele care sufera de efizem nu reusesc sa se oxigeneze cum trebuie asa ca obosesc foarte repede, mai ales atunci cand practica sport.

Pacientii doagnosticati cu BPOC gasesc inclusiv activitatile obisnuite ca fiind foarte obositoare din cauza ca nu folosesc plamanii la capacitate maxima.

Din pacate aceasta boala nu este reversibila, insa un tratament adecvat combinat cu un stil de viata sanatos pot stagna boala si pot ameliora simptomele sale.

Exercitiile de respiratie, benefice pentru BPOC

Practicarea unor exercitii de respiratie ajuta la combaterea respiratiei superficiale, specifice acestei boli, dar previne si simptomele neplacute ce apar din cauza unei respiratii incorecte: ameteala, panica, senzatie de sufocare ori durere in piept. Exercitiile de respiratie practicate in mod constant, ajuta la oxigenarea intregului organism.

Exercitiile de respiratie executate cu buzele incretite sunt cele mai indicate pentru bolnavii care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica. Acest tip de exercitiu mareste capacitatea plamanilor de a primi oxigen si de a elimina dioxidul de carbon. Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Spitalul Fort Belvoir din Virginia a dovedit eficienta acestor exercitii in cazul pacientilor cu BPOC.

Pentru a practica exercitiul de espiratie cu buzele incretite trebuie a urmezi urmatorii pasi:

 1. Asaza-te intr-o pozitie confortabila, cu umerii si ceafa relaxata, dar si cu spatele drept.
 2. Inspira lin pe nas, tinand gura inchisa.
 3. Increteste-ti buzele ca si cum ar urma sa fluieri.
 4. Expira tot aerul din plamani, treptat, prin buzele tuguiate.
 5. Este important sa prelungesti atat inspirul, cat si expirul cat mai mult timp.

 

 

Si respiratia abdominala, cunoscuta sub denumirea de respiratie diafragmatica, ajuta persoanele care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica. Diafragma este muschiul abdominal care ajuta la umflarea plamanilor in timpul umplerii cu aer. Cei care au BPOC au tendinta de a-si folosi foarte putin diafragma, si de a folosi, mai degraba, umerii si spatele, lucru care face respiratia sa fie deficitara.

Pentru a respira abdominal, cu ajutorul diafragmei, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 1. Stai pe un scaun sau intinde-te pe pat. Pune-ti o mana pe abdomen.
 2. Relaxeaza-ti muschii gatului, dar si umerii.
 3. Inspira usor pe nas, tinandu-ti gura inchisa.
 4. Umple-ti plamanii cu cat de mult aer poti, umflandu-ti abdomenul, nu bustul.
 5. Expira apoi aer treptat prin buzele tuguiate, apasand usor cu palma abdomenul pentru a elimina tot aerul.
 6. Repeta aceasta operatiune pret de 5, 10 minute. Daca practici acest exercitiu pentru o perioada indelungata, vei invata sa respiri abdominal.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Practicile precum yoga sau tai-chi sunt benefice pentru pacientii diagnosticati cu BPOC, acestea acordand o atentie sporita respiratiei si stilului de viata sanatos.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0