Dimensiunea taliei ar putea fi un indicator mai bun al bolilor cardiace decat greutatea corporala

In ceea ce priveste sanatatea inimii, un nou studiu vine in sprijinul ideii conform careia corpul sub forma de para, cu grasime depusa in zona soldurilor, ar putea fi mai putin periculos pentru sanatate decat corpul sub forma de mar, in care grasimea este depusa in special in jurul abdomenului.

Un studiu asupra pacientilor diabetici a aratat ca dimensiunea taliei reprezinta un indicator mai important al bolilor cardiace grave, spre deosebire de greutatea corporala sau indicele de masa corporala (IMC, raportul greutatii corporale in functie de inaltime).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Stim deja ca obezitatea abdominala este asociata cu precadere cu ateroscleroza coronara (aparitia de placi la nivelul arterelor) fata de celelalte forme de obezitate”, a precizat dr. Brent Muhlestein, autorul studiului si co-director al cercetarii in cadrul Intermountain Medical Center Heart Institute (Institutului de Cardiologie Centrul Medical Intermountain) din Salt Lake City. „Am descoperit ca functionarea ventriculului stang al inimii se deterioreaza odata cu cresterea circumferintei taliei. Legatura dintre functionarea ventriculului stang si circumferinta taliei a ramas foarte stransa, chiar si dupa ajustarea in functie de greutatea corporala” a precizat Muhlestein.

Ventriculul stang reprezinta principala camera de pompare a inimii, functionarea anormala a ventriculului se numara printre cauzele obisnuite de atac de cord, inclusiv de insuficienta cardiaca congestiva, au mai subliniat autorii studiului. Muhlestein a adaugat ca pierderea in greutate la nivelul taliei ar putea reduce riscurile.

 

 

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta au masurat circumferinta taliei, greutatea corporala totala si IMC-ul a 200 de barbati si femei care sufera de diabet de tip 1 si 2. Diabetul poate mari riscurile privind sanatatea inimii, dar la inceputul studiului, pacientii nu prezentau niciun simptom de boli cardiace. Cercetatorii au evaluat functionarea inimii participantilor la studiu cu ajutorul ecocadiografiei, un tip de ultrasunete. Acestia au observat ca functionarea ventriculului stang se deteriora progresiv pe masura ce circumferinta taliei crestea, degradarea ajungand in cele din urma sa se mentina la acelasi nivel atunci cand circumferinta taliei era de 114 cm. Autorii studiului au tinut sa precizeze ca legatura dintre circumferinta taliei si functionarea deficitara a inimii nu depinde de greutatea coporala totala si de IMC.

Dr. Sarah Samaan, cardiolog si medic asociat in cadrul Spitalului de Cardiologie din Baylor in Plano, Texas, a precizat ca rezultatele studiului sprijina cercetarile anterioare potrivit carora grasimea la nivel abdominal este mult mai periculoasa pentru sanatate decat grasimea depusa in alta parte a corpului.

„Grasimea abdominala produce o gama larga de substante inflamatorii si este strans asociata cu bolile cardiace, hipertensiune si diabet fata de alte tipuri de grasimi” sustine Samaan, care nu a participat la studiu. „Stim deja ca persoanele supraponderale sunt mai predispuse sa dezvolte cardiomiopatie restrictiva, care la randul sau, mareste predispozitia pentru insuficienta cardiaca. Acest studiu demonstreaza ca grasimea depusa in zona abdominala este deosebit de periculoasa pentru functionarea inimii.”

Spre deosebire de barbati, femeile participante la studiu au inregistrat o functionare mai buna a inimii odata cu cresterea nivelului de obezitate abdominala. „In general, obezitatea abdominala are efecte adverse mai mare in randul barbatilor” a precizat Muhlestein. Acesta sustine ca femeilor li se recomanda sa mentina o circumferinta a taliei de 86 de cm sau mai putin, in timp ce barbatii ar trebui sa aiba o circumferinta a taliei sub 101 cm.

Cercetarile anterioare realizate de aceeasi echipa de oameni de stiinta din cadrul Intermountain Medical Center Heart Institute (Institutului de Cardiologie Centrul Medical Intermountain) si Spitalului Johns Hopkins din Baltimore au demonstrat ca riscul de boli cardiace se mareste pe masura ce IMC creste.

Miscarea si regimul alimentar raman principalul tratament pentru persoanele obeze, inclusiv pentru cele cu un corp sub forma de mar, a precizat Muhlestein. „Acest studiu subliniaza, totusi, ca aceia dintre noi cu un corp sub forma de mar ar trebui poate, sa fim si mai motivati sa reducem factorii de risc cardiovasculari, inclusiv circumferinta taliei” a precizat acesta. Samaan a adaugat ca exercitiile de aerobic sunt cele mai bune pentru arderea grasimii abdominale.

„Desi abdomenele ne intaresc muschii abdominali, nu ard neaparat grasimea abdominala” a spus aceasta. „De asemenea, fumatorii tind sa arda mai greu grasimea abdominala, chiar daca greutatea corporala totala a acestora este normala, prin urmare, renuntarea la fumat ar putea fi benefica”

Raportul urma sa fie prezentat sambata in cadrul conferintei anuale a Colegiului American de Cardiologie din Chicago. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0