Diferenta intre remodelarea osoasa fiziologica si remodelarea osoasa din boala Paget

Boala Paget a osului este o suferinta cronica a scheletului ce se caracterizeaza printr-o structura osoasa anormala. In marea majoritate a cazurilor, boala este localizata la nivelul unui singur os si numai rareori este generalizata. O structura alterata a osului, secundara acestei boli, predispune la fracturi pe os patologic, fracturi ce se pot intampla spontan sau la traumatisme minime. Boala Paget a osului este intalnita la persoane varstnice, barbatii sunt afectati intr-un procent ceva mai mare decat femeile. Diagnosticul se suspicioneaza clinic si se confirma pe radiografie si marker serici ai remodelarii osoase.

Procesul de remodelare osoasa normala

In mod fiziologic, osul este un tesut dinamic, care se remodeleaza continuu de-a lungul vietii, prin cuplarea resorbtiei osoase efectuata de celule osoase numite osteoclaste cu formarea de os nou, formare care se realizeaza prin celulele osoase  responsabile de acest lucru, numite osteoblaste.

In procesul de remodelare osoasa exista un echilibru functional dinamic intre procesul de resorbtie osoasa si procesul de formare de os nou. In mod normal, dupa varsta de 40 ani, acest echilibru este perturbat, predominand resorbtia osoasa, mediata de osteoclaste, cu scaderea progresiva a masei osoase. Se considera ca la 80 ani o persoana are cam jumatate din masa osoasa pe care o avea la 40 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Procesul de remodelare osoasa in boala Paget

Boala Paget este o boala a remodelarii osoase. Osul afectat se caracterizeaza printr-o resorbtie osoasa excesiva (prin intermediul osteoclastelor), urmata de formarea de os nou, dar cu o structura anormala si care nu mai are aceeasi functionalitate pe care o are un os sanatos. Intre cele doua procese ale remodelarii osoase, predomina formarea de os nou. Resorbtia osoasa excesiva duce la hipercalcemie (nivel crescut al calciului in sange). Leziunea osoasa Pagetica este avida de calciu si inglobeaza acest calciu in exces.

 

Care sunt perioadele din evolutia bolii Paget?

In evolutia bolii sunt doua perioade: o perioada activa si o perioada inactiva. Identificarea acestor doua perioade este importanta in decizia terapeutica, deoarece in cazul in care este vorba despre o suferinta localizata si aflata in perioada inactiva nu este nevoie de tratament.

 

Perioada activa cuprinde 3 faze:

Faza osteolitica - adica resorbtie excesiva de os cu formarea de leziune osteoporotica si  zona este foarte intens vascularizata. Acest fapt inseamna cresterea temperaturii la suprafata pielii (constatat prin palpare) si sangerare excesiva in cazul unei interventii ortopedice (necesara in cazul unei fracturi osoase, de exemplu). Asa cum am precizat mai sus, osul in cadrul acestei bolii este un os cu fragilitate mare si cu risc crescut de fractura la traumatisme minime. Nivelul seric al calciului este crescut in aceasta faza. Markerii resorbtiei osoase au si ei valori serice crescute.

 

 

Faza intermediara – in care exista un echilibru relativ in metabolismul osos

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Faza osteoblastica – se caracterizeaza prin aparitia leziunii ososase Pagetice. Aceasta leziune este evidentiabila radiologic, cu aspect caracteristic de os “in mozaic”. Markerii de formare osoasa au nivelele serice crescute.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1