Cum recunoști o toxiinfecție alimentară

Bolile diareice infecțioase reprezintă a doua cauză de mortalitate și morbiditate în întreaga lume și au un impact economic crescut. 

Diareea infecțioasă este o stare patologică produsă de diferite bacterii, virusuri, fungi, paraziți care se maninfestă prin eliminarea de materii fecale moi sau lichide, de cele mai multe ori insoțite de grețuri, vărsături și crampe abdominale.

Toxiinfecțiile alimentare se diferențiază de celelalte diarei infecțioase prin apariția bruscă a manifestărilor digestive la toate persoanele ce au consumat un aliment considerat suspect într-un interval de timp de la 20 minute până la 72 de ore.  Îmbolnăvirile pot să apară atât în focare epidemice cât și izolat și sunt datorate atât germenilor ce infestează alimentul cât și toxinelor acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt produse de diverse specii de Salmonella, E. coli, Bacilus cereus, Campylobacter, stafilococi și ocazional de clostridii (botulismul).

Sursa de infecție

Pot fi atât persoanele bolnave sau purtători sănătoși de germeni cât și animalele bolnave, prin lapte sau carne, dar și prin dejectele lor ce pot contamina mediul ambiant.

Cele mai frecvent implicate în cotaminare sunt carnea și preparatele de carne (tocături, mezeluri) de origine porcină, bovină sau aviară, icrele, peștele și preparatele din pește; ouăle (mai ales cele de rață), precum și diferite produse ce conțin proteine de origine animală (maioneza, laptele și derivatele din lapte, preparatele de cofetărie sau patiserie). Mai rar germenii responsabili contaminează alimentele vegetale: orez fiert și păstrat mai mult timp (Bacilulus cereus), cartofi, fasole sau conserve de legume.

Alimentul ingerat implicat conține germeni vii și uneori toxine ale acestora.

Germenii pot contamina alimentele înca de la sursă - în cazul laptelui de vacă infectat cu stafilococi în caz de mastita acută a vacilor sau al ouălor de rață infectate încă din stadiul formării lor; atunci cand alimentele sunt pastrate necorespunzator, la temperaturi nepotrivite, mai ales in sezonul cald sau cand este mai facil accesul muștelor sau rozătoarelor; în cursul preparării prin mâini murdare sau, în cazul stafilococului prin contaminare de la leziuni deschise la nivelul mâinilor sau din vestibulul nazal prin picături de secreții de la purtătorii nazo-faringieni de bacterii.

Nu orice aliment este capabil să provoace toxiinfecție alimentară. Cele mai frecvent implicate sunt alimentele bogate în proteine, pe când hidrocarbonații cât și grăsimile pure pot produce rar îmbolnăviri.  De exemplu stafilococul patogen se multiplică frecvent în brânza sărata, mai puțin în brânzele fermentate industrial si niciodată în murăturile sărate.

Calea de transmitere

Ingestia alimentelor fără o preparare termică prealabilă sporește enorm riscul de toxiinfecții alimentare.

Modul de îmbolnăvire se face prin ingerarea de alimente contaminate sau a toxinelor acestora și numai ingestia unor mari cantități de bacterii declanșează apariția manifestărilor de toxiinfecție alimentară.

Tratament

Toxiinfecția alimentară este în general o boală autolimitată, organismul eliminând singur și rapid germenii și produsele lor. Tocmai de aceea antibioticele nu sunt indicate în formele de îmbolnăviri comune, ele sunt utile doar în formele severe de boală și în cazul pacienților cu imunitate deficitară. Uneori antibioticele pot agrava simptomele prin dezechilibrarea florei intestinale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai importante sunt măsurile igeno-dietetice, hidratarea corespunzătoare și administrarea de antivomitive, antialgice, antidiareice. Sunt contraindicate medicamentele ce opresc tranzitul intestinal de tip Imodium, ce permit stagnarea agenților patogeni și a toxinelor în tractul digestiv. Dieta este extrem de importantă, ea trebuie sa asigure un aport de lichide si săruri minerale, se pot folosi săruri de rehidratare hidroelectrolitică și produse de tip probiotice pentru refacerea florei intestinale.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0