COVID-19 și persoanele cu boli tiroidiene

Specialiștii avertizează că persoanele care sunt imunocompromise au un risc mai mare de complicații dacă sunt diagnosticate cu COVID-19, pentru că acestea au un sistem imunitar slăbit. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că o persoană imunocompromisă nu va putea să lupte împotriva unei infecții virale, productia de anticorpi antitroidieni nefiind similara cu capacitate scazuta de reactie a sistemului imunitar.

Oricum, cu si fara vaccin, functia tiroidiana trebuie compensata, iar  in cazul in care exista o hipotiroidie Hashimoto trebuie efectuate la zi analize generale, hormoni tiroidieni si pacinetii adusi prin tratament la eutiroidie, adica un nivel normal de hormoni tiroidieni prin tratament de substitutie, daca e cazul si apoi monitorizare de laborator.

Până în prezent nu au apărut dovezi care să ateste că persoanele cu tiroidita autoimună Hashimoto au un risc crescut de infecție cu COVID-19. Partea sistemului imun care este responsabilă de bolile tiroidiene autoimune este separată de sistemul imun care este responsabil de lupta împotriva infecțiilor virale. 

Există totuși anumite persoane cu boli tiroidiene care fac parte din categoria celor cu risc crescut de a dezvolta complicații în caz de infectare cu noul coronavirus. Printre acestea se numără cei diagnosticați cu boala Basedow Graves și care urmează un tratament cu steroizi, în doze care le suprimă sistemul imunitar, cât și cei care care sunt nevoiți să ia zilnic medicamente imunosupresoare.

Am prioritate la vaccinarea COVID-19 dacă sufăr de o afecțiune a tiroidei?

Dacă ai o tulburare tiroidiană în sine nu înseamnă automat că te înscrii într-un grup cu prioritate ridicată la vaccinare pentru că nu înseamnă că ești imunocompromis. Partea sistemului imunitar care este responsabilă de boala tiroidiană autoimună este separată de sistemul imunitar responsabil pentru combaterea infecțiilor, cum ar fi COVID-19.

În schimb, dacă iei medicamente imunosupresoare, inclusiv steroizi pentru bolile oculare tiroidiene, atunci te plaseazi într-o categorie cu risc mai ridicat de infectare și ți se poate oferi vaccinul înaintea altor grupuri. În mod similar, dacă urmeazi un tratament cu inhibitori multi-kinazici sau chimioterapie pentru cancerul tiroidian, ești într-o categorie de risc mai mare și ți se poate oferi vaccinul mai devreme. Medicul tău de familie îți poate oferi sfaturi și informații suplimentare.

Este sigur pentru mine vaccinul?

La fel ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 sunt supuse testării riguroase ale agențiilor pentru medicamente. Au fost efectuate studii clinice și vaccinuri pe mii de pacienți, iar raportările privind reacțiile adverse grave, adică reacțiile alergice, au fost foarte rare. Nu au fost raportate complicații pe termen lung. 

Ca și în cazul altor programe de vaccinare, nu se cunoaște niciun motiv pentru care cineva cu o tulburare tiroidiană nu ar trebui să fie vaccinat. Deoarece tulburările tiroidiene sunt frecvente, este sigur că studiile clinice au inclus pacienți cu boli tiroidiene și nu au fost observate efecte adverse semnificative. În acest sens, se așteaptă rezultatele finale ale studiilor pe pacienții cu tulburări tiroidiene care au fost monitorizați.

Sindromul ASIA- tiroidita subacuta si boala Graves

In rare cazuri, sindromul autoimun/inflamator indus de adjuvanți (sindrom ASIA) poate fi văzut ca un fenomen postvaccinare care apare după expunerea la adjuvanții din vaccinuri care cresc răspunsurile imune. Există date foarte limitate cu privire la sindromul ASIA după vaccinurile (SARS-CoV-2). Un studiu publicat in 2021 in Oxford Journal a sesizat aparitia a  3 cazuri de tiroidită subacută după vaccinul SARS-CoV-2 inactivat (CoronaVac®).

"Trei lucrătoare din domeniul sănătății au aplicat la clinica noastră cu durere anterioară a gâtului și oboseală la 4 până la 7 zile după vaccinarea SARS-CoV-2. Două dintre ele erau în perioada de alăptare. Au fost negative pentru anticorpii tiroidieni și nu au existat antecedente de boli tiroidiene, infecții ale tractului respirator superior sau COVID-19. Rezultatele testelor de laborator și rezultatele imagistice au fost în concordanță cu tiroidita subacută.

 Vaccinarea SARS-CoV-2 poate duce la tiroidita subacută ca fenomen al sindromului ASIA. Tiroidita subacută se poate dezvolta în câteva zile după vaccinarea SARS-CoV-2. Ceecetatorii au luat in calcul posibilitatea ca  perioada postpartum sa fie un factor facilitator pentru dezvoltarea sindromului ASIA după vaccinarea SARS-CoV-2.

Acesta este primul raport de tiroidită subacută ca fenomen al sindromului ASIA după vaccinarea COVID-19 inactivată. Medicii trebuie să știe că tiroidita subacută se poate dezvolta ca o manifestare a sindromului ASIA după vaccinul inactiv SARS-CoV-2.

Un alt studiu a identificat declansarea bolii Graves la doua paciente post vaccinare. 

 Sindromul autoimun/inflamator indus de adjuvanți (ASIA) cuprinde patru entități, inclusiv fenomenul postvaccinare, care apare după expunerea la adjuvanți în vaccinuri care cresc răspunsul imun. Există informații limitate despre bolile endocrine autoimune și ASIA după vaccinarea cu (SARS-CoV-2).

"Două lucrătoare din domeniul sănătății au primit un vaccin SARS-CoV-2 și trei zile mai târziu au dezvoltat manifestări clinice de hiperactivitate tiroidiană, cu niveluri crescute de hormoni tiroidieni la testele funcției tiroidiene, hormoni de stimulare a tiroidei suprimați și anticorpi antitiroidieni crescuti.

 S-a demonstrat astfel că vaccinurile declanșează un răspuns imun care duce la un spectru larg de boli autoimune, inclusiv boala tiroidiană autoimună. Pacienții noștri au îndeplinit criteriile de diagnostic pentru ASIA; au fost expuși la un adjuvant (vaccin) și au dezvoltat manifestări clinice de hiperfuncție tiroidiană în decurs de câteva zile, cu apariția anticorpilor antitiroidieni, în ciuda faptului că erau sănătoși înainte de vaccinare.

Concluzia studiului a fost ca boala Graves ar  putea fi declansata, in cazuri rare, de  vaccinarea SARS-CoV-2.

 

Vaccinul AstraZeneca este mai riscant în cazul meu?

Au fost raportate efecte secundare extrem de rare de tromboză (cheaguri de sânge) și trombocitopenie (număr scăzut de trombocite) după vaccinarea cu prima doză de AstraZeneca. Chiar dacă a existat doar un număr foarte mic de astfel de reacții adverse, informațiile disponibile sugerează că acestea ar putea fi mai susceptibile să se întâmple la grupele de vârstă mai scăzută și tinde să apară între patru zile și patru săptămâni după vaccinare. Deși această afecțiune rămâne extrem de rară, există un risc mai mare la oameni după prima doză de vaccin Astra Zeneca.

Comitetul mixt pentru vaccin și imunizare (JCVI) recomandă ca adulților cu vârsta mai mică de 40 de ani și / sau gravide, fără condiții de sănătate subiacente, care cresc riscul dezvoltării unei forme mai grave de COVID-19, să li se inoculeze un vaccin alternativ - Pfizer / BioNTech sau Moderna.

Pot primi o altă marcă de vaccin pentru a doua doză?

Rapoartele care există până în prezent sunt despre evenimentele extrem de rare de tromboză / trombocitopenie care au loc numai după prima doză de vaccin AstraZeneca COVID-19. Recomandarea oficială este că oricine a primit o primă doză de vaccin AstraZeneca va primi o a doua doză de vaccin tot AstraZeneca, indiferent de vârstă. Este important să primiești a doua doză de vaccin, deoarece aceasta crește protecția împotriva COVID-19.

Rezultatele inițiale dintr-un studiu unde s-au combinat vaccinurile, folosind diferite mărci pentru prima și a doua doză, sugerează că oferă o bună protecție împotriva COVID-19. Cu toate acestea, deoarece studiile sunt încă în desfășurare, în continuare se merge pe varianta aceluiași vaccin pentru prima și a doua doză.

Cum pot pacienții care iau methimazol pentru hipertiroidism să facă diferența dintre o infecție cu SARS-Cov-2 sau dacă se confruntă cu efectele secundare ale metimazolului?

Mulți pacienți cu boala Graves și alte tipuri de boli ale tiroidei sunt tratați cu medicația cunoscută sub numele de methimazol sau propylthiouracil. Un efect secundar rar al acestor medicamente antitiroidiene este o afecțiune numită agranulocitoză (boală provocată de reducerea numărului de globule albe) care apare la 0,2-0,5% dintre persoanele care urmează acest tratament. Pacienții pot avea simptome precum febră sau dureri în gât. Când debutează aceste simptome, pacienților li se recomandă adesea întreruperea tratamentului și efectuarea de teste de sânge.

Deoarece febra și semnele boli sunt asemănătoare cu simptomelor infecției cu SARS-CoV-2, mulți pacienți care iau tratament cu methimazol se pot întreba pe bună dreptate dacă nu cumva s s-au infectat cu COVID-19. 

Deoarece agranulocitoza cu febră poate reprezenta o infecție gravă, nu trebuie ignorată. Agranulocitoza este mai puțin frecventă la pacienții care iau metimazol de mult timp sau când doza de medicament este mică. De aceea, dacă pacienții se confruntă cu simptomele unei infecții când încep tratamentul cu methimazol, este mai bine să ia legătura cu medicul endocrinolog.

Pacienții trebuie să solicite întotdeauna asistență medicală pentru simptome care par urgențe sau care pot pune viața în pericol. Orice pacient cu febră, tuse sau alte simptome ale infecției cu SARS-Cov-2 trebuie să solicite imediat asistență medicală, indiferent dacă urmează sau nu un tratamet cu methimazol. 

Cât de sigură este amânarea biopsiei tiroidiene în contextul pandemiei COVID-19?

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, însă, dacă au o anumită dimensiune sau dacă au și trăsături distincte, pacienții pot fi sfătuiți să se supună unei biopsii. Chiar dacă se constată că nodulul tiroidian este canceros, există, de obicei, un risc mic în întârzierea intervenției chirurgicale pentru eliminarea acestuia. 

Persoanele cu cancer tiroidian prezintă un risc mai mare de infecție cu SARS-CoV-2 deoarece sunt imunocompromise?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), persoanele care urmează tratamentul cancerului îndeplinesc definiția de a fi imunocompromise. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, majoritatea pacienților cu cancer tiroidian nu fac chimioterapie, tratament care ar suprima sistemul imunitar. A avea un diagnostic anterior de cancer tiroidian și a primi medicamente cu hormoni tiroidieni nu reprezintă factori de risc cunoscuți pentru îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Este necesară amânarea operației de cancer tiroidian din cauza pandemiei COVID-19?

Cel mai frecvent tratament inițial pentru cancerul tiroidian este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii tiroidiene. Din cauza pandemiei actuale COVID-19, multe intervenții chirurgicale programate pentru cancerul tiroidian au fost întârziate. 

În timp ce este necesară intervenția chirurgicală, majoritatea cancerelor tiroidiene sunt tumori cu creștere foarte lentă, iar riscul de agravare a cancerului tiroidian, dacă intervenția chirurgicală întârzie cu câteva luni, este extrem de mică, susțin specialiștii. Acest lucru este valabil chiar dacă există o răspândire a cancerului tiroidian la ganglionii limfatici locali.

Cu toate acestea, chirurgia tiroidiană este esențială și ar trebui urgentată în cazul pacienților cu simptome din cauza dimensiunii tumorii tiroidiene, cum ar fi dificultăți de respirație sau de înghițire, cancere care invadează alte părți ale gâtului sau dacă biopsia a prezentat forme agresive de cancer tiroidian, inclusiv cancerul tiroidian anaplastic și cancerul tiroidian medular.

Sfatul specialiștilor este ca pacienții care sunt imunocompromiși să respecte indicațiile medicului și să nu întrerupă tratamentul fără să discute în prealabil cu specialistul care le monitorizează boala.

Precizări privind vaccinarea pacientilor cu afectiuni tiroidiene

Declarația Societății Europene de Endocrinologie (ESE) cu privire la vaccinarea COVID- 19 este urmatoarea : „urmați aceleași recomandări pentru pacienții cu 
tulburări endocrine  ca pentru populația generală".
Societaatea  Europeana de Endocrinologie a facut aceasta declaratie in contextul in care  pacienții cu tulburări endocrine cum ar fi tiroidita autoimună, au fost sfatuiti  să nu faca vaccinul COVID-19. Acest lucru a determinat Societatea  Europeana de Endocrinologie să elibereze următoarele informații.
"Procedurile care au condus autoritățile de sănătate europene și americane EMA și FDA să autorizeze primele două vaccinuri au inclus peste 40.000 și 30.000 de voluntari, respectiv, cu vârsta cuprinsă între 16 și peste 75 de ani. Printre aceștia s-au numărat pacienți cu diabet, obezitate, afecțiuni maligne, HIV, cronice
boli pulmonare precum și boli cerebrovasculare și hepatice în stare de sănătate stabilă. Eficacitatea și siguranța au fost comparabile la acești pacienți cu subiecții sănătoși. În plus, centrele din SUA privind Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că persoanele cu afecțiuni autoimune care au nu contraindicațiile vaccinării pot primi un vaccin mARN COVID-19.
Prin urmare, ESE subliniază că recomandarea pentru vaccinarea COVID-19 la pacienții cu tulburări endocrine stabile, cum ar fi tiroidita autoimună, boala Grave, boala Addison, adenoamele hipofizare, diabetul de tip 1 și 2 și obezitatea nu trebuie să fie diferite de cele pentru populatia generala.

Pacienții cu insuficiență suprarenală trebuie informați că în caz de aparitie a efectelor secundare  precum febră trebuie respectate regulile generale privind gestionarea acestui simptom "


Anton Luger, membru ESE ExCo responsabil pentru ECAS
Andrea Giustina, președinte ESE
Robin Peeters, președintele Comitetului clinic al ESE, în numele Comitetului clinic al ESE

 

Pozitia European Thyroid Association si European Society of Endocrinology 

Privind vaccinarea și bolile tiroidiene a facut la randul ei urmatorul statement cu privire la vaccinarea Covid19.


"În scopul de a contribui în colaborare la informarea publicului cu privire la vaccinarea COVID-19 a pacienților cu boli tiroidiene, confirmând în același timp pe deplin eficacitatea și siguranța mai multor vaccinuri disponibile, Consiliul de Sănătate Publică al ETA a fost bucuros să colecteze prin prezenta, prefață, și să prezinte online Declarațiile relevante de vaccinare COVID ale Societății Europene de Endocrinologie (ESE) și ale Asociației Americane de Tiroidă (ATA), ambele asociații afiliate ETA, precum și o Declarație emisă de Istituto Auxologico din Milano. Toate Declarațiile abordează în mod clar și cuprinzător diferitele întrebări puse de pacienții cu tiroida, de exemplu, siguranța vaccinurilor, importanța vaccinării, posibilitățile de reacții adverse, prioritizarea vaccinării pentru acești pacienți și altele.
Mai mulți experți ETA au primit în mod repetat întrebări similare celei de mai jos:
„Am tiroidita autoimună Hashimoto, pot primi vaccinul anti-COVID?”
Pliantele aprobate de EMA pentru vaccinurile anti-COVID includ printre condițiile care trebuie notificate înainte de administrare pe cele asociate cu imunodeficiențe sau răspunsuri imune defecte, inclusiv tratamente imunosupresoare:
Această notă este inclusă și în Consimțământul informat care trebuie semnat înainte de administrare.
Prin urmare, este util să oferiți următoarele informații despre bolile endocrine autoimune, cum ar fi:
- Tiroidita Hashimoto (numita si Tiroidita cronica autoimuna asociata sau nu cu Hipotiroidism);
- Boala Graves’-Basedow (hipertiroidism autoimun)
- Boala Addison (numită și hipocortizolism autoimun);
- Diabet zaharat tip 1.
Aceste afecțiuni autoimune nu reprezintă contraindicații pentru vaccinarea anti-COVID.
 

De asemenea, administrarea de corticosteroizi în scopul înlocuirii hipocortizolismului de origine suprarenală sau hipofizară (de exemplu, acetat de cortonă sau hidrocortizon) nu reprezintă o condiție de imunosupresie și nici o contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID.


Vedeți recomandări similare de la Asociația Americană a Tiroidiei https://www.thyroid.org/covid-19 și Societatea Europeană de Endocrinologie https://www.ese-hormones.org/about-us/our-communities/clinicians/covid -19-şi- boala-endocrină


În consecință, pacienții într-o stare de sănătate deosebit de afectată, cum ar fi pacienții cu diabet zaharat, insuficiență hipofizară sau suprarenală, defecte autoimune severe cu afectare pulmonară, cardio-vasculară sau sistemică, obezitate severă (IMC>35 kg/m2) sau cei cu terapiile oncologice sau imunosupresoare sunt vulnerabile la COVID-19 și ar trebui luate în considerare pentru o vaccinare cu prioritate.


În numele ETA-Consiliu de Sănătate Publică
Recunoaștem buna colaborare cu Istituto Auxologico din Milano.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.btf-thyroid.org/covid-19-and-vaccines
American Thyroid Association - Novel Coronavirus (COVID-19) and the Thyroid:
Frequently Asked Questions
https://www.thyroid.org/covid-19/coronavirus-frequently-asked-questions/
American Association of Clinical Endocrinologists - AACE Position Statement: Coronavirus (COVID-19) and People with Thyroid Disease
https://www.aace.com/recent-news-and-updates/aace-position-statement-coronavirus-covid-19-and-people-thyroid-disease
CNAS - Euthyrox comprimate (levotiroxină sodică), noua formulare: monitorizarea pacienților care fac schimbarea între formulări
http://www.cnas.ro/cjastm/media/pageFiles/2019-05-15%20Euthyrox%20comprimate.pdf

Three Cases of Subacute Thyroiditis Following SARS-CoV-2 Vaccine: Postvaccination ASIA SyndromeBurçin Gönül İremli 1Süleyman Nahit Şendur 1Uğur Ünlütürk  2021 

Two Cases of Graves' Disease Following SARS-CoV-2 Vaccination: An Autoimmune/Inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants Olga Vera-Lastra 1 2Alberto Ordinola Navarro 1Maria Pilar Cruz Domiguez 2 3Gabriela Medina 2 4Tania Ivonne Sánchez Valadez 5Luis J Jara  2021


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0