COVID-19: întrebări și răspunsuri despre hidroxiclorochină și clorochină

Sunt hidroxiclorochina și clorochina, medicamente utilizate frecvent împotriva malariei sau a anumitor boli autoimune, eficiente în tratarea pacienților cu COVID-19? Această întrebare a mobilizat comunitatea științifică în oferirea unor răspunsuri. 

Ce este clorochina?

Clorochina este un medicament care este recomandat în tratarea malariei, dar este utilizat și în tratamentul artritei reumatoide, a anumitor forme de lupus și în prevenirea erupției polimorfe la lumină (alergiei la soare). 

Ce este hidroxiclorochina?

Hidroxiclorochina este un derivat al clorochinei, considerat a fi de două până la trei ori mai puțin toxic și mai bine tolerat decât clorochina. Medicamentul este prescris în tratarea artritei reumatoide, lupusului eritematos sistemic sau pentru prevenirea alergiei solare. 

Care sunt principalele efecte secundare ale hidroxiclorochinei și clorochinei?

Ambele medicamente pot cauza tulburări digestive, cum ar fi greață, vărsături sau diaree și pot provoca hipoglicemie severă (scăderea nivelului glicemiei). Tulburările de somn, durerile de cap sau mâncărimea sunt, de asemenea, frecvente. Foarte important: aceste medicamente pot fi toxice pentru retină și necesită monitorizare oftalmologică regulată.

Monitorizarea este esențială și pentru persoanele care suferă sau au suferit de boli de inimă, pentru că hidroxiclorochina și clorochina cresc riscul de probleme cardiace. Această toxicitate cardiacă depinde de doza administrată, fiind raportate cazuri grave de aritmie în timpul supradozajului, dar și la doza terapeutică obișnuită. 

Hidroxiclorochina și clorochina sunt medicamente cunoscute și sub numele de „medicamente cu marjă terapeutică îngustă”. Chiar dacă aceste medicamente nu sunt contraindicate în caz de afecțiuni cardiovasculare sau tulburări cardiace, specialiștii atrag atenția că trebuie efectuată întotdeauna o electrocardiogramă (ECG) înainte de începerea tratamentului, după prima administrare, apoi de două ori pe săptămână pe toată durata tratamentului și în caz de simptome care pot arăta o perturbare a ritmului cardiac, cum ar fi amețeli sau palpitații apărute recent.

De altfel, recent Agenţia de Siguranţă a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Franţa a raportat 43 de cazuri de incidente cardiace, la pacienții diagnosticați cu COVID-19, care au primit hidroxiclorochină.

Ce contraindicații au hidroxiclorochina și clorochina?

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), hidroxiclorochina și clorochina pot prezenta reacții adverse grave, în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte medicamente1. În România, hidroxiclorochina a fost inclusă în Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 aprobat la nivel național și este administrată pacienților, numai sub supravegherea medicului, în funcție de severitatea simptomelor. 

Aceste medicamente sunt recomandate femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor?

Aceste medicamente pot fi prescrise copiilor, dar dozele trebuie ajustate de medic,  în funcție de greutatea copilului. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt contraindicate în timpul sarcinii sau alăptării, pentru că există riscul de avort sau de malformații oculare la copii. Clorochina și hidroxiclorochina traversează bariera placentară, ajung în laptele matern, în spermatozoizi, chiar și la câteva luni după tratament, atrag atenția medicii. 

Ce studii se fac în prezent pentru a testa eficacitatea acestor medicamente în prevenirea și tratarea COVID-19?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), hidroxiclorochina și clorochina sunt medicamente cu prescripție orală care sunt utilizate pentru tratamentul malariei și al anumitor afecțiuni inflamatorii. Hidroxiclorochina și clorochina sunt incluse în studiile clinice pentru profilaxia pre-expunere sau post-expunere a infecției cu SARS-CoV-2 și pentru tratarea pacienților cu COVID-19 ușoară, moderată și severă.

Oamenii de știință chinezi au efectuat mai multe studii, in vitro (pe celule) și in vivo (pe pacienți), dar o cercetare recentă a atras atenția cercetătorilor internaționali. Publicat în luna martie, acest studiu s-a făcut pe 30 de pacienți cu COVID-19 2. Jumătate dintre acești pacienți au primit hidroxiclorochină, pe când ceilalți 15 au primit doar  îngrijiri medicale. După șapte zile, 13 dintre cei 15 pacienți care au urmat acest tratament cu hidroxiclorochină au fost testați negativ. În ceea ce privește grupul care nu a primit hidroxiclorochină, 14 dintre cei 15 pacienți au fost testați negativ la finalul experimentului. Prin urmare, pacienții din ambele grupuri s-au vindecat în același interval de timp.

La scară europeană este în desfășurare studiul clinic Discovery, care a început pe 22 martie și care include pacienți diagnosticați cu COVID-19 din Paris și din Lyon. Oamenii de știință  folosesc în cadrul studiului 5 metode de tratament, fiind testate mai multe medicamente: remdesivir, combinația lopinavir și ritonavir, combinația lopinavir, ritonavir și interferon beta și, în final, hidroxiclorochină. Oamenii de știință spun că este nevoie de mult timp pentru ca datele colectate să fie analizate și pentru a se putea trage niște concluzii.

Un studiu publicat recent într-un jurnal medical francez arată că hidroxiclorochina nu pare să ajute sistemul imunitar să elimine noul coronavirus din organism 3. Studiul se bazează pe alte două - unul în Franța și unul în China - care au raportat unele beneficii ale combinației hidroxiclorochină și azitromicină pentru pacienții cu COVID-19 care nu aveau simptome severe ale virusului.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 ANMDMR - Comunicat de presă 09.04.2020
https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20presa_clorochina_hidroxiclorochina_raspuns%20la%20articole%20dezinformatoare.pdf
2 Studiul „A pilot study of hydroxychloroquine in treatment of patients with common coronavirus disease-19 (COVID-19)”, publicat în Journal of ZheJiang University (Medical Sciences), martie 2020, autori: CHEN Ju,LIU Danping,LIU Li,LIU Ping,XU Qingnian,XIA Lu,LING Yun,HUANG Dan,SONG Shuli,ZHANG Dandan,QIAN Zhiping,LI Tao,SHEN Yinzhong,LU Hongzhou
http://www.zjujournals.com/med/EN/10.3785/j.issn.1008-9292.2020.03.03
3 Studiul „No Evidence of Rapid Antiviral Clearance or Clinical Benefit with the Combination of Hydroxychloroquine and Azithromycin in Patients with Severe COVID-19 Infection”, publicat în Médecine et Maladies Infectieuses, 30 March 2020, autori: Jean Michel Molina, Constance Delaugerre, Jerome Le Goff, Breno Mela-Lima, Diane Ponscarme, Lauriane Goldwirt, Nathalie de Castro
Medical Xpress- Hydroxychloroquine is not effective for treating coronavirus, according to small trial
https://medicalxpress.com/news/2020-04-hydroxychloroquine-effective-coronavirus-small-trial.html
Centers for Disease Control and Prevention, USA - Information for Clinicians on Therapeutic Options for Patients with COVID-19
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/therapeutic-options.html
Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé (ANSM) - Médicaments utilisés chez les patients atteints du COVID-19 : une surveillance renforcée des effets indésirables - Point d'information
https://www.ansm.sante.fr/S-informer/Actualite/Medicaments-utilises-chez-les-patients-atteints-du-COVID-19-une-surveillance-renforcee-des-effets-indesirables-Point-d-information
Sante magazine - Hydroxychloroquine, chloroquine and covid-19: 12 questions to know everything
https://www.santemagazine.fr/traitement/medicaments/hydroxychloroquine-chloroquine-et-covid-19-12-questions-pour-tout-savoir-433196

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0