COVID-19: Plasma umană, metodă de tratament? [studiu]

Recoltarea anticorpilor imunitari (plasma convalescentă) de la persoane recuperate după boala COVID-19 și administrarea acestora celor care se confruntă cu un caz sever de COVID-19 pare să fie benefică, potrivit unui nou studiu.

Pentru 10 pacienți grav bolnavi în urma infectării cu noul coronavirus, o singură doză de anticorpi extrasă din sângele persoanelor care s-au recuperat după COVID-19 a părut să fie utilă în a le salva viețile, a le scurta durata simptomelor, a le îmbunătăți nivelul de oxigen și a le accelera clearance-ul viral, arată un nou studiu-pilot¹ desfășurat în trei spitale din China.

Cercetarea sugerează beneficiile recoltării anticorpilor imunitari (plasma convalescentă) de la persoane recuperate și administrarea acestora către persoanele care se confruntă cu un caz sever de COVID-19. Aceste descoperiri oferă speranța că o terapie cu o istorie lungă și o simplă premisă ar putea fi un tratament eficient pentru pacienții cu COVID-19 care se confruntă cu probleme respiratorii.

La începutul secolului al XX-lea, medicii au transferat anticorpi de la pacienții care s-au recuperat după poliomielită, rujeolă, oreion și gripă celor care încă se confruntau cu acele afecțiuni. Înarmați cu memoria imună a virusului unui fost infectat, pacienții care au primit plasma convalescentă au părut să se recupereze mai rapid și mai bine decât pacienții care nu au primit tratamentul.

Având în vedere că ne aflăm la cel puțin un an distanță de folosirea unui vaccin împotriva COVID-19 și nu există tratamente clare disponibile pentru această boală provocată de noul coronavirus, Administrația Alimente și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat utilizarea unei astfel de terapii ca tratament experimental în studiile clinice și pentru pacienții în stare critică, rămași fără alte opțiuni.

Anticorpii imunitari, benefici pentru pacienții cu COVID-19 în stare critică 

Noul studiu a arătat că plasma (partea lichidă a sângelui care permite circulația globulelor roșii și trombocitelor în sistemul vascular) poate fi un tratament util pacienților cu COVID-19 în stare gravă. Un pacient în vârstă de 46 de ani, cu hipertensiune arterială, care s-a prezentat la spital cu febră, tuse, tulburări de respirație și dureri în piept, se baza pe un ventilator care să îi livreze oxigen în plămâni, și totuși, nivelul lui de oxigen din sânge era de 86% (valorile normale normale variază de la 95% la 100%).

La 11 zile după apariția primelor sale simptome, pacientul a primit o perfuzie cu așa-numita plasmă convalescentă. În ziua a 12-a, testul său de sânge a ieșit negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Nivelul de inflamație din organism a scăzut brusc, iar nivelul de oxigen din sânge a urcat la 90%. A doua zi, a fost scos de pe ventilația mecanică pe care se aflase în ultimele trei zile. În afară de plămâni, sistemul imunitar al pacientului și funcția hepatică, ambele greu încercate de boală, și-au revenit treptat la normal la patru zile după ce acesta a primit anticorpii plasmatici.

Pentru o femeie în vârstă de 49 de ani, fără boli subiacente, boala cauzată de noul coronavirus a progresat rapid, ducând la tulburări respiratorii și internare în spital. În ziua a șaptea după apariția simptomelor, radiografia ei toracică a arătat o opacitate caracteristică sticlei măcinate și acumulare de lichide sau proteine răspândite în ambii plămâni. În ziua a 10-a după debutul simptomelor, pacienta a primit perfuzie cu plasmă convalescentă și până în ziua a 12-a a scăpat de virus, iar radiografia arăta o îmbunătățire semnificativă. Un bărbat în vârstă de 50 de ani cu ambii plămâni afectați masiv a arătat o curățare treptată a acestor organe și a fost testat negativ pentru infecție la 25 de zile de la apariția primelor simptome.

La toți cei zece pacienți analizați în studiu, simptomele care i-au determinat să solicite îngrijiri de urgență au dispărut sau s-au atenuat în mare măsură în termen de una până la trei zile de la primirea unei transfuzii de anticorpi de la un donator recuperat. Doi dintre cei trei pacienți care au fost ventilați mecanic au reușit să respire fără oxigenul livrat pe cale nazală. Niciunul dintre cei 10 pacienți nu a decedat și a fost detectat un singur efect secundar neașteptat - o vânataie roșie pe fața unui pacient.

Autorii studiului au creat un grup de control dintr-o selecție aleatorie de 10 pacienți bolnavi de COVID-19 tratați în aceleași spitale, care se potriveau cu participanți la studiu în ceea ce privește vârsta, sexul și severitatea bolii. Cele două grupuri arătau aproximativ la fel în prima zi de internare în spital. Dar în următoarele câteva săptămâni, bolile lor au progresat în moduri foarte diferite. În grupul de comparație, trei persoane au decedat, șase s-au stabilizat, iar uneia i s-a îmbunătățit starea pe durata studiului. Dintre cei care au primit plasma convalescentă, trei au fost externați din spital, iar restul de șapte au fost considerați a avea o stare mult îmbunătățită și pregătiți și ei pentru externare.

Acest studiu pilot privind terapia cu plasmă convalescentă arată un posibil efect terapeutic și un risc scăzut în tratamentul pacienților cu COVID-19 în stare gravă, consideră autorii noii cercetări. O concentrație mare de anticorpi neutralizanți poate reduce rapid încărcătura virală și tinde să îmbunătățească rezultatele clinice.

Oamenii de știință au declarat că e nevoie de studii mai mari și mai detaliate pentru a clarifica doza la care plasma produce cele mai multe efecte vindecătoare și pentru a stabili când ar trebui administrată în mod ideal.
În acest context, Franța a anunțat începerea studiului clinic COVIPLASM, care implică transfuzia de plasmă a pacienților recuperați după COVID-19, conținând anticorpi imunitari, care ar putea transfera această imunitate la un pacient bolnav de COVID-19.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Coronavirus patients can benefit from blood of the recovered, new study shows
https://medicalxpress.com/news/2020-04-coronavirus-patients-benefit-blood-recovered.html
1. Studiul „Effectiveness of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences (2020). DOI: 10.1073/pnas.2004168117, autori: Kai Duan et al.
Santé Magazine - Coronavirus : un essai clinique pour tester la transfusion de plasma est lancé
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-traitement/coronavirus-un-essai-clinique-pour-tester-la-transfusion-de-plasma-est-lance-433322

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0