Costocondrita: cauze, simptome, tratament

Costocondrita este una dintre cauzele benigne ale durerii în piept. De ce apare și cum se tratează?

Ce este costocondrita?

Costocondrita, o inflamație a joncțiunilor costocondrale ale coastelor sau articulațiilor condrosternale ale peretelui toracic anterior, este o afecțiune frecvent întâlnită la pacienții care se prezintă la cabinetul medicului și la departamentul de urgență. 

Costocondrita este o cauză benignă a durerii peretelui toracic. Pacienții prezintă adesea dureri în piept, prin urmare, alte cauze ale durerii toracice trebuie excluse prin anamneză și examen fizic. Dacă istoricul pacientului și examenul fizic justifică o analiză suplimentară, aceasta trebuie făcută înainte de a se pune diagnosticul de costocondrită.

Din ce cauze apare costocondrita și care este prevalența?

În general, costocondrita nu are o cauză clară, dar în unele cazuri poate fi provocată de răniri (de exemplu, o lovitură în piept), încordare fizică (cauzată de exerciții fizice intense sau tusea severă), osteoartrită, poliartrită reumatoidă sau spondilită anchilozantă. Alte cauze ale costocondritei pot fi o infecție articulară (cum ar fi tuberculoza, sifilisul și aspergiloza) sau o tumoare necanceroasă ori canceroasă (cancerul poate ajunge la articulație dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi sân, tiroidă sau plămân).

În ceea ce privește prevalența, costocondrita poate afecta și tinerii și adulții, fiind mai frecventă la femei și la persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Rezultatele unui mic studiu publicat în 1994 au indicat o frecvență mai mare a costocondritei la femei și la hispanici.

Ce simptome prezintă o persoană cu costocondrită?

Durerea asociată cu costocondrita este ascuțită sau se simte ca o presiune, de obicei pe partea stângă a sternului. Afectează mai mult de o coastă și se agravează atunci când pacientul respiră adânc sau tușește.

Cum se stabilește diagnosticul de costocondrită?

Istoricul și examinarea fizică a toracelui care documentează durerea reproductibilă prin palpare peste cartilajele costale sunt de obicei tot ceea ce este necesar pentru a face diagnosticul la copii, adolescenți și adulți tineri. Pacienții cu vârste de peste 35 de ani, cei cu antecedente sau risc de boală coronariană și orice pacient cu simptome cardiopulmonare ar trebui să aibă un electrocardiograf și, eventual, o radiografie toracică.

Durerea cauzată de costocondrită poate fi foarte asemănătoare cu durerea asociată cu bolile de inimă, bolile pulmonare, problemele gastrointestinale și osteoartrita, de aceea medicul poate solicita anumite teste - cum ar fi un electrocardiograf, o radiografie, un CT sau un RMN. Diagnosticul diferențial pentru costocondrită poate fi destul de lung, deoarece unele dintre diagnosticele incluse sunt asociate cu morbiditate și mortalitate majoră.

Diagnosticul de sindrom coronarian acut trebuie luat în considerare la orice pacient care prezintă dureri toracice. Dacă istoricul și examenul fizic al pacientului sugerează această problemă, medicul va lua în considerare un ECG și stabilirea nivelului de troponină pentru a ajuta la excluderea acestui diagnostic. De asemenea, pacientul trebuie să fie sub monitorizare cardiacă continuă în timp ce se află în departamentul de urgență.

Și diagnosticul de pneumotorax spontan trebuie luat în calcul când un pacient vine cu aceste dureri. O radiografie toracică și/sau o ecografie la punctul de îngrijire poate fi utilizată pentru a ajuta la evaluarea posibilității de pneumotorax.

Dacă pacientul se plânge de tuse productivă și/sau febră sau are risc crescut de pneumonie, se va lua în considerare acest diagnostic (pneumonia poate provoca dureri toracice pe lângă celelalte simptome). O radiografie toracică, hemograma completă și un panou metabolic de bază pot fi utile pentru diagnosticul diferențial, la fel și semnele vitale.

În cadrul diagnosticului diferențial nu se va omite nici disecția aortică, o urgență medicală și posibil chirurgicală. Se va face un CTA pentru a evalua disecția aortică dacă aceasta este o preocupare pe baza istoricului pacientului și a examenului fizic.

Medicul poate cere informații și despre factorii de risc pentru embolie pulmonară, cum ar fi malignitatea, călătoriile recente, intervenții chirurgicale recente, antecedentele personale de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă și simptome, cum ar fi dificultăți de respirație. Un D-dimer și/sau CTA pot fi de ajutor pentru diagnosticul diferențial.

Medicul trebuie să aibă și o suspiciune clinică ridicată pentru perforația esofagiană, care ar putea fi cauzată de o endoscopie recentă. În acest caz, durerea pacientului ar trebui să fie severă, să nu cedeze iar acesta ajunge la urgență în stare de șoc, cu semne vitale anormale.

Ce opțiuni de tratament există pentru costocondrită?

Costocondrita dispare de obicei de la sine, deși poate dura câteva săptămâni sau mai mult. Opțiunile de tratament pentru costocondrită se concentrează pe ușurarea durerii, de aceea medicul poate prescrie o cură de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). 

Se poate lua în considerare o cură de naproxen sau meloxicam, acestea fiind administrate de două ori pe zi și, respectiv, o dată pe zi. Se pot utiliza și alte AINS-uri, inclusiv ibuprofen, în funcție și de preferințele pacientului. Atenție, AINS-urile sunt contraindicate în bolile de rinichi acute și cronice. Pacienții trebuie să fie conștienți și de riscul de gastrită în cazul utilizării îndelungate de antiinflamatoare nesteroidiene. 

Dacă durerea este severă, medicul poate prescrie medicamente care conțin codeină, cum ar fi hidrocodonă/acetaminofen sau oxicodonă/acetaminofen, însă narcoticele pot da dependență. Antidepresivele triciclice, cum ar fi amitriptilina, pot fi recomandate pentru a controla durerea cronică, mai ales dacă pacientul nu poate dormi noaptea.

În caz de costocondrită refractară, fizioterapia este o opțiune de tratament. Exercițiile blânde de întindere pentru mușchii pieptului pot fi de ajutor.

Ce complicații are costocondrita și care este prognosticul?

Costocondrita este o afecțiune autolimitată, deci prognosticul pentru pacienți este foarte bun. Aceștia pot prezenta costocondrită refractară sau recurentă, dar cel mai important pentru ei este ca medicul să se asigure că a exclus alte cauze ale durerii (deoarece unele sunt letale). Persoanelor care au costocondrită severă sau refractară li se poate recomanda urmărire ambulatorie.

Ce remedii naturiste sau de stil de viață există pentru costocondrită?

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, unele măsuri de autoîngrijire pot ajuta pacientul să își gestioneze mai bine starea. Pentru unele persoane pot fi utile compresele fierbinți sau o pernă electrică plasată pe zona dureroasă de mai multe ori pe zi, iar pentru altele ar putea fi de folos compresele cu gheață. Nu mai puțin important, pacientul trebuie să se odihnească suficient și să evite activitățile care îi agravează durerea.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Costochondritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532931/
Mayo Clinic - Costochondritis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0