Chimenul: ce beneficii are pentru sănătate?

Chimenul este un ingredient pe care fie îl apreciezi, fie nu îl poți mânca deloc, având în vedere gustul său distinct. Folosit în general pe post de condiment, chimenul are și unele proprietăți care îl fac util ca remediu natural. Ce beneficii are chimenul pentru sănătate?

Deși chimenul se folosește de obicei în bucătărie, drept condiment în preparate dulci sau sărate (produse de patiserie, tocane, curry-uri etc.), cercetările sugerează că acei compuși aromatici responsabili pentru gustul său distinct pot oferi, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea digestiei sau combaterea inflamației din organism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Chimenul conține o varietate de substanțe nutritive; într-o lingură (6,7 grame) de chimen sunt 1,3 grame de proteine, 0,9 grame de grăsimi, 3,34 grame de carbohidrați, 2,6 grame de fibre, 6,7% din doza zilnică recomandată de cupru, 6,1% din doza zilnică de fier pentru femei, 5,4% din doza zilnică de magneziu, 4,8% din doza de mangan recomandată pentru femei, 3,6% din doza recomandată de calciu și 4,6% din doza recomandată de zinc pentru femei. În plus chimenul are o cantitate mare de antioxidanți, inclusiv limonenul și carvona.

Ce beneficii pentru sănătate are chimenul?

Chimenul este folosit de secole nu doar ca ingredient în preparate culinare, ci și în medicina tradițională, iar cercetările științifice preliminare din zilele noastre par să susțină beneficiile acestuia pentru sănătate:

Chimenul poate reduce inflamația

Mai mulți compuși din chimen demonstrează puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. În timp ce inflamația este un răspuns natural al corpului în fața agenților patogeni, dacă se cronicizează, poate duce la diferite afecțiuni, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, ale cărei simptome pot include ulcere, crampe, gaze intestinale, diaree și iritarea țesutului digestiv.

Într-un studiu¹ efectuat pe șoareci cu boală inflamatorie intestinală, atât extractul de chimen, cât și uleiul esențial de chimen au redus inflamația în țesutul colonului la fel de eficient ca medicamentele obișnuite pe bază de steroizi. În ciuda acestor rezultate promițătoare în studiile pe animale, sunt necesare și cercetări cu participanți umani pentru a confirma rezultatele.

Poate susține digestia sănătoasă

Chimenul a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea mai multor afecțiuni digestive, inclusiv indigestie și ulcere gastrice. Câteva studii de mică amplaore, cu participanți umani, arată că uleiul de chimen relaxează țesutul muscular neted al tractului digestiv, ușurând astfel simptomele de indigestie, cum ar fi gazele intestinale, crampele și balonarea.

Deși mecanismul precis de acțiune este necunoscut, proprietățile antimicrobiene ale chimenului pot fi responsabile pentru acest efect. Un studiu în eprubete a arătat că uleiul esențial de chimen a blocat creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare, fără să atace în vreun fel bacteriile benefice, care produc substanțe nutritive, reduc inflamațiile, îmbunătățesc digestia și susțin buna funcționare a sistemului imunitar.

Un alt studiu în eprubete a constatat că extractul de chimen combate Helicobacter pylori, o bacterie cunoscută că provoacă ulcere gastrice și inflamații digestive. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele pozitive ale chimenului în această situație.

Poate favoriza pierderea în greutate

Într-un studiu² de 90 de zile la care au luat parte 70 de femei, participantele care au luat 30 ml dintr-o soluție cu 10% ulei de chimen zilnic au prezentat reduceri semnificativ mai mari ale greutății, ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale procentului de grăsime corporală decât cele care au primit un placebo.

De asemenea, s-au observat scăderi semnificative ale aportului total de calorii și de carbohidrați comparativ cu grupul placebo. Oamenii de știință speculează că aceste efecte se pot datora schimbărilor pozitive ale bacteriilor intestinale care afectează reglarea hormonilor, metabolismul grăsimilor și apetitul.

Cum ceaiul de chimen poate fi de ajutor în procesul de slăbire, prin reglarea apletitului, dar și pentru a combate balonarea, iată cum se prepară: pune o linguriță de semințe de chimen în 250 ml apă care clocotește, apoi oprește focul. Acoperă ibricul și lasă-l așa 10-15 minute, apoi strecoară ceaiul. Se pot bea cel mult trei căni pe zi.

Dacă îți este mai ușor să iei tinctură de chimen decât să îți faci ceai, se pot lua 15-25 de picături diluate într-o cană cu apă, de patru ori pe zi. 

Cum se consumă chimenul?

Chimenul se prezintă sub diferite forme, inclusiv semințe, capsule, uleiuri esențiale și extracte. Cel mai simplu mod de a-l consuma este în diverse feluri de mâncare, dacă îți place aroma (unele persoane nu pot consuma chimen deoarece le deranjează gustul specific puternic aromat al acestuia). Chimenul se poate pune, de exemplu, în pâinea preparată în casă sau în alte aluaturi (covrigi, biscuiți, sărățele etc.), în tocănița de linte, în humus, în plăcinte, tarte, gemuri și așa mai departe, după preferințe.

Nu a fost stabilită nicio recomandare clară de dozare, dar unele cercetări sugerează că o jumătate de linguriță până la o lingură de semințe de chimen pe zi este, în principiu, sigură și eficientă. Când se iau diverse produse pe bază de chimen, cum ar fi tinctura sau ceaiul de la magazinele naturiste, se va ține cont de indicațiile trecute pe ambalaj.

Majoritatea persoanelor sănătoase tolerează bine chimenul și au fost raportate puține efecte secundare. Cu toate acestea, din cauza cercetărilor insuficiente în materie de siguranță, acesta nu ar trebui consumat de copiii mici sau de femeile însărcinate ori care alăptează.

În plus, persoanele cu disfuncție hepatică sau a vezicii biliare ar trebui să evite acest condiment, deoarece unele dovezi sugerează că poate inhiba golirea vezicii biliare. În cazul în care ai anumite probleme de sănătate și nu ești sigur dacă chimenul este sau nu sigur pentru tine, cere sfatul medicului de familie.

În concluzie, chimenul poate ajuta la scăderea în greutate, poate combate inflamația și poate susține sănătatea digestivă, poate fi folosit întreg sau măcinat în produse de patiserie dulci sau sărate, mâncăruri gătite și creme de legume sau leguminoase sau se poate lua sub formă de supliment din magazinele naturiste. Deși este un ingredient sigur pentru majoritatea oamenilor fără probleme de sănătate, copiii mici, femeile însărcinate și care alăptează, precum și persoanele cu boli ale ficatului sau ale vezicii biliare nu ar trebui să folosească acest condiment.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Effects of Carum carvi L. (Caraway) extract and essential oil on TNBS-induced colitis in rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24459470/
1. Studiul „Effects of Carum carvi L. (Caraway) extract and essential oil on TNBS-induced colitis in rats”, apărut în Res Pharm Sci. 2013 Jan;8(1):1-8. PMID: 24459470; PMCID: PMC3895295, autori: Keshavarz A., Minaiyan M., Ghannadi A., Mahzouni P.
Pub Med - Antiobesity effect of caraway extract on overweight and obese women: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24319489/
2. Studiul „Antiobesity effect of caraway extract on overweight and obese women: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:928582. doi: 10.1155/2013/928582. Epub 2013 Nov 10, autori: Mahnaz Kazemipoor et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0