Cum sa dai gust mancarii daca ai diabet: sosuri si condimente

Nu te teme sa folosesti condimente si plante aromatice atunci cand gatesti, chiar daca suferi de diabet de tip 2. Exista unele plante care chiar sunt recomandate in cazul tau.

Ca regula generala, o lingurita de plante aromatice uscate (daca asa iti indica reteta) este egala cu o lingura de plante aromatice proaspete (verzi). Incearca sa folosesti, per portie, un sfert sau pana la o jumatate de lingurita de ierburi si condimente uscate.

Ce sa faci daca vrei mancaruri mai aromate?

Incearca sa rehidratezi plantele uscate, pentru a elibera mai multa savoare si apoi adauga-le fie la inceputul gatitului, fie cu 20 de minute inainte de terminarea mancarii.

stop diabet

Pentru a le rehidrata, amesteca plantele aromatice cu o lingurita de ulei si lasa-le deoparte, 10-15 minute, pentru ca acest truc functioneaza foarte bine atat pentru marinade, dressinguri si sosuri pentru mancaruri.

Plantele aromatice sunt, de asemenea, un mod bun de a reduce continutul de sare al unei mancari: nu uita sa le adaugi in timpul prepararii in loc sa le presari la final, deasupra mancarii.

Iata cateva sugestii si idei de plante aromatice pe care le poti folosi in mancare, daca ai diabet:

Menta

Exista mai multe soiuri de menta pe care le poti incerca si cu care poti experimenta in bucatarie. Menta uscata poate fi prea aromata, asa ca asigura-te ca o folosesti cu masura. Daca prepari mancaruri mai aromate, opteaza pentru menta proaspata.

Marar

Mararul uscat poate fi un ingredient placut in dressingurile salatelor, in muraturi si in numeroase retete pe baza de cartofi.

Oregano

Este o planta aromata care este considerata mai buna atunci cand este uscata decat cand este verde/ proaspata. Un ingredient de soi in multe preparate italienesti, oregano merge extrem de bine alaturi de rosii coapte si suculente si alaturi de branzeturi.

Cimbru

O planta aromata cu multe intrebuintari, cimbrul uscat reprezinta o optiune plina de savoare atunci cand nu ai la dispozitie cimbru proaspat. Incearca sa gatesti carnea de pui sau supele folosind cimbru, insa nu uita ca e delicios si in tocanite si alte preparate.

Foi de dafin

Ele dau o aroma delicata tocanitelor, supelor si fierturilor si, in acelasi timp, frunzele acestea pot fi folosite si in mancarurile cu sos.

Salvie

Incearca sa folosesti si frunze de salvie in timp ce gatesti, pentru ca ea actioneaza ca un ingredient ce completeaza perfect preparatele din porc, toate tipurile de carne de pasare de curte, legumele si umpluturile.

Rozmarin

Acesta isi indeplineste foarte bine rolul si da savoare tocanitelor, preparatelor din miel si supelor. Toaca-l, insa, cu atentie sau zdrobeste-l inainte intr-un mojar, daca nu vrei ca frunzele ascutite sa iti strice aspectul mancarii.

Ce sosuri sunt in regula pentru a fi consumate de diabetici

Sos salsa pentru legumele proaspete - Pentru a obtine o combinatie gustoasa care sa se potriveasca cu atat de multe alimente, amesteca rosii proaspete si tocate, ceapa, usturoi, ardei iuti, coriandru si un praf de sare. Nu uita ca atunci cand iti faci propriul sos salsa, poti sa adaugi cat de multe condimente vrei tu, plus ierburi aromatice. Sosul salsa preparat in casa reprezinta o combinatie delicioasa, ce poate fi servita alaturi de peste la gratar sau pui la gratar sau il poti pune in lipie, pentru a obtine o gustare sanatoasa.

Otetul balsamic, un aliat delicios

Otetul este un produs care are putine calorii si putini carbohidrati, fara adaos de sare sau grasimi. Poti sa cauti si sa incerci mai multe tipuri de otet balsamic, pana cand il descoperi pe cel care iti place cel mai mult. Stropeste cu putin otet balsamic salata, pentru a face legumele sa iasa in evidenta. Pentru o marinada savuroasa, combina otetul balsamic cu un strop de sos de soia cu un continut scazut de sare.

Mustarul galben

Cand consumi anumite preparate din carne, poti adauga un strop de mustar, fie ca iti place varianta clasica, fie ca preferi versiunile mai picante. Este un produs cu putini carbohidrati si cu putine grasimi si de regula poate fi consumat de persoanele cu diabet de tip 2 - conditia este sa nu depasesti cantitatea recomandata: cel mult 1 lingura.

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The British Diabetic Association - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/getting-started/using-herbs

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0