Deserturi pentru diabetici: Incearca biscuitii de ovaz si alte 3 retete

Se stie ca diabeticilor le plac dulciurile si este extrem de frustrant pentru ei sa se abtina atunci cand cei din jur mananca ceva dulce. De aceea va propunem o reteta delicioasa pentru persoanele cu diabet, dar care pot fi gustate si de catre ceilalti membri sanatosi ai familiei.

Biscuitii cu fulgi de ovaz si nuci pot fi consumati atat la micul dejun, dar si la gustari, dimineata si dupa-amiaza.

stop diabet

Ovazul este bogat in minerale precum zincul, cupru, seleniu, mangan și magneziu, minerale extrem de utile pentru diabetici, dar si in beta-glucan,cu proprietatea de a "lega"  grasimile si zaharul de la nivel intestinal, impreuna cu care se elimina, scazand astfel posibilitatea absorbtiei acestora in totalitate si trecerea in circulatie. 

Biscuiti de ovaz si nuci pentru diabetici

Ingrediente:

  • 1 ceasca de fulgi de ovaz
  • ½ ceasca de zahar de cocos
  • ½ ceasca de unt 
  • 1 ou
  • 1 cana de  faina integrala de grau 
  • 1 lingura de seminte de in 
  • 3 linguri de nuci tocate 
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • ½ lingurita de praf de copt

 

Preparare:

Se amesteca toate ingredientele in robotul de bucatarie, iar biscuitii se pot pune in forme rotunde sau cu ajutorul altor forme simpatice de bucatarie(stelute, inimioare etc) si se aseaza in tava unsa. Cuptorul trebuie preincalzit la 180 de grade si se lasa biscuitii timp de aproximativ 20 de minute sau pana se rumenesc. 

Din aceasta reteta se fac 12 portii.

Chiar daca biscuitii sunt mai siguri decat varianta gasita gata preparata la supermarket si sunt bogati in fibre, este bine sa va limitati pentru a va mentine greutatea, la doar 1 biscuite (care are in jur de 130 kcal, 20,5 g carbohidrati. grasime 4,37g) ca o gustare, sau la micul dejun, impreuna cu un pahar de iaurt degresat si eventual alaturi de cateva fructe de padure. 

Fructe facute pe grill, pentru diabetici

Ingrediente:

900 g prune asortate, piersici si nectarine (taiate jumatati, cu samburii scosi)

ulei de masline

iaurt grecesc

Preparare:

Incingi gratarul sau tigaia grill la foc mediu spre mare. Stropesti prunele, piersicile si nectarinele cu putin ulei de masline si le frigi, cu partile taiate in jos, pana cand se coc frumos si devin suculente, intre 2 si 4 minute. Le iei de pe grill cu o spatula de metal si le servesti cu o lingura cu varf de iaurt grecesc (sau mai mult, dupa gust).

Pont: daca vrei, poti experimenta si cu felii de pepene si cu avocado.

Fructe de padure cu lapte batut si miere

Ingrediente:

2 cani lapte batut rece

1 cana cuburi de gheata

1/3 cana miere

3 cani fructe de padure amestecate (orice combinatie de capsuni, afine, mure sau zmeura)

frunze de menta proaspete, dupa gust

Preparare:

Amesteci laptele batut, gheata si mierea intr-un blender, pana cand obtii o compozitie spumoasa. Combini fructele cu menta proaspata. Imparti laptele batut de la blender si fructele de padure in 4 sau 6 boluri mici si servesti desertul imediat.

Parfait cu fructe tropicale

Ingrediente:

1 cana (aprox. 200 g) fructe precum kiwi, mango si ananas, taiate cubulete

1/2 cana iaurt simplu degresat

2 linguri migdale fulgi, prajite

Preparare:

In unul sau doua borcane mici, asezi un strat de fructe, urmat de unul de iaurt. La final, presari fulgii de migdale rumeniti in prealabil intr-o tigaie fara ulei.

 

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0