Ce beneficii are ceaiul de rozmarin si cum se prepara

Rozmarinul este unul dintre cele mai folosite condimente din bucătărie, ideal pentru salate sau fripturi, adăugat peste carne și legume. Însă de astăzi îți recomandăm să îl folosești și într-un alt mod, la fel de savuros și sănătos: pentru prepararea ceaiurilor.

Rozmarinul este o plantă aromată veșnic verde originară din zona mediteraneeană, înrudit cu busuiocul, cimbrul și oregano. Dacă vrei să plantezi rozmarin în grădină, cel mai bine este să faci acest lucru primăvara, odată ce vremea s-a încălzit și nu mai există pericol de îngheț. Dacă îl plantezi la interior, poți face acest lucru în orice perioadă a anului.

Rozmarinul este utilizat pe post de condiment culinar, dar și la fabricarea unor produse de îngrijire sau cosmetice, precum și pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Unul dintre remediile des folosite este ceaiul de rozmarin, care pare să aibă o serie de beneficii pentru sănătate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se prepară ceaiul de rozmarin?

Ceaiul de rozmarin se prepară prin infuzarea acelorași frunze uscate prinse pe crenguțe, pe care le folosești și pe post de condiment. Lasă-le în apă fiebinte într-un vas acoperit, timp de 10 minute, apoi strecoară ceaiul și adaugă în cană, dacă dorești, 2-3 picături de zeamă de lămâie. În timp ce îl bei, bucură-te și de mirosul său, pentru că efectele benefice se aplică și în caz de aromaterapie.

Ce beneficii are ceaiul de rozmarin?

Stimulează memoria

Principala virtute a ceaiului de rozmarin este stimularea sistemului nervos. Este cel mai bun remediu natural de acest tip pentru memorie, așa că îl poți folosi cu încredere și în perioadele aglomerate de la birou sau când înveți pentru examene. Pe lângă memorie, rozmarinul îmbunătățește circulația de la nivelul creierului, atenția și viteza de reacție, previne apariția bolilor nervoase și încetinește dezvoltarea bolilor degenerative.

Ajută la menținerea elasticității pielii

Ceaiul de rozmarin protejează țesuturile de toxinele care le bombardează din toate părțile, formând o barieră de antioxidanți, vitamine și minerale. Păstrează elasticitatea pielii și îți oferă un tonus bun și multă vitalitate. Cum să nu rămâi tânără cu un astfel de tratament? Consumul de ceai de rozmarin estompează ridurile și face tenul să pară mai tânăr și mai strălucitor.

Are efecte asupra inimii, ficatului și rinichilor

Rozmarinul e util și pentru sănătatea hepatică și a rinichilor, facilitând eliminarea toxinelor și curățarea acestor organe. Susține funcția vezicii biliare și regenerarea ficatului și, nu în ultimul rând, te poate feri de apariția pietrelor la rinichi. Și sistemul digestiv este ajutat de efectele rozmarinului, iar dacă bei constant ceai de rozmarin și ai un stil de viață sănătos, poți avea și surpriza plăcută de a slăbi câteva kilograme.

Și inima se bucură de ajutorul rozmarinului, fiindcă infuzia reglează tensiunea arterială, scade colesterolul și stimulează circulația eficientă a sângelui. Dacă suferi de circulație periferică îngreunată, ai mâinile și picioarele reci mereu sau ai varice, ceaiul de rozmarin te poate ajuta.

Este benefic pentru sistemul digestiv

Ceaiul de rozmarin stimulează digestia, are proprietăți antispasmodice, reducând crampele abdominale, combate flatulența și, totodată, sporește absorbția nutrienților la nivel intestinal.

Te ajută să slăbești

Ingredientele active din ceaiul de rozmarin inhibă activitatea enzimei care generează lipide. Așadar, senzația de sațietate se instalează mai repede, iar tu vei reuși să slăbești mai ușor dacă bei ceai de rozmarin în mod regulat.

Poate ajuta la scăderea glicemiei

Când este lăsată netratată, glicemia crescută poate afecta ochii, inima, rinichii și sistemul nervos. Prin urmare, este esențial ca persoanele care au diabet să își gestioneze în mod corespunzător nivelul zahărului din sânge. Unele cercetări au arătat că anumiți compuși din ceaiul de rozmarin pot scădea zahărul din sânge, sugerând că rozmarinul ar putea avea aplicații potențiale pentru gestionarea nivelului ridicat de zahăr din sânge în rândul persoanelor cu diabet.

Deși lipsesc studiile despre ceaiul de rozmarin în mod specific, studiile despre rozmarin efectuate în eprubetă și pe animale indică faptul că acidul carnosic și acidul rosmarinic au efecte asemănătoare insulinei asupra zahărului din sânge.

Combate stresul și anxietatea

Nivelul de stres și de anxietate este redus de consumul de ceai de rozmarin. Acidul rozmarinic din acest ceai are efecte antioxidante, dar și un efect antidepresiv. Controlează mai bine stresul cotidian prin consumul ceaiului de rozmarin. Acesta sporește și gradul de toleranță la stres, ceea ce înseamnă că are efecte adaptogene.

Ar putea proteja sănătatea ochilor

Deși nu există studii legate de ceaiul de rozmarin care să susțină contribuția la păstrarea sănătății ochilor, există rezultate ale cercetărilor efectuate pe alte remedii cu rozmarin. Unele studii pe animale au descoperit că adăugarea extractului de rozmarin la alte tratamente orale poate încetini progresia bolilor oculare legate de vârstă.

Un studiu a examinat adăugarea de extract de rozmarin la tratamente obișnuite, cum ar fi oxidul de zinc și alte combinații de antioxidanți, constatând că a ajutat la încetinirea degenerescenței maculare legate de vârstă. Alte studii pe animale și experimentale indică faptul că acidul rozmarinic din rozmarin întârzie apariția cataractei și reduce severitatea cataractei dacă deja s-a instalat.

Efecte secundare și contraindicații ceai de rozmarin

Rozmarinul este sigur atunci când este administrat în doze mici, însă dozele extrem de mari pot declanșa reacții adverse grave, deși acest lucru este rar. Efectele secundare includ: vărsături, spasme, comă și edem pulmonar (lichid în plămâni).

În privința contraindicațiilor, specialiștii ridică un semnal de alarmă doar pentru femeile însărcinate, deoarece dozele mari de rozmarin pot cauza avort spontan. În rest, oricine poate consuma infuzia. Evident, trebuie să eviți supradozele, adică un consum mai mare de 1-2 căni pe zi sau ceaiuri foarte concentrate, cu mai mult de o linguriță de frunze la o cană de apă.

Interacțiuni medicamentoase cu ceaiul de rozmarin

Rozmarinul poate afecta activitatea unor medicamente, inclusiv:

  • Medicamente anticoagulante (acestea includ medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, acidul salicilic și clopidogrelul);
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – IECA (utilizați pentru tratarea tensiunii arteriale crescute: lisinopril, fosinopril, captopril, enalapril).
  • Diuretice (cresc eliminarea urinei: hidroclorotiazidă, furosemid).
  • Litiu (utilizat pentru a trata episoadele maniacale ale depresiei de acest tip; rozmarinul poate acționa ca un diuretic și poate face ca litiul să atingă niveluri toxice în organism).
  • De aceea, persoanele care se află în tratamente medicamentoase e indicat să ceară sfatul medicului înainte de a bea ceai de rozmarin.

Știai că.... ?

  • În secolul al XVI-lea, în spitale se ardeau crenguțe de rozmarin, întrucât se credea că mirosul are abilitatea de a ucide germenii?
  • Printre tradițiile englezești de nuntă de pe vremuri, exista și cea potrivit căreia mireasa trebuia să ofere crenguțe de rozmarin mirelui, pe post de simbol al fidelității sale?
  • Rozmarinul atrage cu mirosul său albinele?
  • Dozele extrem de mari de rozmarin pot cauza vărsături, edem pulmonar și chiar comă?

Alte remedii cu rozmarin

Pe lângă ceaiul de rozmarin, remediile cu această plantă includ și tinctura de rozmarin și uleiul.

Pentru a face ulei de rozmarin, taie suficient rozmarin proaspăt pentru a umple un borcan care se închide bine cu capac. După ce speli rozmarinul și îl lași să se usuce complet, pune-l în borcan, pe care îl umpli cu ulei de măsline, până când rozmarinul este complet acoperit și fixează capacul.

Așează borcanul la o fereastră unde bate soarele timp de aproximativ o lună, apoi strecoară uleiul într-un alt borcan care se închide cu capac. Depozitează borcanul cu ulei într-un loc întunecos și ar trebui să reziste până la 6 luni. Uleiul de rozmarin poate fi utilizat în șampon (se pun câteva picături în șamponul obișnuit pentru a ajuta la combaterea mătreții) sau amestecat cu crema de corp, pentru a contribui la o mai bună elasticitate a pielii. 

Uleiul de rozmarin are proprietăți antiinflamatoare și de calmare a durerii dacă este masat pe zona afectată. Se amestecă o lingură de ulei purtător cu 5 picături de ulei de rozmarin pentru a crea un balsam eficient. Se utilizează pentru dureri de cap, entorse, dureri musculare sau dureri cauzate de artrită.

Folosit în lampa de aromaterapie, uleiul de rozmarin ajută la reducerea nivelului de stres și a tensiunii nervoase, stimulează activitatea mentală și concentrarea, reduce oboseala și susține funcția respiratorie.

De asemenea, uleiul de rozmarin poate fi folosit și în bucătărie, pentru a da o aromă deosebită aluatului de pâine sau celui de pizza.

Pentru a face o tinctură de rozmarin trebuie recoltate atât frunzele, cât și florile plantei de rozmarin. Acestea se pun într-un borcan care se acoperă cu alcool de 80 de grade, cum ar fi vodca sau romul. Borcanul se lasă să stea timp de 6 săptămâni într-un loc ferit de lumina soarelui și se agită la fiecare două zile.

După ce trec cele 6 săptămâni, se strecoară amestecul și se transferă într-o sticlă închisă la culoare, care se poate închide bine. Intern, se poate lua câte o linguriță diluată în 100 ml de apă de trei ori pe zi, pentru stimularea memoriei, reducerea stresului, funcționarea mai bună a sistemului digestiv; extern, se poate pune tinctură pe o compresă care se aplică pe locurile dureroase în caz de disconfort la nivel articular. Atenție, persoanele cu gastrită și ulcer gastric nu ar trebui să ia tinctură de rozmarin decât dacă medicul curant le dă acordul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5905578/
Studiul „Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity”, apărut în Future Sci OA. 2018 Apr; 4(4): FSO283, Published online 2018 Feb 1. doi: 10.4155/fsoa-2017-0124, autori: Joana M. Andrade et al.
NIH - Effects of Rosmarinus officinalis L. on memory performance, anxiety, depression, and sleep quality in university students: A randomized clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389474/
Studiul „Effects of Rosmarinus officinalis L. on memory performance, anxiety, depression, and sleep quality in university students: A randomized clinical trial”, apărut în Complement Ther Clin Pract. 2018 Feb;30:24-28. doi: 10.1016/j.ctcp.2017.11.004. Epub 2017 Nov 13, autori: Pouya Nematolahi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0