Ceai de iasomie: beneficii si recomandari

Știai că ceaiul de iasomie este extrem de popular în China și că este consumat aproape la orice masă? Chinezii apreciază ceaiul de iasomie datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor pentru sănătate pe care acesta le are.

Este combinat de multe ori cu ceaiul verde, pentru a-și potența reciproc efectele benefice. Iasomia este populară și în țările arabe, unde este folosită în parfumuri, produse cosmetice și pentru decorarea casei.

Deși unii oameni fac ceai de iasomie cu ceai oolong sau negru, preparatul tradițional folosește frunze de ceai verde. În metoda clasică, cultivatorii amestecă frunze de ceai verde cu flori de iasomie. Apoi, ei le îndepărtează și înlocuiesc florile atunci când parfumul lor infuzează ceaiul. Deși parfumul de iasomie adaugă o altă dimensiune experienței de a bea ceai, majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului de iasomie provin din ceaiul însuși.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Efectele benefice ale ceaiului de iasomie

Îmbunătățește sănătatea inimii

Într-un studiu din 2019, efectuat pe 30 de femei, participantele au petrecut 10 săptămâni practicând antrenament de înaltă intensitate (HIIT), luând tablete de iasomie, consumând ceai de iasomie sau ambele1. Cercetătorii au descoperit că trigliceridele și colesterolul LDL („rău”) s-au îmbunătățit în toate grupurile – în special la femeile care obișnuiau să bea ceai de iasomie și fac antrenamente HIIT.  

Previne apariția cariilor

Cercetările arată că compușii antiinflamatori ECGC (catechinele) din ceaiul de iasomie ajută la prevenirea acumulării de bacterii care cauzează carii, iar efectul antimicrobian al ceaiului de iasomie poate viza chiar și respirația urât mirositoare. Un studiu din 2021 pe 60 de copii a constatat, de asemenea, că apa de gură cu extract de iasomie a ajutat la combaterea plăcii dentare 2.

Benefic pentru piele

Datorită ECGC care se găsește în ceaiului de iasomie poți să ai o piele impecabilă. O analiză din 2021 a constatat, de asemenea, că utilizarea topică a extractului de ceai de iasomie a fost mai eficientă în tratarea acneei decât administrarea extractului pe cale orală 3.

Parfumarea naturală a pielii

Numită de perși „yasmin”, adică „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosită de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturală a pielii și pentru efectele sale afrodiziace. Femeile o adăugau în apa de baie și își aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate și astăzi, iasomia fiind unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreagă lume și o plantă regăsită frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

Are efect sedativ

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorită aromei plăcute, dar și datorită uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseala, și poate trata insomniile. Cu toate acestea, are și un conținut moderat de cofeină. Prin urmare, consumarea ceaiului de iasomie seara, după ora 18, poate avea exact efectul contrar, împiedicându-ne să adormim.

Calmează stările de agitație

Iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare. Femeile bogate din secolul al XIX-lea o foloseau sub formă de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, stările depresive și emoția excesivă.

De ajutor în dietă

Iasomia consumată sub formă de ceai poate fi de ajutor în eliminarea kilogramelor în plus. Ceaiul de iasomie are proprietăți antioxidante și totodată accelerează metabolismul, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile consumate. Se recomandă consumul unei cești de ceai de iasomie după masă, dacă se dorește scăderea în greutate.

Reglează tranzitul intestinal

Ceaiul de iasomie are și câteva beneficii pentru sănătate, legate de îmbunătățirea funcțiilor organismului. Scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei. Mulți specialiști susțin că antioxidanții din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, dacă este consumat regulat.

Calmează durerile de cap și cele cauzate de artrită

Datorită efectului calmant și antiinflamator, poate ameliora durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala și febra musculară, contracțiile musculare și spasmele și poate trata într-o anumită măsură migrenele. Pentru a ameliora durerile articulare cauzate de artrită, se recomandă atât consumul de iasomie, cât și aplicarea acestui ceai la nivel cutanat, sub formă de compresă, pe articulațiile dureroase. Efectul antiinflamator al acestui ceai va ameliora durerile imediat.

Recomandat pacienților cu diabet

Ceaiul de iasomie este recomandat și pacienților care suferă de diabet, pentru că are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge.

Poate reduce riscul bolilor Parkinson și Alzheimer

Ceaiul de iasomie poate ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta boli care afectează creierul, precum Parkinson și Alzheimer. Cercetările privind prevenirea bolii Parkinson arată că compusul antiinflamator EGCG din ceaiul de iasomie poate îmbunătăți memoria și poate să crească capacitatea de învățare. În plus, există dovezi că consumul a două sau mai multe căni de ceai de iasomie pe zi poate reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Poate ajuta la vindecarea rănilor

Ceaiul de iasomie poate ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare.Conform specialiștilor, EGCG topic poate combate, de asemenea, creșterea excesivă a bacteriilor pentru a ajuta rănile să se vindece. Dar este nevoie de mai multe date pentru a ști dacă aplicarea ceaiului de iasomie ajută la combaterea bacteriilor.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Cercetările au arătat că polifenoli precum ECG și EGCG care se găsesc în ceaiul de iasomie pot lupta împotriva cancerului și pot împiedica creșterea tumorilor. Dar, sunt necesare mai multe cercetări, deoarece rezultatele studiilor de până acum au fost inconsecvente.

O analiză din 2020 a constatat că efectele anticanceroase ale ceaiului de iasomie pot funcționa în mod specific împotriva cancerului pulmonar, cancerului de sân, cancerului esofagian, cancerului de stomac, cancerului de ficat și cancerului de prostată 4. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei cercetări se face prin studii pe eprubetă și pe animale, așa că este nevoie de mai multe studii pe oameni.

De asemenea, cercetătorii avertizează că o ceașcă de ceai nu va înlocui chimioterapia ca tratament pentru cancer.

Util pentru sănătatea intestinală

Un studiu mai vechi arată că floarea de iasomie a fost eficientă în inhibarea creșterii Escherichia coli specifice sau a unor bacterii patogene. Această bacterie este cauza multor probleme gastro-intestinale și poate provoca greață. Studiul arată că floarea de iasomie este incredibil de utilă în reducerea acestei bacterii și în susținerea sănătății intestinale.

De ajutor în depresie și anxietate

Un studiu publicat în Journal of Health arată cum inhalarea parfumului de iasomie are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central. S-a demonstrat că acesta crește ritmul respirator. Acest oxigen suplimentar din corpul nostru ajută la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce duce la reducerea nivelului de anxietate și depresie. Alături de miros, s-a dovedit că antioxidanții și polifenolii din ceaiul de iasomie îmbunătățesc producția de neurotransmițători care stimulează starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina. Acești neurotransmițători ne ajută să avem o dispoziție mai bună și ne întăresc capacitatea de memorie, concentrare 5.

Cum prepari ceaiul de iasomie

Ceaiul de iasomie nu se fierbe în clocot, pentru că astfel îi sunt afectate atât aroma, cât și proprietățile. Când apa dă în clocot se oprește focul, apoi se adaugă plantele pentru ceai și se lasă la infuzat în jur de 3 minute. Cantitatea de plante de iasomie pentru o ceașcă de ceai este de 1 linguriță.

Ceaiul de iasomie are și contraindicații

Ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor cu afecțiuni cardiace, din cauza conținutului bogat în cofeină. Pacienții cu hiperaciditate gastrică sau ulcer ar trebui, de asemenea, să evite acest ceai din cauza că mărește aciditatea gastrică și cauzează disconfort abdominal, diaree și crampe.

În plus, indiferent dacă suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai puțin grave, precum dureri abdominale, vărsături, somnolență, disfuncții renale.

Ceaiul de iasomie poate interacționa în mod nedorit cu unele medicamente pe care le administrezi, așa că e recomandat să te consulți cu medicul tău cu privire la consumul regulat al acestuia ori să citești eticheta ceaiului și prospectul medicamentelor. Cofeina din ceaiul de iasomie poate crește anxietatea sau poate provoca alte efecte secundare ușoare, cum ar fi:

  • nelinişte
  • insomnie
  • nevoia crescută de a urina
  • iritabilitate
  • stomac deranjat
  • ritm cardiac crescut

Catechinele din ceaiul de iasomie pot afecta, de asemenea, modul în care corpul tău absoarbe fierul. Acest lucru poate crește riscul de anemie cu deficit de fier dacă bei prea mult ceai de iasomie.  

De altfel, acest tip de ceai conține oxalați, compuși care se găsesc în multe plante. Oxalații se leagă de calciu. Când acest lucru se întâmplă în organism, se pot forma pietre la rinichi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Benefits of 10 weeks of high-intensity interval training and green tea supplementation on cardiovascular risk factors and VO2max in overweight women”, J Res Med Sci. 2019; 24: 79., Elham Ghasemi, Shila Nayebifar
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6788331/
2 Studiul „Effect of green tea, ginger plus green tea, and chlorhexidine mouthwash on plaque-induced gingivitis: A randomized clinical trial”, J Indian Soc Periodontol. 2021 Jul-Aug; 25(4): 307–312., Anshula Deshpande, Neeraj Deshpande, Rameshwari Raol, Kinjal Patel, Vidhi Jaiswal, Medha Wadhwa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8336769/
3 Studiul „The effects of green tea on acne vulgaris: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials”, Meta-Analysis Phytother Res. 2021 Jan;35(1):374-383. doi: 10.1002/ptr.6809., Sooyoung Kim, Tae H Park, Woo I Kim, Suyeon Park, Jae H Kim
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32812270/
4 Studiul„Beneficial Properties of Green Tea Catechins”, Int J Mol Sci. 2020 Mar; 21(5): 1744., Claudia Musial, Alicja Kuban-Jankowska, Magdalena Gorska-Ponikowska
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084675/
5 Studiul „The effects of jasmine Oil inhalation on brain wave activies and emotions”, 2013Journal of Health Research 27(2):73-77, Winai Sayowan et al.
https://www.researchgate.net/publication/236235613_The_effects_of_jasmine_Oil_inhalation_on_brain_wave_activies_and_emotions


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0