Ce simptome are infarctul la barbati

Ai un risc mai mare să te confrunți cu un atac de cord (infarct miocardic) dacă ești bărbat, așa că astăzi ne îndreptăm atenția asupra celor mai frecvente simptome ale infarctului la bărbați.

Statisticile arată că bărbații au atacuri de cord mai devreme în viață comparativ cu femeile. Așa că dacă ai antecedente familiale de boli cardiovasculare sau antecedente personale legate de fumat, hipertensiune arterială, colesterol mărit, obezitate sau alți factori de risc, riscul tău de a suferi un infarct miocardic este chiar mai mare.

Simptome infarct bărbați

De-a lungul timpului au fost făcute multe cercetări despre modul în care inima unui bărbat reacționează în timpul atacurilor de cord. Simptomele unui infarct miocardic la bărbați includ:

  • durere sau presiune în piept, care se simte ca și cum o greutate foarte mare stă așezată pe pieptul tău, cu o senzație că de strângere care poate să apară și să dispară sau care rămâne constantă și intensă;
  • durere sau disconfort în partea superioară a corpului, inclusiv la nivelul brațelor, umărului stâng, spatelui, gâtului, maxilarului sau stomacului;
  • bătăi rapide sau neregulate ale inimii;
  • disconfort la stomac, care se simte ca și cum ai avea indigestie;
  • dificultăți în respirație sau dispnee, care te pot face să simți că nu ai suficient aer în plămâni, chiar dacă ești în repaus și te odihnești;
  • amețeli sau senzația că ești pe cale să leșini;
  • transpirații reci.

E bine de știut, însă, că fiecare infarct miocardic este diferit. Este posibil ca simptomele tale să nu se potrivească întru totul cu descrierile de mai sus. Ai încredere în instinctele tale și, dacă crezi că ceva nu este în regulă cu tine și bănuiești că ai un atac de cord, sună imediat la 112.

Simptomele infarctului pot să semene cu ale altor probleme de sănătate

În infarctul miocardic, durerea poate fi severă, dar asta nu înseamnă că este aceeași la toate persoanele. Durerea poate fi ca o senzație de preaplin, de presiune în piept sau de constricție, ca și când ești strâns cu o menghină și poate fi confundată în unele cazuri cu arsurile la stomac.

Cu cât ai mai multe simptome dintre cele de mai sus, cu atât este mai probabil să ai un infarct miocardic, însă reține: este posibil să nu ai deloc simptome. În acest caz, este vorba despre un atac de cord tăcut sau silențios și este mai frecvent cu cât pacientul este mai în vârstă sau dacă are diabet.

Controalele medicale regulate îți pot salva viața

Mulți bărbați evită să meargă la medicul de familie, de aceea este important ca alți membri ai familiei să îi încurajeze să aibă grijă de sănătatea lor. Controalele medicale regulate și analizele pot detecta din timp problemele de sănătate și factorii de risc care pot duce la un infarct, cum ar fi hipertensiunea sau colesterolul mărit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Infarctul nu este un eveniment care se întâmplă pur și simplu, în afara controlului tău, ci apare când una sau mai multe dintre arterele coronare devin blocate. Cum se întâmplă acest lucru? În timp, acumularea de depozite grase, inclusiv colesterolul, formează plăci, care pot îngusta arterele, ducând la ateroscleroză. Această afecțiune provoacă majoritatea atacurilor de cord. 

Cum ajungi să ai ateroscleroză? Având pe termen lung o dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi animale (carne grasă, brânzeturi grase, unt, untură, smântână), fiind sedentar, având kilograme în plus și fumând. Așadar, stilul de viață este foarte important în ceea ce privește eventualele evenimente cardiovasculare.

Cum îți scazi riscul de a face un infarct?

Dacă vrei să îți scazi cât mai mult riscul de a face un infarct, e bine să știi că niciodată nu este prea târziu să iei măsuri pentru prevenirea infarctului, chiar dacă ai avut deja unul. 

Dacă toată viața ai mâncat nesănătos, ai fumat și nu ai avut activitate fizică, îți poate fi greu să treci la obiceiuri mai sănătoase, dar nicio schimbare nu este imposibilă dacă vrei cu adevărat să îți îmbunătățești starea de sănătate și să ai șansa la o viață mai lungă alături de cei dragi.

Iată ce poți face pentru a scădea riscul de infarct:

Alimentează-te inteligent

Mai ales dacă ai o viață foarte aglomerată și nu ai un program regulat de mese, poate fi greu să te mai gândești și la ce mănânci și să te alimentezi sănătos, însă nu imposibil. 

Pentru a-ți scădea riscul de infarct, începe prin a face înlocuiri: obișnuiești să mănânci carne grasă? Înlocuiește-o cu carne cât mai slabă (peștele, precum și puiul și curcanul fără piele sunt cele mai slabe cărnuri). Consumi brânzeturi grase? Alege sortimente mai slabe (feta, brânză de vaci, perle de brânză). Folosești smântână în sosuri sau alte preparate? Înlocuiește-o cu iaurt. Folosești la gătit unt? Înlocuiește-l cu ulei.

Dacă ai avut deja un prim infarct, unele cercetări¹ sugerează că dieta medieteraneeană (bazată pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, pește, nuci, ulei de măsline) scade riscul de un al doilea infarct – care poate fi mai riscant decât primul.

Găsește-ți timp să faci mișcare

Un adult trebuie să facă aproximativ 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână. Dacă nu ai mult timp să dedici sportului, împarte mișcarea în perioade mai scurte de-a lungul zilei. De exemplu, când te dai jos din pat dimineața, fă 5-10 minute de genuflexiuni, fandări, flotări, rotiri de trunchi etc., iar mai târziu de-a lungul zilei caută să mergi pe jos de câte ori poți, pe stradă, prin birou sau la cumpărături, măcar 20 de minute.

Nu mai fuma

Dacă fumezi, străduiește-te să reduci numărul de țigări și, în timp, să renunți cu totul la acest viciu. Fumatul nu îți face niciun bine, dimpotrivă, afectează aproape toate organele din corp, șubrezindu-ți starea de sănătate, ca să nu mai spunem că îi afectează și pe cei din jur. 

Este greu să renunți la acest obicei nociv, mai ales dacă ai fumat mulți ani la rând, însă este și mai greu să te recuperezi după un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau să trăiești cu o boală cronică de inimă. Dacă nu știi cum să faci să te lași de fumat, cere sfatul medicului de familie și al altor oameni care au reușit să se lase.

Respectă recomandările medicului în ceea ce privește colesterolul și tensiunea arterială

Dacă medicul îți spune că ai colesterolul mărit sau tensiunea arterială prea mare, urmează recomandările lui în ceea ce privește stilul de viață și eventualul tratament medicamentos și vei contribui astfel la prevenirea unui infarct.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Marshfield Clinic Health System - Signs and symptoms of a heart attack for men
https://www.marshfieldclinic.org/specialties/heart-care/mens-heart-attack-symptoms
American Heart Association - Lifestyle Changes for Heart Attack Prevention
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack/lifestyle-changes-for-heart-attack-prevention
PLOS Medicine – Mediterranean diet and endothelial function in patients with coronary heart disease: An analysis of the CORDIOPREV randomized controlled trial
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003282
1. Studiul „Mediterranean diet and endothelial function in patients with coronary heart disease: An analysis of the CORDIOPREV randomized controlled trial”, apărut în PLOS Medicine, 2020; 17 (9): e1003282 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003282, autori: Elena M. Yubero-Serrano et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0