Ce beneficii are EPA (acidul eicosapentaenoic) in cazul femeilor, la menopauza

Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, iar trei dintre cei mai importanți și cei mai cunoscuți sunt EPA (acidul eicosapentaenoic), DHA (acidul docosahexaenoic) și ALA (acid alfa-linolenic). Pentru buna funcționare a organismului femeilor, la menopauză, specialiștii recomandă suplimente pe bază de EPA. Află din acest articol de ce este important acidul eicosapentaenoic, ce beneficii are când este vorba despre simptomele menopauzei și cum te ajută să le ții sub control.

De la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, trecând prin reducerea durerilor articulare și până la creșterea imunității și suportul în dezvoltarea creierului, beneficiile raportate ale acizilor grași Omega 3 au făcut ca uleiul de pește să devină unul dintre cele mai căutate suplimente alimentare. Desigur, acizii grași Omega 3 se găsesc nu doar sub formă de suplimente, ci în procente mari și în unele alimente, precum peștele gras (macroul, somonul, heringul, sardinele) și semințele, cum ar fi cele de in, semințele de chia și cele de cânepă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ce situații se poate recomanda EPA?

Deși nu există un consens asupra beneficiilor clare ale acidului eicosapentaenoic, acesta poate fi indicat în mai multe situații:

Pentru a preveni evenimentele cardiovasculare

Acidul eicosapentaenoic este administrat pe cale orală pentru unele afecțiuni legate de inimă, inclusiv boala arterelor coronare, pentru a preveni sau a trata atacurile de cord și pentru a reduce nivelul de trigliceride la persoanele cu niveluri foarte ridicate. De asemenea, este utilizat pentru unele afecțiuni mintale, inclusiv schizofrenia, boala Alzheimer, depresia și tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). 

Pentru a gestiona diverse afecțiuni cronice

În plus, EPA este utilizat pentru a preveni pierderea vederii la persoanele în vârstă (degenerescența maculară legată de vârstă) și pentru a gestiona psoriazisul, astmul, fibroza chistică și diabetul. Acidul eicosapentaenoic mai este indicat și pentru cancerul pulmonar, cancerul de prostată și pentru a reduce efectele secundare ale chimioterapiei la persoanele cu cancer.

Pentru a scădea simptomele menopauzei

Acidul eicosapentaenoic mai este utilizat și pentru a reduce simptomele menopauzei, pentru a scădea hipertensiunea arterială în timpul sarcinilor cu risc crescut și pentru a reduce riscul ca un sugar să aibă întârziere de creștere intrauterină.

Pentru a reduce depresia

Cercetările sugerează că administrarea de acid eicosapentaenoic pur sau ulei de pește care conține cel puțin 60% acid eicosapentaenoic reduce simptomele depresiei. Terapia cu EPA ar putea funcționa cel mai bine atunci când este utilizată împreună cu medicamente antidepresive. De asemenea, administrarea de acid eicosapentaenoic pare să ajute la prevenirea dezvoltării depresiei la persoanele tratate cu un medicament numit interferon-alfa. 

EPA scade frecvența bufeurilor, dar nu și intensitatea

Un studiu mai vechi a comparat efectele pe care le are un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) asupra femeilor de vârsta a doua care sufereau de bufeuri, dar mai ales asupra calității vieții acestor femei. Cercetătorii au suplimentat dieta acestor femei cu această formă de EPA, un important acid gras Omega 3 cu lanț lung de atomi de carbon.

Femeile care au participat la această cercetare aveau vârste cuprinse între 40 și 55 de ani și sufereau de stres psihologic moderat spre sever. În total, 120 de femei au fost împărțite aleator în grupuri care au luat fie suplimente cu EPA, fie capsule placebo, pe o perioadă de 8 săptămâni. Doar femeile cu bufeuri au fost incluse în această analiză.

Rezultatele au fost analizate după 8 săptămâni de la această intervenție, iar cercetătorii au ținut cont de frecvența bufeurilor (adică numărul de bufeuri pe zi), intensitatea bufeurilor, precum și de alte aspecte, cum ar fi chestionare care evaluau calitatea vieții femeilor cu simptome specifice menopauzei.

Rezultatele cercetării au fost îmbucurătoare. La început, numărul mediu de bufeuri era de 2,8 pe zi. După 8 săptămâni, frecvența bufeurilor și scorul acestora au scăzut semnificativ în grupul de femei care au luat suplimente cu ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), în comparație cu femeile care au luat capsule placebo. În privința intensității bufeurilor, nu există niciun fel de diferențe între cele două grupuri de femei.

Frecvența bufeurilor a scăzut cu o medie de 1,6 pe zi în grupul participantelor care au luat suplimente cu EPA și cu 0,5 pe zi, în grupul de femei care foloseau capsule placebo. Cercetătorii au mai observat că și scorurile legate de calitatea vieții femeilor la menopauză s-au îmbunătățit semnificativ, de-a lungul studiului, în cazul ambelor grupuri.

EPA poate calma simptomele depresive asociate cu menopauza

Același studiu a mai scos la iveală că EPA, acest acid gras Omega 3 foarte important, îmbunătățește aspectele care țin de depresie și stres în rândul femeilor aflate la menopauză.

Newsletter DOC dedicat

După cele 8 săptămâni în care femeile au luat fie 1000 mg de EPA din ulei de pește, zilnic, fie capsule umplute cu ulei de floarea-soarelui (placebo), era evident că EPA a îmbunătățit semnificativ simptomele stresului psihologic și simptomele ușoare ale depresiei, egalând nivelul beneficiilor observate în cazul medicamentelor antidepresive. Studiul a adus, deci, unele dovezi cum că suplimentele cu Omega 3 sunt eficiente în calmarea tulburărilor de sănătate mintală, frecvent asociate menopauzei.

Diferențele pe care cercetătorii le-au observat în cazul femeilor din cele două grupuri au fost de o importanță extrem de mare, „având în vedere mai ales că acizii grași Omega 3 au foarte puține efecte adverse și că au beneficii pentru sănătatea sistemului cardiovascular”, potrivit declarațiilor acestora.

Cercetările mai noi au avut rezultate mixte

Alte studii care au analizat relația dintre simptomele menopauzei și acizii grași Omega 3 au avut rezultate contradictorii: unele au arătat, de exemplu, că există o anumită reducere în ce privește transpirațiile nocturne dacă se administrează acizi grași Omega 3, altele au arătat că nu sunt îmbunătățiri semnificative în ce privește bufeurile sau depresia corelată cu menopauza. 

Un studiu recent de cohortă japonez a confirmat că adulții cu un aport ridicat de acizi grași Omega 3 au avut un risc scăzut de simptome depresive. O meta-analiză recentă a 12 studii randomizate controlate a demonstrat că suplimentarea cu acid eicosapentaenoic (EPA) pur a conferit beneficii clinice pentru depresie, dar că nu au existat beneficii în cazul administrării de suplimente care conțin și acid docosahexaenoic (DHA).

Un alt studiu multidisciplinar legat de utilizarea acizilor grași Omega 3 în tratamentul tulburărilor depresive majore a constatat că dovezile actuale sunt insuficiente pentru a concluziona că acești acizi grași ar putea fi eficienți dacă sunt utilizați în monoterapie pentru a reduce depresia.

Așadar, merită încercat acidul eicosapentaenoic pentru a trata simptomele menopauzei? Cum fiecare femeie este diferită, iar suplimentele care pot face viața mai ușoară la menopauză sunt multe, este recomandat să încerci diverse variante, pe rând și după ce discuți cu medicul, pentru a afla ce anume te ajută pe tine. Poate vei constata că suplimentarea cu EPA nu are niciun efect în cazul tău sau că, dimpotrivă, are beneficii în atenuarea simptomelor resimțite la menopauză.

Ce efecte secundare poate avea administrarea de EPA?

Acidul eicosapentaenoic este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este luat în mod corespunzător, conforma recomandărilor medicului sau instrucțiunilor de pe eticheta produsului. De obicei este bine tolerat. Unii oameni pot avea, totuși, reacții adverse, cum ar fi greața, diareea, arsurile la stomac sau se pot confrunta cu erupții cutanate și mâncărimi, sângerare nazală, dureri articulare, de spate și musculare. 

Acidul eicosapentaenoic poate scădea tensiunea arterială, deci la persoanele care iau deja medicamente pentru a-și scădea tensiunea arterială, adăugarea de acid eicosapentaenoic poate face ca tensiunea arterială să scadă prea mult, de aceea e importantă discuția cu medicul. EPA poate încetini coagularea sângelui, deci utilizarea împreună cu medicamente care încetinesc coagularea ar putea crește riscul de vânătăi și sângerare.

Suplimentele cu ulei de pește care conțin acid eicosapentaenoic pot provoca gust de pește în gură, eructații, sângerări nazale, greață și scaune moi. E bine de știut că administarea acidului eicosapentaenoic în timpul meselor poate reduce adesea aceste reacții adverse.

Când este utilizat în cantități mai mari de 3 grame pe zi, acidul eicosapentaenoic este cel mai probabil nesigur pentru sănătate, poate subția sângele și poate crește riscul de sângerare. În principiu, nu se va lua mai mult de 1 gram de acizi grași Omega 3 pe zi și se vor alege spre administrare suplimente de calitate, certificate.

Ai nevoie de grăsimi sănătoase oricând

Grăsimile sănătoase, așa cum sunt acizii grași Omega 3, ar putea aduce, deci, beneficii în cazul femeilor care au intrat la menopauză, deși nu sunt recomandate doar în această perioadă a vieții. Suplimentele cu Omega 3 (în special cele cu cantități optime de EPA) pot să reducă atât frecvența bufeurilor și severitatea transpirațiilor nocturne, posibil și reducerea depresiei, dar pot avea și alte efecte benefice pentru sănătatea generală.

Recomandarea noatră este să ceri sfatul medicului înainte de a lua orice suplimente alimentare, inclusiv suplimente pe bază de Omega 3, dacă vrei să calmezi simptomele asociate menopauzei. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Eicosapentaenoic acid (EPA) 
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/eicosapentaenoic-acid-epa
NCBI - N-3 Polyunsatured Fatty Acids in Menopausal Transition: A Systematic Review of Depressive and Cognitive Disorders with Accompanying Vasomotor Symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073395/
Studiul „N-3 Polyunsatured Fatty Acids in Menopausal Transition: A Systematic Review of Depressive and Cognitive Disorders with Accompanying Vasomotor Symptoms”, apărut în Int J Mol Sci. 2018 Jul; 19(7): 1849, Published online 2018 Jun 23. doi: 10.3390/ijms19071849, autori: Valentina Ciappolino et al.
Pub Med - Effects of ethyl-eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acid supplementation on hot flashes and quality of life among middle-aged women: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19034052/
Studiul „Effects of ethyl-eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acid supplementation on hot flashes and quality of life among middle-aged women: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial”, apărut în Menopause. 2009 Mar-Apr;16(2):357-66. doi: 10.1097/gme.0b013e3181865386, autori: Michel Lucas et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0