Beneficiile citratului de calciu pentru sănătate

Citratul de calciu, cunoscut și drept citrat tricalciu, este o sare de calciu care se absoarbe foarte ușor în organism și poate avea diverse beneficii pentru sănătate. Suplimentele pe bază de calciu se găsesc, de regulă, sub formă de citrat de calciu sau carbonat de calciu. 

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, precum reflux gastroesofagian sau probleme digestive, citratul de calciu este, adesea, de preferat, deoarece este mai bine tolerat de organism și nu necesită acid gastric pentru absorbție. Citratul de calciu este sigur pentru consum pentru majoritatea persoanelor, atât timp cât nu este consumat în exces. Așadar, nu este recomandat un consum mai mare de 2.500 mg pe zi. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un avantaj al citratului de calciu stă în disponibilitatea acestuia în farmacii și chiar magazine naturiste. Cel mai des vei întâlni citratul de calciu sub formă de pulbere, în pliculețe de 500 mg sau mai puțin. Poți lua mai multe plicuri pe zi, pe stomacul gol sau după masă, în orice moment al zilei. 

Beneficiile pentru sănătate ale citratului de calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, care susține mai multe funcții ale corpului. Pentru ca inima, sistemul nervos și musculatura să funcționeze corect, avem nevoie de un aport susținut de calciu, pe care îl putem prelua din alimentație, dar și din suplimente. Atunci când organismul nu primește suficient calciu din surse externe, acesta apelează la resursele interne, adică la depozitele de calciu din oase, pentru a menține normal nivelul de sânge. În timp, acest transfer de calciu de la nivelul sistemului osos poate duce la slăbirea oaselor și crește riscul de fracturi

Așadar, este important să susții mereu aportul de calciu prin alimente și, dacă e necesar, prin suplimente. Pe lângă sănătatea oaselor, calciul este necesar și pentru menținerea unei tensiuni arteriale în limite normale. 

Potrivit specialiștilor, calciul este asociat cu reducerea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Cu toate acestea, este important să nu depășești doza de calciu recomandată pentru nevoile organismului, deoarece studii mai vechi sugerează că suplimentarea excesivă cu calciu poate crește riscul de boli cardiovasculare. 

În ceea ce privește pierderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale normale, persoanele care urmează o dietă săracă în calorii au nevoie de un aport suplimentar de calciu și de vitamina D, deoarece le poate ajuta în procesul de eliminare a kilogramelor în plus, dar și proteja masa musculară și densitatea osoasă. 

Este important, însă, de reținut că suplimentele alimentare trebuie consumate atunci când e necesar, pentru că supra suplimentarea poate da reacții adverse și face mai mult rău decât bine. Așadar, înainte de a lua un supliment alimentar, este important fie să îți evaluezi regimul alimentar, pentru a afla dacă aportul vitaminic din alimente este suficient sau nu, fie să te consulți cu medicul curant. 

Pentru persoanele cu o dietă săracă în calciu, sau pentru cele care nu asimilează calciul normal în organism, un supliment pe bază de citrat de calciu poate fi de ajutor. 

Cine are nevoie de calciu?

Calciul este un mineral esențial pentru persoanele de toate vârstele, dar cu atât mai important pentru copii și adolescenți, care au nevoie de un aport suficient de calciu în perioada în care oasele lor sunt încă în formare. De asemenea, femeile aflate la vârsta a doua sunt sfătuite să își evalueze regulat densitatea minerală osoasă și să se consulte cu medicul curant în privința suplimentării cu calciu. 

Înainte de a lua un supliment cu citrat de calciu, poți încerca să îți crești aportul prin alimentație. Așadar, optează pentru alimente bogate în calciu, cum ar fi: broccoli, lactate, semințe de chia, legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul, varza kale sau varza de Bruxelles), somon, sardine sau alimente și băuturi cu calciu adăugat. 

Dacă intenționezi să iei un supliment cu calciu, cum ar fi citratul de calciu, este recomandat să îl iei în tandem cu vitamina D, care facilitează asimilarea calciului în organism și ajută la menținerea sănătății oaselor. Fumatul, consumul de băuturi carbogazoase precum și alcoolul în exces pot afecta oasele, deci este bine ca, atunci când iei un supliment cu calciu, să eviți aceste obiceiuri.  

Nu în ultimul rând, exercițiul fizic regulat poate contribui la menținerea sănătății oaselor, prin întărirea musculaturii care susține oasele. Fie că mergi la sală sau la alergat în parc sau, pur și simplu, te asiguri că faci 10.000 de pași zilnic, orice tip de activitate fizică te poate ajuta în protejarea oaselor. Dacă intenționezi să preîntâmpini riscul de osteoporoză sau de probleme la nivelul articulațiilor, poți alege un supliment care conține acizi grași Omega-3 și membrană de coajă de ou, care previn procesele inflamatorii în organism și întrețin sănătatea osoasă și articulară. 

Posibile reacții adverse ale consumului de citrat de calciu

Anumite medicamente sau suplimente trebuie consumate la distanță de câteva ore de citratul de calciu. În această categorie intră suplimentele cu fier și zinc, antibioticele și levotiroxina, care este un medicament pentru afecțiuni ale tiroidei. De asemenea, citratul de magneziu poate da anumite reacții adverse, cum ar fi reacții alergice, caracterizate prin umflarea feței sau erupții pe piele sau probleme digestive, cum ar fi constipația sau crampele abdominale.

În cazuri rare, citratul de magneziu poate da reacții adverse mai grave, cum ar fi starea de greață însoțită de vărsături, dureri la nivelul oaselor, stare de sete acută, urinare frecventă sau foarte rară și stare de confuzie. De reținut că toate aceste reacții adverse apar în cazuri rare, dar dacă remarci unul sau mai multe simptome din cele descrise mai sus, va trebui să întrerupi imediat consumul de citrat de calciu. 

Nu în ultimul rând, dacă ai probleme de sănătate ale rinichilor, cancer sau afecțiuni ale paratiroidei, consultă-te cu medicul curant înainte de a lua citrat de calciu sau orice alt supliment pe bază de calciu. 

Doza zilnică recomandată de citrat de calciu

Doza zilnică recomandată de calciu diferă în funcție de vârstă și de sex, un lucru important de reținut. Mai jos, regăsești parametrii în care trebuie să te încadrezi, sau pe care trebuie să îi respecți dacă îi administrezi un supliment cu calciu copilului sau sugarului:
-    Pentru bebeluși, până la vârsta de 6 luni: 200 mg
-    Pentru bebelușii cu vârste cuprinse între 7 și 12 luni: 260 mg
-    Pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani: 700 mg
-    Pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani și adulții între 19 și 50 ani: 1000 mg
-    Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani: 1300 mg
-    Pentru bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 ani: 1000 mg
-    Pentru femeile peste 50 ani și bărbații peste 70 ani: 1200 mg

Optează numai pentru suplimente de calitate, de la producători avizați, pentru a nu întâmpina neplăceri.

Ce trebuie să știi despre deficitul de calciu

Deficiența sau lipsa de calciu poate reduce rezistența oaselor și poate favoriza apariția osteoporozei, o boală care se caracterizează prin oase fragile și un risc crescut de cădere. Deficitul de calciu poate provoca, de asemenea, rahitism la copii și alte tulburări osoase la adulți, deși aceste tulburări sunt cauzate mai frecvent de deficiența de vitamina D. La copiii cu rahitism, cartilajul de creștere nu se mineralizează așa cum ar trebui, ceea ce favorizează apariția unor modificări ireversibile ale structurii scheletice. 

O altă problemă de sănătate cu care s-ar putea confrunta persoanele cu deficit de calciu este osteomalacia sau mineralizarea osoasă defectuoasă și înmuierea oaselor, o situația care poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Pentru rahitism și osteomalacie, cerințele de calciu și vitamina D par a fi interconectate, prin aceea că, cu cât nivelul seric al vitaminei D este mai scăzut, cu atât este necesar mai mult calciu pentru a preveni aceste boli. 

Hipocalcemia (nivelul de calciu seric mai mic de 8,5 mg/dL [2,12 mmol/L] sau un nivel de calciu ionizat sub 4,61 mg/dL [1,15 mmol/L]) poate fi asimptomatică, mai ales când este uşoară, dar poate să fie și cronică. În acest caz, pacienții se confruntă cu iritabilitatea neuromusculară crescută, inclusiv amorțeală periorală, furnicături la mâini și picioare și spasme musculare. 

Printre semnele și simptomele care apar se numără și calcificarea sau leziunea renală; calcificarea creierului; simptome neurologice (de exemplu, depresie și tulburare bipolară); cataracta; insuficiență cardiacă congestivă; parestezii; convulsii; și, în cazuri rare, comă. 

Excesul de calciu

Așa cum am menționat mai sus, aportul ridicat de calciu poate crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare și cancer de prostată. Potrivit unor studii mai vechi, suplimentele de calciu și vitamina D au fost asociate cu un risc mai mic de insuficiență cardiacă cu 5% la participanții care nu aveau factori de risc preexistenți pentru insuficiență cardiacă (boală coronariană, diabet sau hipertensiune arterială). Într-o altă analiză secundară a datelor privind 16.801 de participanți, suplimentele cu calciu nu au avut nicio asociere cu riscul de fibrilație atrială2.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Calcium supplementation and cardiovascular risk: A rising concern, publicat în Wiley Online Library, în mai 2017, autori: Aurel T. Tankeu et al.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.13010 
2. Studiul „Vitamin D with calcium supplementation and risk of atrial fibrillation in postmenopausal women”. Am Heart J 2019;Boursiquot BC, Larson JC, Shalash OA, Vitolins MZ, Soliman EZ, Perez MV.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30685677/
National Institute of Health - Calcium
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0