Sindromul impostorului - ce este si cum stii daca il ai

Sindromul impostorului afecteaza, potrivit cercetatorilor, mai bine de 70% din populatia adulta – afla ce presupune acest sindrom si daca te afli printre cei care sunt afectati de el.

Sindromul impostorului a fost pentru prima data identificat in anul 1978 de catre psihologii Pauline R. Clance si Suzanne A. Imes, care au descris acest sindrom ca fiind caracterizat de incapacitatea adultilor de a isi accepta realizarile si de teama persistenta de a fi deconspirati de cei din jur si de a isi pierde statutul social. In ciuda competentelor profesionale incontestabile, cei care sufera de acest sindrom se simt impostori si au certitudinea ca nu merita succesul care li se atribuie. Acestia isi explica succesul lor ca fiind o chestiune ce tine de noroc, sincronizare, coincidenta, nicidecum de competetele personale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, femeile realizate din punct de vedere profesional, cu o cariera infloritoare, sunt cel mai des afectate de sindromul impostorului.

Cu toate ca sindromul impostorului nu este un diagnostic oficial si ca nu este incadrat in categoria tulburarilor psihice, specialistii sunt de parere ca acesta trebuie tratat cu seriozitate intrucat afecteaza stima de sine si, in timp, chiar si calitatea vietii.

Sindromul impostorului, netratat cu ajutorul unui terapeut, poate degenera si poate declansa alte afectiuni precum: stres, anxietate, depresie. Oamenii care sufera de acest sindrom traiesc in permanenta cu sentimentul de vina, dar si cu teama ca vor fi demascati si totul se va duce de rapa. Acestia nu indraznesc sa accepte provocari, sa isi schimbe jobul sau sa aplice pentru o functie mai inalta intrucat sunt convinsi ca nu sunt capabili sa se descurce.

Semne care indica sindromul impostorului:

  • Tendinta de a fi perfectionist, mai ales la locul de munca
  • Munca in exces, statul peste program in mod regulat, din proprie initiativa
  • Subestimarea propriilor reusite la locul de munca
  • Teama de esec
  • Desconsiderarea laudelor si complimentelor primite la locul de munca
  • Incapacitatea de a accepta asa cum se cuvine critica constructiva

 

 

Cum sa tratezi sindromul impostorului

Daca te regasesti in semnele care indica sindromul impostorului este bine sa faci tot posibilul pentru a remedia situatia.

Accepta ca ai aceasta problema – ca in orice alta situatie, acceptarea este primul pas catre vindecare. Odata ce accepti ca suferi de sindromul impostorului, poti face ceva pentru a rezolva aceasta problema.

Lucreaza la tiparele mentale – in loc sa iti spui ca cei din jur vor afla ca nu esti capabil din punct de vedere profesional si te vor demasca, gandeste-te ca ai ajuns unde esti prin propriile puteri si ca este uman sa nu le stii pe toate asa ca nu ai de ce sa te simti stanjenit daca nu stii un lucru.

Discuta despre ceea ce simti – mai mult ca sigur ai in jurul tau persoane care sufera de aceeasi problema si sa discuti cu acestea te va ajuta sa vezi ca nu esti singurul in situatia asta. Gandind rational cand este vorba despre altcineva, iti vei da seama ca si tu te ingrijorezi degeaba si ca ar trebui sa ai mai multa incredere in tine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0