Femeile, mai pricepute la a „citi” gândurile decât bărbații

Femeile sunt mai pricepute la a citi gândurile interlocutorilor și la a înțelege adevărul din spatele anumitor declarații, arată un studiu realizat de o echipă de psihologi.

Citirea minții, uneori menționată în psihologie ca „mentalizare”, este o abilitate importantă care ne permite să preluăm indicii comportamentale subtile care ar putea indica faptul că o persoană cu care stăm de vorbă se gândește la altceva decât la ceea ce spune (de exemplu, dacă este sarcastică sau dacă minte).

Cercetătorii spun că toți avem abilitatea de a stăpâni arta de a citi gândurile reale ale unei persoane, însă unii dintre noi sunt în mod inerent mai pricepuți la acest lucru decât alții. Faptul că nu toți suntem buni la citirea minții poate duce la provocări, cum ar fi în cazul persoanelor cu autism, unde poate fi vorba de adevărate lupte sociale în construirea sau menținerea relațiilor.

Femeile se pun mai ușor în pielea interlocutorilor

O nouă abordare a „citirii minții” a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Bath, Cardiff și Londra pentru a îmbunătăți cât de bine înțelegem ce gândesc alții. Potrivit rezultatelor studiului, se pare că femeile sunt mult mai pricepute decât bărbații să se pună în pielea altcuiva și să înțeleagă ce gândește persoana cu adevărat.

Pentru a identifica acele persoane care au dificultăți în a citit corect interlocutorul și pentru a le oferi sprijinul adecvat, oamenii de știință au proiectat un test de citire a minții, care se bazează pe date de la peste 4.000 de persoane autiste și non-autiste din Marea Britanie și SUA.

Rezultatele din acest chestionar simplu, în patru etape, au fost punctate, variind de la 4 la 16 (cu 4 indicând abilități slabe de citire a minții, iar 16 indicând abilități excelente). Scorul mediu pentru chestionarul lor a fost cuprins între 12 și 13. După ce au confirmat statistic că testul măsoară același lucru la bărbați și la femei, savanții au constatat că femeile au raportat o citire a minții mai bună decât bărbații, confirmând, de asemenea, o parte dintre provocările sociale raportate cu care se confruntă comunitatea autistă.

Metoda dezvoltată de echipa de cercetare, care folosește doar patru întrebări pentru a evalua indivizii, a fost publicată împreună cu rezultatele studiului în revista Psychological Assessment.

Chestionarul conține următoarele afirmații:

1. Îmi este ușor să mă pun în pielea altcuiva.
2. Uneori îmi este greu să văd lucrurile din perspectiva altcuiva.
3. Uneori încerc să-mi înțeleg mai bine prietenii imaginându-mi cum arată lucrurile din perspectiva lor.
4. De obicei pot înțelege punctul de vedere al altei persoane, chiar dacă diferă de al meu.

Fiecare persoană care a completat chestionarul a trebuit să bifeze în dreptul fiecărei afirmații dacă este în dezacord puternic cu enunțul, dacă este în ușor dezacord, dacă este în ușor acord sau dacă este în puternic acord.

Autorii studiului spun că toți am avut de-a lungul timpului experiențe în care am simțit că nu am reușit să ne conectăm cu unele persoane cu care am stat de vorbă, sau că acele persoane nu au reușit cu adevărat să ne înțeleagă ori că lucrurile pe care le-am spus au fost înțelese greșit și interlocutorii s-au supărat. O mare parte din modul în care comunicăm se bazează pe înțelegerea noastră a ceea ce gândesc ceilalți, însă acesta este un proces surprinzător de complex.

Pentru a înțelege acest proces psihologic, afirmă savanții, a fost nevoie să separe citirea minții de empatie. Citirea minții se referă la înțelegerea a ceea ce gândesc ceilalți oameni, în timp ce empatia se referă la înțelegerea a ceea ce simt ei. Diferența ar putea părea subtilă, dar este extrem de importantă și implică rețele cerebrale foarte diferite. Concentrându-ne cu atenție asupra măsurării citirii minții, fără a o confunda cu empatia, studiul a arătat clar că femeile sunt mai pricepute la arta de a citi gândurile.

Acest nou test, care se poate face în mai puțin de un minut, are o utilitate importantă în mediile clinice. Nu este întotdeauna evident dacă cineva întâmpină dificultăți de înțelegere și de răspuns în relaționarea cu cei din jur și mulți oameni au învățat tehnici care pot reduce aceste dificultăți sociale, chiar dacă acestea nu dispar complet.

Oamenii de știință consideră că această lucrare are un mare potențial pentru a întelege mai bine experiențele persoanelor cu dificultăți de citire a oamenilor cu care interacționează, cum ar fi cele cu autism, producând în același timp un scor cantitativ precis care poate fi folosit de către medici pentru a identifica persoanele care pot beneficia de intervenții.

Cum poți înțelege mai bine de ce gândesc unele persoane într-un anumit fel?

Dacă discuți cu o persoană care are un punct de vedere diferit de al tău, în loc să îi combați violent punctul de vedere, încearcă să afli prin dialog de ce gândește așa. Concret, arată-te interesat la modul autentic de părerea interlocutorului și întreabă cu o curiozitate reală: „De ce spui asta?” Sau spune-i: „Nu reușesc să văd lucrurile în același mod ca tine și mă întreb dacă poți să-mi spui cum ai ajuns la această concluzie.”

Nu asculta o persoană cu intenția de a discredita sau de a-i respinge opinia, ci străduiește-te să înțelegi ce îți transmite. Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles, dar de cele mai multe ori nu-l facem. E bine să asculți activ pentru a auzi cu adevărat ceea ce spune cealaltă persoană, în efortul de a o înțelege. Oricât de greu ar fi să te abții de la a contra persoana, vei avea mai mult de câștigat în conversație dacă o asculți mai întâi cu atenție decât dacă te repezi să îi spui părerea ta complet diferită.

Înainte de a judeca o persoană care gândește într-un fel anume, învață cum să te pui în pielea ei. Imaginează-ți cât poți de bine cum ai gândi tu dacă te-ai afla în locul ei, în stiuația ei, având educația acelei persoane sau experiența ei de viață. Pornind de la aceste lucruri, vei reuși să pătrunzi mai ușor în mintea acelei persoane și să înțelegi de ce vedeți lcururile așa de diferit.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
APA PsycNet - Development and validation of the Four-Item Mentalising Index
https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpas0001004
1. Studiul „Development and validation of the Four-Item Mentalising Index”, apărut în Psychological Assessment (2021), DOI: 10.1037/pas0001004, autori: Rachel A. Clutterbuck et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0