De ce este important să petreci timp cu familia

Numeroase studii au arătat că timpul petrecut cu familia are multe beneficii, așa că data viitoare când o persoană dragă ție îți spune că ar vrea să petreacă mai mult timp cu cei din familie și cu tine, vei înțelege de ce trebuie să iei în serios dorința sa.

Este o adevărată provocare, în zilele noastre, să găsești o perioadă mai liberă pentru a petrece timp de calitate cu familia ta, însă nu este imposibil, mai ales datorită beneficiilor pe care le veți avea.

Un beneficiu extrem de important este resimțit de copiii tăi, atunci când petrec timp cu familia și participă la diferite activități alături de membrii acesteia. De la păstrarea ideii de tradiții în familie, până la valorizarea experiențelor comune cu cei dragi, timpul în sânul familiei duce la o dezvoltare armonioasă și echilibrată a copilului tău.

Construiți și consolidați în familie stima de sine a celor mici

Potrivit specialiștilor, copiii care petrec timp de calitate cu persoanele dragi din familie au încredere în sine. Acești copii sunt mai sociabili, deoarece micuții simt că părinții lor îi prețuiesc, îi consideră membrii de valoare ai familiei. Totodată, copiii cu o stimă de sine crescută vor pune cu mai multă ușurință bazele unor relații, pe viitor.

Veți crea legături interpersonale de preț

Faptul că petreci timp în familie mai are un beneficiu: întărește relațiile dintre membrii, inclusiv între părinți și copii. Totodată, cei din familiile care au activități de grup vor dezvoltă relații mai puternice și vor face față situațiilor stresante cu mai multă ușurință.

Un alt motiv pentru care este important să aloci un timp mai îndelungat activităților de familie este pentru a crea amintiri de preț. Copiii vor fi mai tentați să îți împărtășească mai multe informații despre viața lor în aceste situații plăcute - de exemplu, puneți la cale un picnic în aer liber, faceți o drumeție pe munte, va jucați fotbal în parc - dacă îi întrebi "Ce ai făcut azi la școală?".

Separarea emoțională între membrii familiei poate duce la lipsa conexiunii

Când copiii cresc, ceea ce văd în familiile lor este ceea ce tind să considere normal. Fie că un copil crește într-o casă mare sau într-un apartament mic, într-o familie numeroasă sau într-o casă cu un singur părinte, el tinde să-și accepte situația, deoarece este singura pe care o cunoaște și la care se raportează.

Din ce în ce mai mult, tradițiile noastre familiale se reduc pe măsură ce ne îndreptăm către o societate mai izolată. Normele sociale par să se erodeze într-un ritm din ce în ce mai rapid. Câte familii mai mănâncă împreună, alegând în schimb să se uite la televizor sau să trimită mesaje text pe telefoanele lor? Câte familii mai stau de vorbă la un prânz sau o cină? 

Acest lucru tinde să izoleze și să deconecteze membrii familiei unul de celălalt. Această separare emoțională poate duce la lipsa conexiunii. La rândul său, acest lucru poate duce la interiorizare la copiii considerați normali. Apoi, când cresc, iau modelul cu ei în propriile familii și această lipsă de legătură familială se normalizează în societate.

Învață-ți copilul să valorizeze tradițiile în familie

Pentru cei dintre noi care am crescut într-o gospodărie în care familiile împărțeau mesele împreună și petreceau timp vorbind, este posibil să transmitem aceste tradiții propriilor familii. Problema este că, astăzi, copiii doresc adesea să-și petreacă timpul în fața ecranelor, mai degrabă decât în mijlocul oamenilor. 

Telefoanele mobile, jocurile video, computerele și alte dispozitive care distrag atenția înseamnă o provocare pentru părinți cărora le este tot mai greu să organizeze timpul tradițional de reuniune a membrilor familiei. Această presiune poate duce la părinții care cedează și îi lasă pe copii să facă ceea ce doresc, mai degrabă decât să se lupte cu ei pentru a sta la masă.

Acest lucru creează un mediu care nu mai valorizează ideea familiilor și a societății în general. Suntem deja o societate care are din ce în ce mai puține experiențe sociale comune. În timp ce lucrurile s-au schimbat din cauza pandemiei, evenimente precum Super Bowl au creat în trecut de zeci de ani experiențe comune între generații. Din păcate, astfel de evenimente devin din ce în ce mai puține în număr. Viața devine tot mai solitară, cu oameni care se uită la ecrane, mai degrabă decât să împărtășească experiențe între ei.

Comportamentele pozitive sunt cultivate

Experții spun că, în mod consecvent, copiii vor începe să dezvolte anumite comportamente pozitive, deoarece persoanele dragi din familie îi influențează în acest sens. Un studiu din 2012, de exemplu, a arătat că micuții care iau masa în mod regulat cu persoanele din familie au avut performanțe școlare mai bune. În plus, adolescenții care au petrecut mai mult timp împreună cu părinții lor au avut o tendință mai scăzută de a consumă alcool în mod abuziv.

Întrucât copiii își internalizează experiențele care definesc ceea ce simt că este „normal”, asta înseamnă că generațiile viitoare ar putea să nu mai știe cum este să stăm împreună în jurul mesei și să ne conectăm cu adevărat ca familie.

În general, spun cercetătorii, mesele luate în familie sunt o oportunitate pentru a încuraja dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor*. Drept rezultat, frecvența unor astfel de oportunități ar trebui să fie asociată cu bunăstarea familiei și a copiilor. 

Potrivit experților, mesele în familie au atât elemente simbolistice (masa este considerată un ritual), cât și elemente de rutină (masă în familie este o activitate), iar fiecare element este indispensabil pentru dezvoltarea unor comportamente pozitive ale copilului. Atât rutina, cât și practicile unor ritualuri, precum masa în familie, pot acționa că niște markeri pentru funcționarea sănătoasă și armonioasă a întregii familii, mai arată cercetătorii.

Timpul de calitate în familie încurajează un stil de viață mai sănătos

Prin faptul că petreceți timp de calitate în familie, stilul vostru de viață va fi mai sănătos decât cel pe care îl aveați înainte. De exemplu, în loc să mâncați la fast food sau să comandați mâncare nesănătoasă, îi poți ruga pe cei mici sau pe adolescenți să te ajute să prepari mâncarea, să așezi masa, să faceți împreună cumpărăturile și să alegeți fructe și legume sănătoase. În acest fel, le vei aminti membrilor din familia ta - de la cei mai mici, până la cei mai mari - cât de important este să luați masa împreună și să aveți mâncăruri hrănitoare, cu o valoare nutrițională bogată.

Citeste si 5 activitati pentru intreaga familie, pentru a avea o minte sanatoasa si un corp sanatos

Tendința societății este de refugiu în comunicarea virtuală

Copiii nu sunt singurii care se pierd în propria lor lume computerizată. Părinții își petrec, de asemenea, o mare parte din zi pe computerele sau smartphone-urile lor. Deși nu este nimic în neregulă cu tehnologia și noile modalități de comunicare, există ceva care se pierde de fiecare dată când ne separăm de oamenii din viața noastră. Tradițiile familiale și comunitare sunt importante, nu doar pentru experiențele comune actuale, ci și pentru viitor. 

De aceea, este atât de important ca părinții să creeze limite de comportament care ajută la menținerea tradițiilor familiale în viață. Dacă îți amintești experiențele pe care le-ai avut cu părinții și bunicii, cunoști legătura importantă care a avut loc în acele vremuri, căldura și dragostea pe care le-ai simțit. Aceasta este ceea ce ne oferă tradițiile familiale, apropierea și legătura de a avea cu adevărat oameni care să ne asculte și să aibă grijă de noi. Această experiență comună aduce oamenii mai aproape și merită păstrată.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
* Studiul "Family Meals and Child Academic and Behavioral Outcomes", publicat in 2012 in Child development, autori: Daniel P. Miller, Jane Waldfogel, Wen-Jui Han.
https://www.psychologytoday.com/us/blog/adolescents-explained/202102/how-spending-quality-time-can-really-strengthen-families

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0