De ce este important sa petreci timp cu familia

Numeroase studii au aratat ca timpul petrecut cu familia are multe beneficii, asa ca data viitoare cand o persoana draga tie te cicaleste si iti spune ca ar vrea sa petreaca mai mult timp cu cei din familie si cu tine, vei intelege de ce trebuie sa iei in serios dorinta sa.

Este o adevarata provocare, in zilele noastre, sa gasesti o perioada mai libera pentru a petrece timp de calitate cu familia ta, insa nu este imposibil. Exista cateva moduri prin care poti aloca timp pentru cei dragi, fara sa te simti vinovat/a ca ai omis pe cineva.

Iata de ce este important sa petreci timp cu familia ta:

Construiti si consolidati stima de sine a celor mici

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit specialistilor, copiii care petrec timp de calitate cu persoanele dragi din familie au incredere in sine. Acesti copii sunt mai sociabili, deoarece micutii simt ca parintii lor ii pretuiesc, ii considera membrii de valoare ai familiei. Totodata, copiii cu o stima de sine crescuta vor pune cu mai multa usurinta bazele unor relatii, pe viitor.

Veti crea legaturi interpersonale de pret

Faptul ca petreci timp cu familia ta mai are un beneficiu: va intareste relatiile dintre membrii. Totodata, cei din familiile care au activitati de grup vor dezvolta relatii mai puternice si vor face fata situatiilor stresante cu mai multa usurinta.

Comportamentele pozitive sunt cultivate

Expertii spun ca, in mod consecvent, copiii vor incepe sa dezvolte anumite comportamente pozitive, deoarece persoanele dragi din familie ii influenteaza in acest sens. Un studiu din 2012*, de exemplu, a aratat ca micutii care iau masa in mod regulat cu persoanele din familie au avut performante scolare mai bune. In plus, adolescentii care au petrecut mai mult timp impreuna cu parintii lor au avut o tendinta mai scazuta de a consuma alcool in mod abuziv.

In general, spun cercetatorii, mesele luate in familie sunt o oportunitate pentru a incuraja dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor*. Drept rezultat, frecventa unor astfel de oportunitati ar trebui sa fie asociata cu bunastarea familiei si a copiilor. Potrivit expertilor, mesele in familie au atat elemente simbolistice (masa este considerata un ritual), cat si elemente de rutina (masa in familie este o activitate), iar fiecare element este indispensabil pentru dezvoltarea unor comportamente pozitive ale copilului. Atat rutina, cat si practicile unor ritualuri, precum masa in familie, pot actiona ca niste markeri pentru functionarea sanatoasa si armonioasa a intregii familii, mai arata cercetatorii.

Vei incuraja un stil de viata sanatos

Prin faptul ca petreceti timp de calitate in familie, stilul vostru de viata va fi mai sanatos decat cel pe care il aveati inainte. De exemplu, in loc sa mancati la fast food sau sa comandati mancare nesanatoasa, ii poti ruga pe cei mici sau pe adolescenti sa te ajute sa prepari mancarea, sa asezi masa, sa faceti impreuna cumparaturile si sa alegeti fructe si legume sanatoase. In acest fel, le vei aminti membrilor din familia ta - de la cei mai mici, pana la cei mai mari - cat de important este sa luati masa impreuna si sa aveti mancaruri hranitoare, cu o valoare nutritionala bogata.

Veti crea impreuna amintiri dragi

Un alt motiv pentru care este important sa aloci un timp mai indelungat activitatilor de familie este pentru a crea amintiri de pret. Copiii tai, de exemplu, vor fi mai tentati sa iti impartaseasca mai multe informatii despre viata lor in aceste situatii placute - de exemplu, puneti la cale un picnic in aer liber, faceti o drumetie pe munte, va jucati fotbal in parc - daca ii intrebi "Ce ai facut azi la scoala?".

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

* Studiul "Family Meals and Child Academic and Behavioral Outcomes", publicat in 2012 in Child development, autori: Daniel P. Miller, Jane Waldfogel, Wen-Jui Han.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0