5 activitati pentru intreaga familie, pentru a avea o minte sanatoasa si un corp sanatos

În orice anotimp te-ai afla, profită cât mai mult de zilele frumoase și însorite și petrece timpul afară cu familia ta, dar nu neglija nici îndeletnicirile de interior, alegând câteva activități de familie care vă vor ajuta pe toți să aveți o minte sănătoasă în corp sănătos. Iată ce puteți face cu toții și cum să aveți mai multă energie - mai ales adulții, căci copiii, de obicei, nu duc lipsă!

Comportamentul sedentar nu face bine nimănui, indiferent ce vârstă ar avea. Așa că, pentru a scădea riscurile sedentarismului pentru sănătate, copiii cu vârste între 5 și 12 ani ar trebui să reducă timpul alocat activităților statice (jocurile video, programele TV, desenele animate) și să mai iasă și la joacă. Și părinților, dar și bunicilor le prinde bine mișcarea, așa că e bine să vă găsiți activități de familie cât mai interesante pe care să le practicați des.

Pentru a reuși să reduceți timpul în care stați prea mult pe scaun sau pe fotoliu, cei mici trebuie încurajați să limiteze folosirea dispozitivelor electronice (televizorul, calculatorul, tabletă, jocurile video, telefonul inteligent) la nu mai mult de 2 ore pe zi, iar adulții trebuie să redescopere plăcerea mișcării. Cu cât acest timp în care copilul sau preadolescentul stă cu ochii în ecranul unui dispozitiv este mai scăzut, când cu atât sunt mai reduse riscurile pentru sănătatea lui. Ca părinți și bunici, este important să îi motivați pe cei mici să facă mișcare și să se joace afară, ba mai mult, este și mai sănătos să vă implicați și voi în diverse forme de mișcare împreună cu ei.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Activități de familie pentru a avea o minte sănătoasă în corp sănătos

Iată câteva exemple de activități pe care să le încercați cu întreaga familie, pentru că acestea vor contribui la un stil de viață mai sănătos și îi vor pune și copilului creierul la contribuție:

1. Mergeți la grădina zoologică sau într-un parc tematic

Un drum până la zoo are multe beneficii, iar copiii se vor bucura din plin să vadă animăluțele și vor avea ocazia să și învețe mai multe lucruri despre fiecare. Pentru voi, părinții, este o modalitate grozavă de a vă relaxa, de a vă îndepărta de ecranul calculatorului sau al laptopului și de a petrece timp în aer liber, preț de câteva ore.

Dacă alegeți să mergeți într-o zi de sâmbătă și să faceți o activitate pe care de regulă nu o aveți, mersul la zoo vă ajută să luați o binemeritată pauză mintală de la munca de zi cu zi. Dacă nu aveți o grădină zoo în orașul vostru, puteți alege un parc tematic cu exponate (de exemplu, cu dinozauri sau alte animăluțe) ori un parc de aventură, unde cei mici pot avea de ales între tiroliană și alte activități asemănătoare care să le pună sângele în mișcare.

2. Alegeți jocuri care vă pun mintea la contribuție

Există numeroase locuri în care puteți să jucați așa-numitele jocuri de societate sau boardgames. Dacă nu aveți acasă astfel de jocuri educative (șahul și scrabble-ul sunt doar două exemple), puteți căuta pe internet în ce locuri puteți rezerva o masă (există astfel de restaurante sau de spații destinate jocurilor ca activități de familie) unde să încercați jocuri de acest gen, contra cost.

Cei mici se vor bucura enorm să se joace cu voi și vor învăța și noțiuni noi, pe baza acestor jocuri: puteți alege unele de tip scrabble, pentru a-i provoca să formeze cuvinte noi, sau puteți alege jocuri care presupun calcule matematice ori jocuri bazate pe evenimente istorice. Vechea zicală „o minte sănătoasă în corp sănătos” continuă să fie adevărată în toate timpurile!

3. Învățați să pictați pietre

Când aveți cu toții o zi liberă, mergeți undeva în mijlocul naturii, iar dacă vremea este frumoasă, adunați pietre în diverse forme, pe care să le colorați apoi. În plus, așa îi veți îndemna pe copii să facă și puțină mișcare, pentru că adunatul pietrelor este o activitate fizică bună.

Pietrele trebuie să fie netede și suficient de mari pentru a le putea picta și pentru ca, în acest mod, copiii să aibă ocazia să își pună în valoare creativitatea. După ce acuarelele s-au uscat și după ce ați terminat de pictat în diverse culori și modele, puteți folosi pietrele fie ca suport pentru foi, fie ca decorațiuni pentru grădină, ca să dăm doar două exemple.

4. Gătiți împreună o mâncare sănătoasă

De cele mai multe ori, gătitul poate ajunge să i se pare o adevărată corvoadă persoanei care se ocupă mai des de acest aspect într-o gospodărie. Tocmai de aceea, puteți încerca să gătiți mai des împreună cu copiii: nu doar că petreceți timp de calitate în bucătărie, dar va fi și o experiență diferită și plăcută.

În acest fel, ca părinți, veți avea ocazia de a vorbi cu copiii voștri despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, ce alimente sunt hrănitoare și benefice și, totodată, veți avea ocazia să îi faceți pe cei mici să înțeleagă că anumite preparate culinare nu doar că sunt bune pentru corp, însă sunt sănătoase inclusiv pentru celulele din structura creierului - ajungem și în această situație tot la „minte sănătoasă în corp sănătos”.

5. Evitați rutina și mergeți în locuri care vă stimulează intelectual

Chiar dacă în timpul săptămânii programul celor mici este bine pus la punct, asta nu înseamnă că în weekenduri nu puteți avea o activitate care să vă stimuleze intelectual. Lăsând la o parte sarcinile din timpul săptămânii - mersul la bancă, la cumpărături, la serviciu, apoi drumul de la serviciu până acasă - e bine de reținut că dincolo de rutina cu care v-ați obișnuit, aveți și opțiuni distractive pentru activități de familie, care vă pot stimula tuturor imaginația și creativitatea.

În timpul liber, vizitați locuri care să vă stimuleze intelectual, cum ar fi muzeele, librăriile și magazinele din care cei mici își pot alege fie un DVD educativ, un boardgame educativ sau o carte, cei care deja știu să citească. Sau, puteți vizita anumite parcuri din preajma orașului vostru sau case memoriale în care au locuit mari scriitori sau poeți români. Faptul că încercați ceva nou, măcar o dată pe lună, îi va oferi creierului vostru suficient antrenament pentru a se menține pe calea cea bună. Dacă, însă, oboseala psihică vă împiedică să funcționați normal, ca adulți, puteți discuta cu medicul de familie despre anumite suplimente pentru creier și memorie pe care le-ați putea lua.

Cum să ai mai multă energie, ca adult, pentru a face activități de familie cu copiii?

O alimentație hrănitoare, constând în legume, fructe, proteine slabe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, poate contribui la menținerea nivelului de energie pe tot parcursul zilei. Bazează-te mai mult pe crudități și alimente gătite prin fierbere ori la cuptor, nu prin prăjire!

Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei pentru a-ți menține hidratarea. Deshidratarea poate duce la o scădere a nivelului de energie și la oboseală. În afară de apă, e bine să mănânci zilnic o porție de supă sau ciorbă cu multe legume și să bei și câte un ceai de plante sau de fructe neîndulcit pentru a spori hidratarea.

Caută să ai un somn suficient de lung și odihnitor pe parcursul nopții pentru a-i permite organismului să se odihnească și să se refacă. Un somn bun în majoritatea nopților (7-8 ore sau măcar 6) este esențial pentru a avea niveluri cât mai bune de energie în timpul zilei.

Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau yoga, pot îmbunătăți nivelul de energie și starea de spirit. Încearcă să integrezi activitatea fizică în rutina ta zilnică, chiar și prin activități simple alături de copii, cum ar fi o plimbare în parc sau o sesiune de dans în sufragerie. 

Stresul cronic poate duce la o scădere a nivelului de energie și la oboseală și, din păcate, multe persoane trăiesc cu acest stres până când ajung să clacheze și să ajungă în burnout. Încearcă zilnic tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația de câteva minute (îți poți instala o aplicație pe telefon), respirația profundă de mai multe ori pe zi sau 20 de minute de yoga în fiecare dimineață după ce cobori din pat, pentru a-ți menține echilibrul și energia.

Oricât de multe treburi ai avea, ia-ți un pic de timp și pentru tine. Întrerupe-ți activitățile pentru a lua scurte pauze în timpul zilei, pentru a-ți liniști corpul și mintea. O scurtă pauză poate revitaliza psihicul și fizicul și poate îmbunătăți nivelul de energie.

Consumul excesiv de cofeină și zahăr poate duce la fluctuații ale nivelului de energie și poate afecta somnul. Încearcă să limitezi aportul acestor substanțe sau să le consumi cu moderație (poți începe prin a înlocui zahărul cu un îndulcitor natural fără calorii).

Stabilește priorități și planifică-ți activitățile în așa fel încât să ai suficient timp pentru odihnă și relaxare, alături de timpul petrecut cu copiii tăi. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Top tips to improve your mental wellbeing 
https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-wellbeing-tips/top-tips-to-improve-your-mental-wellbeing/
Parents - Fun Family Activities to Do at Home This Weekend
https://www.parents.com/fun/activities/outdoor/weekend-family-activities/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0