Ce se intampla in creier atunci cand ajutam pe cineva?

Cand faci bine cuiva, iti faci si tie bine. Studiile arata ca e mai benefic pentru noi sa oferim ajutor cuiva, decat sa facem ceva in folosul personal.

Cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh, SUA, au facut recent un studiu care arata ca este mai benefic pentru organism cand ajutam o alta persoana decat atunci cand facem ceva pentru noi insine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a fost facut pe un esantion de 45 de voluntari, care au fost indemnati sa faca o fapta de pe urma careia sa beneficieze ei insisi, o persoana oarecare sau un anumit prieten care are nevoie de o mana de ajutor. Apoi, activitatea cerebrala a voluntarilor a fost monitorizata.

S-a observat astfel ca cei care au ales sa faca o fapta in folosul unui prieten au avut o activitate cerebrala mai intensa in cele doua zone ale creierului considerate centrii ai recompensei. Totodata, activitatea a scazut in zonele din creier responsabile cu raspunsul organismului la stres, cu reglarea tensiunii arteriale, precum si cu inflamatia. Asta inseamna ca ajutorul oferit celui de langa tine este benefic nu numai pentru minte si suflet, ci si pentru trup.

Oamenii sunt fiinte sociale si tanjesc, fie ca isi dau sau nu seama, dupa acceptarea si aprecierea celor din jur. Atunci cand omul are ocazia sa il ajute pe cel apropiat lui, se simte bine, simte ca este util si trage speranta ca, la randul sau, va primi ajutor la nevoie.

Empatia, iubirea apropelui si dorinta de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente ce se pot invata. Educatia este extrem de importanta in acest sens. De pilda, parintii care observa ca cel mic nu are dorinta de a imparti cu cei din jur lucrurile sale ori de a-i ajuta pe acestia la nevoie, isi pot concentra metodele de educare pe dezvoltarea empatiei.

Puterea exemplului este cea mai eficienta in cazul copilului, asa ca parintele trebuie sa ii ofere un model demn de urmat in acest sens. De aceea, parintele ii va ajuta mereu pe cei din jur atunci cand situatia o permite si ii va explica copilului de ce procedeaza asa si cat de important este sa ne ajutam unii pe altii daca avem acest prilej.

Cum poti si tu sa ii ajuti mai mult pe cei din jur?

Lipsa timpului si stilul de viata agitat pe care il adoptam ne pot impiedica sa oferim celor din jur ajutorul de care acestia ar avea, de fapt, nevoie. Ne multumim cu prea putin si nu suntem foarte exigenti cu noi insine atunci cand vine vorba despre ajutarea cuiva care are nevoie.

Poti incepe cu oamenii apropiati tie, din comunitatea in care traiesti. Afla care sunt cei ce au nevoie de ajutor si ofera-le un sprijin, fara sa atragi prea mult atentia asupra situatiei. Daca nu stii pe cine si cum poti ajuta, inscrie-te intr-un program de voluntariat. Poti contribui cu bani, dar si cu munca in folosul persoanelor care se afla intr-o situatie delicata ori cu timpul oferit unor oameni care au nevoie de el mai mult decat ai tu.

O ora, doua petrecute la azilul de batrani din cartierul tau poate ca nu inseamna foarte mult pentru tine, insa pentru oamenii care simt cu disperare nevoia de comunicare si de atentie a celor din jur poate insemna enorm. De asemenea, poti merge la o casa de copii, unde iti poti petrece timpul ajutandu-i pe cei mici la teme sau jucandu-te cu ei. Daca simti ca o asemenea activitate te-ar coplesi, ofera-te sa ajuti la activitatile gospodaresti – poti curata legume pentru prepararea meselor ori poti contribui la curatenie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Neural coreelates of giving social support”, publicat in Psyhosomatic Medicine october 2018, autori: Inagaki, Tristen K, Lauren P.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0