Efectele benefice ale generozitatii asupra sanatatii tale

Bunatatea are efecte pozitive asupra mintii, trupului si sufletului celui care da dovada de generozitate, dar si celui care beneficiaza de bunatatea cuiva. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta sustin ca pana si observarea unui moment de generozitate are un impact pozitiv asupra individului, chiar daca acesta nu este direct implicat.

Bunatatea nu numai ca te face sa fii mai fericit, insa te face sa fii si mai sanatos, potrivit studiilor facute recent – iata care sunt beneficiile bunatatii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bunatatea stimuleaza secretia de serotonina si dopamina – atunci cand suntem buni si generosi cu cei din jur, ori cand cineva ne trateaza cu bunatate, secretia de serotonina si de dopamina este sporita. In chimia creierului se produce o schimbare, aparand astfel starea de bine, de fericire.

Bunatatea este benefica pentru sanatatea cardiovasculara – actele de bunatate elibereaza si oxitocina in creier, hormon care elibereaza, la randul sau, oxid nitric in sange. Acesta are abilitatea de a dilata vasele de sange, reducand astfel tensiunea arteriala si prevenind afectiunile cardiovasculare la care ne expune hipertensiunea.

Bunatatea intareste sistemul imunitar – studiile facute in domeniu in ultimii ani au dovedit faptul ca bunatatea intareste sistemul imunitar, ajutandu-l sa previna infectiile dar si sa lupte cu virusurile, bacteriile si fungii.

Un studiu facut de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard a monitorizat 132 de studenti in timp ce vizionau un film care prezenta actele de binefacere ale Maicii Tereza in Callcuta. La finalul filmului, in saliva studentilor s-a regasit o concentratie mai mare de imunoglobulina A decat la inceputul filmului. Imunoglobulina A este un anticorp care joaca un rol esential atunci cand vine vorba despre imunitatea organismului.

 

 

Bunatatea incetineste procesul de imbatranire – radicalii liberi si inflamatia sunt cei doi factori care accelereaza procesul natural de imbatranire. De regula, acesti doi factori apar ca urmare a unui stil de viata nesanatos. Oamenii de stiinta au descoperit ca oxitocina eliberata in creier in urma actelor de bunatate are abilitatea de a reduce si nivelul de radicali liberi, dar si inflamatia din organism. Asadar, bunatatea poate incetini procesul natural de imbatranire.

Bunatatea reduce durerile – durerile articulare si cele musculare sunt ameliorate de actele de bunatate. Un studiu facut in 2010 a scos la iveala faptul ca persoanele care fac voluntariat sufera de mai putine dureri, in general, comparativ cu persoanele care nu fac voluntariat.

Bunatatea reduce anxietatea si depresia – datorita eliberarii de hormoni ai fericirii cauzata de actele de bunatate si generozitate, nivelul de anxietate, dar si depresia, scad. Asadar, bunatatea poate fi considerata un antidot pentru depresie si tulburarile anxioase.

Cum sa fii mai bun pentru a beneficia de efectele generozitatii asupra sanatatii

  • Zambeste oamenilor de pe strada, mai ales daca observi ca au o zi proasta. Zambetul este contagios, la fel ca si bunatatea asa ca ai abilitatea de a face ziua unui strain mai frumoasa printr-un simplu zambet.
  • Implica-te in actiuni de voluntariat.
  • Vizioneaza filme care expun fapte generoase.
  • Fa complimente cat de des poti.
  • Cedeaza locul tau atunci cand astepti la coada.
  • Doneaza sange.
  • Multumeste celor din jur pentru orice ajutor iti ofera.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0