Grupele de sange si factorul Rh: tipuri si incompatibilitati

Daca ai nevoie de o transfuzie de sange sau de un transplant, medicul tau trebuie sa afle daca sangele tau este compatibil cu al donatorului de sange sau al celui care doneaza organe. Totodata, daca vrei sa ramai insarcinata, este vital sa stii ce inseamna factorul Rh si cat conteaza acesta in sarcina, pentru a nu pune viata bebelusului in pericol.

Care sunt grupele de sange

Grupele sanguine scot la iveala ce tip de sange ai. Acest lucru depinde de prezenta anumitor antigene care exista pe suprafata globulelor rosii din sangele tau (numite si eritrocite). Antigenele sunt proteine care declanseaza sistemul imunitar si il fac sa produca anticorpi. Exista patru tipuri principale de sange (grupe sangvine):

 1. grup sanguin de tip A, care contine antigene A,
 2. grup sanguin de tip B, care contine antigene B,
 3. grup sanguin de tip AB, care contine antigene A si antigene B,
 4. grup sanguin de tip O, care nu contine nici antigene A, nici antigene B.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, sangele tau va fi clasificat ca avand un Rh pozitiv (+) sau un Rh negativ (-), in functie de prezenta sau de absenta unei anumite proteine pe eritrocitele tale, cunoscut si sub denumirea de factorul Rhesus (Rh).

Cine poate dona sange si pentru ce grupa sangvina

Aflarea tipului tau de sange il ajuta pe medic sa determine ce tip de donator de sange este compatibil cu al tau. Unele grupe de sange contin anticorpi care declanseaza reactii ale sistemului imunitar impotriva altor tipuri de sange.

In general:

 • daca ai grupa sanguina A, ar trebui sa primesti sange doar de la grupele sangvine A sau O;
 • daca ai grupa sanguina B, ar trebui sa primesti sange doar de la grupele sangvine B sau O;
 • daca ai grupa sanguina AB, poti sa primesti sange de la toate grupele sangvine (A, B, AB si O);
 • daca ai grupa sanguina O, ar trebui sa primesti sange doar de la grupa de sange O.


Daca ai grupa de sange AB, esti cunoscut sub denumirea de "primitor universal" si poti primi sange de la orice grupa de sange. Daca ai grupa sanguina O, esti cunoscut ca "donator universal" si, astfel, orice pacient, indiferent de grupa lui, poate primi sange de la tine.

Incompatibilitatea de Rh in sarcina

Daca vrei sa afli ce grupa sanguina ai, iti poti face un test de sange. In functie de rezultatele pe care le obtii la acest test, sangele tau va fi clasificat in una dintre cele patru grupe: A, B, AB sau O. De asemenea, sangele va fi clasificat ca fiind cu Rh+ sau cu Rh-. Nu exista un tip de sange sau o grupa "normala" sau "anormala".

Cand o mama si copilul ei nenascut au factori Rh diferiti, aceasta afectiune se numeste incompatibilitate de Rh. Aceasta incompatibilitate are loc atunci cand mama are Rh-ul negativ, iar copilul ei are un Rh pozitiv. Factorul Rh este o proteina specifica ce se gaseste pe suprafata eritrocitelor (globule rosii din sange).

La fel ca in cazul grupei tale sanguine, mostenesti tipul de factor Rh de la parintii tai. Majoritatea oamenilor au sangele cu Rh pozitiv, dar un procent mic din populatie are Rh negativ.

Factorul Rh nu iti afecteaza in mod direct sanatatea, cu toate acestea, el devine important in timpul sarcinii. Daca o femeie are Rh negativ, iar bebelusul ei are sange cu Rh pozitiv, atunci corpul ei va aborda proteina aceasta cu Rh pozitiv ca pe un corp sau substanta straina.

Asta inseamna ca daca globulele sangvine de la bebelusul tau patrund in fluxul tau sangvin, lucru care se poate intampla in sarcina, in timpul travaliului si nasterii, sistemul tau imunitar va produce anticorpi impotriva eritrocitelor din sangele bebelusului tau. Anticorpii sunt elemente ale sistemului imunitar al corpului tau, iar rolul lor este sa distruga substantele straine.

Daca ai o grupa sangvina cu Rh negativ, asta inseamna ca ai mari sanse ca organismul tau sa trimita acesti anticorpi dincolo de placenta, pentru a ataca eritrocitele din sangele bebelusului tau. Din fericire, exista medicatie care poate fi de ajutor in cazul incompatibilitatii de Rh in sarcina, pentru a fi sigura ca atat tu, cat si bebelusul tau sunteti sanatosi.

Care sunt simptomele in cazul unei incompatibilitati de Rh?

Simptomele copilului tau nenascut pot varia de la unele mai usoare, pana la simptome care ii pot pune viata in pericol. Cand anticorpii tai ataca globulele rosii ale bebelusului tau, poate sa aiba loc ceea ce se numeste boala hemolitica a nou-nascutului (sinonima cu eritroblastoza fetala). Asta inseamna ca globulele rosii din sangele bebelusului tau sunt distruse.

Cand eritrocitele sunt distruse, bilirubina se va acumula in fluxul lui sangvin. Cand se acumuleaza multa bilirubina, acesta este un semn ca ficatul, care este responsabil de procesarea vechilor globule sangvine, are probleme.

Bebelusul tau poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, daca dupa nastere nivelul bilirubinei este prea mare:

 • ingalbenirea pielii si zonei albe a globului ocular, care se numeste icter,
 • letargie,
 • tonus muscular scazut.


Aceste simptome vor disparea o data ce tratamentul pentru incompatibilitatea de Rh este terminat.

Diagnostic

Un test de sange se foloseste pentru a determina ce status are Rh-ul tau, iar acest test, cel mai probabil, se va face la prima ta vizita prenatala la medicul tau. Daca ai Rh negativ, atunci si partenerul tau va fi testat. Daca si partenerul tau are un Rh negativ, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Daca, insa, partenerul tau are Rh pozitiv, iar tu ai Rh-negativ, medicul tau va cauta anumite semne ale incompatibilitatii de Rh in sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca esti insarcinata si medicul tau determina ca ai dezvoltat deja anticorpi care actioneaza impotriva bebelusului tau si ii ataca sangele, sarcina ta va fi indeaproape monitorizata de medicul ginecolog.

Tratament

Poti preveni efectele unei incompatibilitati de Rh prin injectarea unor imunoglobuline cu Rh (Rhlg) in timpul primului trimestru de sarcina, in timpul unui avort sau cand ai orice fel de sangerare in timpul sarcinii . Aceste imunoglobuline contin anticorpii pentru factorul Rh si ajuta la "echilibrarea" situatiei. In functie de gravitatea situatiei, bebelusul poate fi tratat fie in timp ce se afla inca in pantecele tale, fie dupa nastere.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0