Cu ce afectiuni poate fi confundat ADHD | Care sunt cauzele tulburarii

ADHD sau tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie este o tulburare psihiatrica. Cauza exacta a acesteia nu este pe deplin inteleasa, desi expertii spun ca o combinatie de factori ar fi responsabila de aparitia ADHD.

La fel ca toate tulburarile mintale, si ADHD rezulta dintr-o combinatie de factori genetici si factori de mediu. Mai multe studii au aratat ca o molecula mica ce este responsabila de comunicarea dintre neuroni, dopamina, joaca un rol important in procese precum: atentia, orientarea asupra unei sarcini si actiunea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unii experti spun ca este posibil ca un dezechilibru aparut la nivelul activitatilor asociate cu dopamina in sistemul nervos sa joace un rol in dezvoltarea tulburarii hiperactive cu deficit de atentie (ADHD).

Genetica este un aspect important

ADHD tinde sa fie o tulburare raspandita la cei din aceleasi familii si, in majoritatea cazurilor, se crede ca genele pe care le mostenim de la parintii nostri sunt un factor semnificativ de risc in dezvoltarea tulburarii.

Cercetarile arata ca parintii si fratii/surorile unui copil cu ADHD au un risc mai mare sa sufere si ei/ele de ADHD. Modul in care ADHD este mostenit este cel mai probabil un proces complex si nu este asociat cu un singur "defect" genetic, spun specialistii.

Functionarea si structura creierului

Cercetarile au identificat de-a lungul timpului un numar mare de posibile diferente ce exista in creierul persoanelor cu ADHD, in comparatie cu creierul persoanelor care nu au aceasta tulburare, desi semnificatia exacta pe care o au aceste diferente nu este clara. Unele studii facute pe baza scanarilor la nivel cerebral au sugerat ca anumite zone din creier ar putea fi mai mici la persoanele diagnosticate cu ADHD, pe cand alte zone ar putea fi mai mari.

Factorii de mediu

Unele studii sugereaza ca ar exista o potentiala legatura intre fumat si consumul de alcool, in timpul sarcinii, si ADHD-ul care se dezvolta la copiii nascuti din mamele care au fumat si au consumat alcool. In plus, prescolarii care sunt expusi la niveluri mari de plumb, metal care se gaseste uneori in vopseaua folosita la cladirile foarte vechi, au un risc mai mare de a dezvolta ADHD.

Alti factori despre care s-a raportat ca sunt asociati cu ADHD*, pe langa alcoolul in sarcina si fumatul in timpul sarcinii sunt: folosirea drogurilor in sarcina, stresul mamei in timpul sarcinii, obezitatea mamei, sangerarile in timpul sarcinii, o nastere cu complicatii, prematuritate, o greutate mica la nastere, un scor APGAR mic, infectiile, expunerea la plumb si la alte toxine, factori nutritionali, adversitatile psihosociale.

Leziunile cerebrale

Expertii spun ca micutii care au suferit o leziune la nivelul creierului ar putea sa prezinte comportamente similare cu cele ale tulburarii hiperactive cu deficit de atentie. Chiar si asa, e important sa retinem ca statisticile de peste hotare arata ca doar un mic procent dintre copiii cu ADHD a suferit un traumatism la creier.

Consumul de zahar

Este foarte populara ideea cum ca zaharul rafinat cauzeaza aparitia ADHD sau ca agraveaza simptomele, insa exista mai multe cercetari care demonteaza aceasta teorie decat studiile care o sustin.

Cu ce afectiuni poate fi confundat ADHD

Expertii spun ca exista numeroase conditii si afectiuni care pot produce simptome asemanatoare celor pe care le are ADHD. Medicul specialist nu poate presupune automat ca un copil are deficit de atentie sau ADHD, intrucat diagnosticul acestei tulburari nu se stabileste foarte usor.

Este important sa retinem ca exista multe alte afectiuni si conditii, dar si factori care pot cauza aparitia unor simptome si comportamente care pot fi confundate cu ADHD.

Iata cateva dintre conditiile si afectiunile care pot produce simptome atat la copii, cat si la adulti, care pot fi confundate cu simptomele ADHD:

•    Factori situationali care rezulta in probleme care pot sa semene cu ADHD: cand exista mult stres sau o schimbare subita in viata pacientului, cum ar fi faptul ca se muta intr-o locuinta noua, ca va invata la o scoala noua; divortul sau o schimbare in configuratia familiei, decesul unei persoane apropiate, dificultatile financiare, nasterea unui copil (un nou membru in familie) etc.

•    Factori care pot avea un impact asupra sanatatii mintale si starii emotionale: un mediu haotic acasa sau un mediu in care persoana este neglijata (acasa), un conflict intre parinti ori un conflict intre soti, faptul ca acel copil este victima unui agresor (bully), faptul ca este martor la(sau se confrunta cu) violenta sau abuzul. Acest tip de factori pot duce la probleme de genul distragerii atentiei, nelinistii, hiperactivitatii. Comportamentele pot sa semene cu tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie.

•    Tulburarile de somn pot avea un efect profund asupra capacitatii de concentrare. Lipsa somnului poate rezulta in hiperactivitate, irascibilitate, timpi mai mici de reactie, invatarea dificila a informatiilor, performante mai scazute la scoala.

•    Probleme ale sanatatii mintale: anxietatea poate duce la stari de neliniste, la probleme de concentrare, la reactii impulsive, la comportamente hiperactive. Depresia poate sa rezulte si ea in dificultate la concentrare, in uitarea unor lucruri, poate duce la o motivatie scazuta, la probleme in luarea deciziilor, la dificultati in ce priveste initierea si terminarea unor sarcini, la letargie si dezorganizare etc.

•    Pe langa acestea, mai exista si alte afectiuni cu care poate fi confundat ADHD: tulburarile de comportament disruptiv, tulburarea opozitionismului provocator sunt doar doua exemple de acest gen.

•    Simptomele tulburarii bipolare, printre care nivelul crescut de energie, vorbitul in exces, dificultatile de concentrare si anumite comportamente intruzive pot fi confundate cu simptomele ADHD.

•    Problemele ce tin de atentie si concentrare, asociate cu indivizii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), pot sa para ca sunt asociate cu ADHD, insa expertii spun ca aceste probleme pot avea legatura cu altceva, deci nu cu tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • * Studiul "What causes attention deficit hyperactivity disorder?", publicat in martie 2012, in Archives of disease in childhood, autori: Anita Thapar, Miriam Cooper, Rachel Jefferies, Evangelia Stergiakouli.
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/causes/
  • National Institutes of Health - https://medlineplus.gov/magazine/issues/spring14/articles/spring14pg15-16.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0