Cu ce afectiuni poate fi confundat ADHD | Care sunt cauzele tulburarii

ADHD sau tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție este o tulburare psihică, a cărei cauză exactă nu este pe deplin înțeleasă, deși experții spun că o combinație de factori ar fi responsabilă de apariția ei. Care sunt semnele de ADHD la copii și adulți și cu ce poate fi confundată această tulburare?

La fel ca toate tulburările mintale, și ADHD rezultă dintr-o combinație de factori genetici și factori de mediu. Mai multe studii au arătat că o moleculă mică, responsabilă de comunicarea dintre neuroni, și anume dopamina, joacă un rol important în procese precum atenția, orientarea asupra unei sarcini și acțiunea.

Unii experți spun că este posibil ca un dezechilibru apărut la nivelul activităților asociate cu dopamina în sistemul nervos să joace un rol în dezvoltarea tulburării hiperactive cu deficit de atenție (ADHD).

Cum stai cu fericirea?

Genetica este un aspect important, dar nu singurul

ADHD tinde să fie o tulburare răspândită la persoane din aceleași familii și, în majoritatea cazurilor, se crede că genele pe care le moștenim de la părinții noștri sunt un factor semnificativ de risc în dezvoltarea tulburării. Cercetările arată că părinții și frații unui copil cu ADHD au un risc mai mare să sufere și ei de ADHD. Modul în care tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție este moștenită este cel mai probabil un proces complex și nu este asociat cu un singur defect genetic, spun specialiștii.

Funcționarea și structura creierului

Cercetările au identificat de-a lungul timpului un număr mare de posibile diferențe care există în creierul persoanelor cu ADHD, în comparație cu creierul persoanelor care nu au această tulburare, deși semnificația exactă pe care o au aceste diferențe nu este clară. Unele studii făcute pe baza scanărilor la nivel cerebral au sugerat că anumite zone din creier ar putea fi mai mici la persoanele diagnosticate cu ADHD, pe când alte zone ar putea fi mai mari.

Factorii de mediu care pot crește riscul de ADHD

Unele studii sugerează că ar există o potențială legătură între fumat și consumul de alcool, în timpul sarcinii, și ADHD-ul care se dezvoltă la copiii născuți din mamele care au fumat și au consumat alcool. În plus, preșcolarii care sunt expuși la niveluri mari de plumb, metal care se găsește uneori în vopseaua folosită la clădirile foarte vechi, au un risc mai mare de a dezvolta ADHD.

Alți factori despre care s-a raportat că sunt asociați cu ADHD, pe lângă alcoolul în sarcină și fumatul în timpul sarcinii sunt: folosirea drogurilor în sarcină, stresul gravidei, dacă aceasta suferă de obezitate, sângerările în timpul sarcinii, o naștere cu complicații, prematuritate, o greutate mică la naștere, un scor APGAR mic, infecțiile, expunerea la plumb și la alte toxine, factori nutriționali, adversități psihosociale.

Experții spun că micuții care au suferit o leziune la nivelul creierului ar putea să prezinte comportamente similare cu cele ale tulburării hiperactive cu deficit de atenție. Chiar și așa, e important să reținem că statisticile de peste hotare arată că doar un mic procent dintre copiii cu ADHD a suferit un traumatism la creier.

Este foarte populară ideea cum că zahărul rafinat cauzează apariția ADHD sau că agravează simptomele, însă deocamdată există mai multe cercetări care demontează această teorie decât studii care o susțin.

Simptome de ADHD la copii, adolescenți și adulți

Simptome de ADHD la copii

ADHD provoacă în primul rând simptome legate de neatenție, hiperactivitate-impulsivitate sau o combinație a acestora. O persoană cu ADHD poate avea dificultăți în a acorda atenție și în a rămâne organizată, poate suferi de exces de agitație sau neliniște și probleme cu autocontrolul sau comportamentele impulsive.

La copil, tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție se manifestă prin:

  • probleme de concentrare pe activități – copilul este foarte ușor distras;
  • capacitate redusă de atenție în timp ce se joacă sau face temele școlare;
  • nevoie constantă de a se afla în mișcare sau și de a alerga frecvent;
  • vorbirea excesivă și întreruperea altor persoane și angajarea în activități în timp ce vorbește tare și îi perturbă pe cei din jur;
  • probleme în a sta nemișcat când i se cere – copilul se frământă, se zvârcolește etc.

Simptomele de ADHD la adolescenți

Pe măsură ce copiii cu ADHD cresc, simptomele pe care le manifestă se pot schimba. În unele cazuri, anumite semne observate în copilărie pot deveni mai puțin problematice în adolescență, în timp ce simptome noi pot apărea odată cu responsabilitățile pe care le are fiecare vârstă.

La adolescenții cu ADHD, alte simptome care pot apărea pot include:

  • dificultăți de concentrare pe temele școlare sau pe alte activități;
  • greșeli frecvente în timpul orelor sau al temelor;
  • probleme la terminarea sarcinilor, în special a treburilor școlare sau a sarcinilor trasate de părinți acasă;
  • probleme cu organizarea sarcinilor și cu gestionarea timpului în general;
  • uitarea frecventă a lucrurilor sau pierderea obiectelor personale;
  • evitarea frecventă a sarcinilor grele din punct de vedere mental;
  • manifestarea frustrării și a sensibilității emoționale crescute;
  • probleme de gestionare a relațiilor sociale și familiale;
  • conflicte dese cu părinții din cauza simptomelor ADHD care afectează viața de acasă.

Este important de înțeles că, deși aceste simptome de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate pot face uneori ca adolescenții cu această afecțiune să pară imaturi, aceste semne sunt pur și simplu o parte a tulburării hiperactive cu deficit de atenție și nu au nimic de-a face cu nivelul de maturitate al copilului.

Semne de ADHD la adulți

Deși majoritatea persoanelor cu ADHD primesc un diagnostic în timpul copilăriei, uneori semnele și simptomele acestei afecțiuni sunt trecute cu vederea sau interpretate greșit, astfel că tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție se poate manifesta și la maturitate. La adulți, simptomele ADHD pot apărea modificate față de cele din adolescență sau copilărie din cauza diferitelor responsabilități pe care le au aceștia. 

Astfel, adulții cu ADHD au tendința de a se confrunta cu:

  • dificultăți de funcționare la facultate sau la serviciu;
  • probleme cu finalizarea sarcinilor care țin de muncă;
  • probleme cu stima de sine și bunăstarea mentală generală;
  • probleme legate de abuzul de substanțe, în special cu alcoolul;
  • provocări relaționale cu partenerii, familia sau colegii de muncă;
  • accidente sau răniri frecvente.

Cercetări recente arată că simptomele de ADHD la femei pot fi diferite de cele la bărbați. Acestea se pot confrunta mai degrabă cu schimbări dese de dispoziție, lipsa stimei de sine și tendința de a avea un număr crescut de parteneri sexuali.

Cu ce afecțiuni poate fi confundată tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție?

Există numeroase stări și afecțiuni care pot produce simptome asemănătoare celor pe care le are ADHD-ul. Medicul specialist nu poate presupune automat că un copil are deficit de atenție, întrucât diagnosticul acestei tulburări nu se stabilește foarte ușor.

Este important să reținem că există multe alte afecțiuni și condiții, dar și factori care pot cauza apariția unor simptome și comportamente care pot fi confundate cu ADHD. Iată câteva dintre situațiile în care care se pot produce simptome atât la copii, cât și la adulți, care pot fi confundate cu cele de ADHD:

Factori situaționali care rezultă în probleme care pot să semene cu ADHD

Când există mult stres sau o schimbare subită în viața unei persoane, cum ar fi faptul că se mută într-o locuință nouă, că va învăța la o școală nouă, divorțul sau o schimbare în configurația familiei, decesul unei persoane apropiate, dificultățile financiare, nașterea unui copil (un nou membru în familie) și alte situații cu potențial stresant, copilul sau adultul poate dezvolta simptome care seamănă cu ADHD-ul.

Factori care pot avea un impact asupra sănătății mintale și stării emoționale

Un mediu haotic acasă sau un mediu în care copilul este neglijat acasă, un conflict între părinți ori un conflict între soți, faptul că acel copil este victima unui agresor (bully), faptul că este martor la (sau se confruntă cu) violență sau abuzul sunt probleme care pot declanșa simptome de genul distragerii atenției, neliniștii, hiperactivității. Comportamentele pot să semene cu tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție.

Tulburările de somn

Tulburările de somn pot avea un efect profund asupra capacității de concentrare. Lipsa somnului poate rezulta în hiperactivitate, irascibilitate, timpi mai mici de reacție, învățarea dificilă a informațiilor și performanțe mai scăzute la școală.

Probleme ale sănătății mintale

Anxietatea poate duce la stări de neliniște, la probleme de concentrare, la reacții impulsive, la comportamente hiperactive, la fel ca ADHD-ul. Depresia poate să ducă, de asemenea, la dificultate la concentrare și uitarea unor lucruri, dar poate duce și la o motivație scăzută, la probleme în luarea deciziilor, la dificultăți în ce privește inițierea și terminarea unor sarcini, la letargie și dezorganizare.

Alte situații în care poate fi suspectat ADHD-ul, dar nu este

Pe lângă acestea, mai există și alte afecțiuni cu care poate fi confundat ADHD-ul, tulburările de comportament disruptiv și tulburarea opoziționismului provocator fiind doar două exemple de acest gen.

Simptomele tulburării bipolare, printre care nivelul crescut de energie, vorbitul în exces, dificultățile de concentrare și anumite comportamente intruzive pot fi confundate cu simptomele ADHD. Problemele care țin de atenție și concentrare, asociate cu indivizii care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), pot să pară, de asemenea, că sunt asociate cu ADHD-ul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices – Causes-Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/causes/
National Institutes of Health – Undestanding ADHD
https://medlineplus.gov/magazine/issues/spring14/articles/spring14pg15-16.html
NIH - Females with ADHD: An expert consensus statement taking a lifespan approach providing guidance for the identification and treatment of attention-deficit/ hyperactivity disorder in girls and women
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7422602/
Studiul „Females with ADHD: An expert consensus statement taking a lifespan approach providing guidance for the identification and treatment of attention-deficit/ hyperactivity disorder in girls and women”, apărut în BMC Psychiatry. 2020; 20: 404. Published online 2020 Aug 12. doi: 10.1186/s12888-020-02707-9, autori: Susan Young et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0