Respiratia Buteyko, benefica pentru astm, insomnie si ADHD

Exercițiile de respirație și reeducarea respirației sunt adesea folosite în gestionarea astmului. O formă specifică de terapie respiratorie, cunoscută sub numele de tehnica de respirație Buteyko (BBT) a primit o atenție considerabilă, dar există puține dovezi de cercetare riguroase care să susțină recomandarea acesteia pentru pacienții cu astm. 

Există puține studii clinice publicate care evaluează tehnica Buteyko. Deși toate au raportat îmbunătățiri în una sau mai multe măsuri, rezultatele nu au fost consecvente. 

În comun cu alte terapii, tehnica Buteyko nu este o modalitate de tratament standardizată. „Pachetul” BBT este complex, deoarece include, de asemenea, sfaturi și educație despre utilizarea medicamentelor, nutriție și exerciții fizice și relaxare generală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este tehnica de respirație Buteyko

Tehnica de respirație Buteyko poartă numele celui care a descoperit-o, Pavlovici Buteyko, medic într-un spital din Moscova. Dr. Buteyko a dezvoltat această tehnică de respirație atunci când avea 26 de ani, în anul 1950, din nevoia de a își face tensiunea arteriala să scadă întrucât era îngrijorător de ridicată. Ulterior, a continuat cercetările și a constatat că tehnica sa de respirație are nenumărate beneficii, asta pentru că permite o mai bună oxigenare a țesuturilor și a organelor, inclusiv a creierului.

Factorii precum stresul, lipsa sportului din viețile noastre, precum și prostul obicei de a inspira adânc, contribuie la o respirație deficitară.

Tehnica Buteyko a fost creată pornind de la premisa potrivit căreia noi, oamenii, supraviețuim cu mâncare, apă și aer. Așadar, calitatea acestora este esențială. Ceea ce aduce nou această teorie este că și cantitatea este vitală, chiar și atunci când vorbim despre aer.

Hiperventilația nu apare doar atunci când oamenii intră în panică. De fapt, hiperventilația este definită ca respirația în exces față de nevoile tale metabolice. Majoritatea oamenilor, inclusiv profesioniștii din domeniul sănătății, cred că scopul respirației este de a obține suficient oxigen sau cât mai mult oxigen posibil, cum ar fi respirația adâncă. Însă este important să menținem echilibrul corect între oxigen și dioxidul de carbon. 

Respirăm patru până la cinci litri de aer pe minut și fiecare respirație reprezintă o jumătate de litru. În studii s-a demonstrat că persoanele cu astm bronșic sau care sforăiesc ori se confruntă cu anxietate respiră între doisprezece și cincisprezece litri de aer pe minut atunci când nu prezintă simptome. Astmaticii, atunci când au simptome, respiră 27 de litri de aer pe minut.

Potrivit specialiștilor, persoanele stresate își folosesc de obicei partea superioară a pieptului și respiră pe gură. Respirația lor este superficială, este rapidă și ocazional oftează mult. 

Prin metoda Buteyko, învățăm să respirăm așa cum trebuie, reușind să combatem hiperventilația cronică, pe care ne-am obișnuit să o considerăm normală.

De asemenea, este important să respirăm numai pe nas. Respiratul pe gură cauzează oboseala, insomnie, sforăit ori tulburări de natură emoțională.

Rolul oxizilor de azot

În nas se regăsesc oxizi de azot, iar atunci când inspirăm pe nas, mici cantități de oxizi de azot sunt duși în plămâni. Potrivit specialiștilor, acest lucru joacă un rol important în menținerea echilibrului în organismul nostru. Acest gaz este, în primul rând, un bronhodilatator eficient, un agent antibacterian important, care neutralizează germenii și bacteriile, precum și un vasodilatator natural.

Persoanele diagnosticate cu astm respiră, de regulă, pe gură, și au și tendința de a respira mai adânc decât cei care nu au astm. Respirația realizată pe gură produce pierderea de dioxid de carbon din sânge, cauzând un dezechilibru major și facandu-te să te hiperventilezi. Hiperventilarea vine la pachet cu o serie de simptome neplăcute precum tahicardia, durerea precordială, amețeli, confuzie, agitație, balonare, flatulență și senzația de gură uscată.

Ce presupune tehnica de respirație Buteyko

În primul rând, trebuie practicată respirația nazală de atât de multe ori încât să respirația noastră să se realizeze exclusiv nazal. Apoi, dr. Buteyko susține că trebuie redus în mod conștient și controlat volumul de aer inspirat. De asemenea, și ritmul respirației trebuie încetinit în mod voit.

Un factor important expus de medicul de origine ucraineană îl reprezintă și confruntarea crizelor de astm, pe care trebuie să învățăm să le controlăm. Potrivit spuselor lui Buteyko, respirația accelerată de la începutul unei crize de astm nu face altceva decât să agraveze criza. Așadar, ar trebui să controlăm această primă fază a crizei pentru a rupe cercul vicios al hiperventilatiei care adâncește problema.

Cu toate că mulți dintre practicanții acestei metode susțin că au resimțit o îmbunatățire vizibilă a stării de sănătate în urma folosirii tehnicii Buteyko, medicii rămân încă sceptici.

Teoria lui Buteyko referitoare la nivelurile de dioxid de carbon și calibrul căilor respiratorii este una atractivă și are o anumită bază în dovezile din studii experimentale. Cu toate acestea, nu se știe dacă modificarea tiparelor de respirație poate crește semnificativ nivelurile de dioxid de carbon și în prezent nu există dovezi suficiente pentru a confirma că acesta este mecanismul din spatele oricărui efect pe care l-ar putea exercita această tehnică. 

De ajutor în astm și anxietate?

Practicarea acestei tehnici ajută la echilibrarea nivelului de dioxid de carbon și la reducerea anxietății.

Mai multe studii mai vechi indică eficacitatea respirației Buteyko în ameliorarea simptomelor de astm. Într-un mic studiu din 2000, persoanele care au făcut exerciții de respirație Buteyko urmărind un video și-au îmbunătățit calitatea vieții și și-au redus nevoia de a folosi un bronhodilatator mai mult decât grupul care a vizionat un videoclip placebo 1.

Dovezile recente susțin că tehnica de respirație Buteyko reduce numărul medicamentelor și îmbunătățește controlul și calitatea vieții la adulții cu astm bronșic, dar că are un impact minim asupra spirometriei. Pentru copiii cu astm bronșic, dovezile care abordează utilitatea acestei tehnici sunt rare 2.  

Totuși, într-un studiu mic, treizeci și doi de copii cu astm controlat parțial (vârsta 6-15 ani, 66% băieți) au fost împărțiți în trei grupe. O grupă s-a axat pe tehnica Buteyko. Copiii din acest grup au urmat un antrenament intensiv de cinci zile, urmat de trei luni de practică acasă. Rezultatul primar a fost reducerea folosirii bronhodilatatorului. 

Descoperirile preliminare ale oamenilor de știință sugerează că tehnica Buteyko la copiii cu astm bronșic îmbunătățește rezultatele în ceea ce privește spirometria și funcția emoțională parentală, dar nu duce la reduceri ale medicației, cel puțin pe termen scurt.

Ameliorează problemele trompei lui Eustachio

Un mic studiu din 2019 a descoperit că tehnica de respirație Buteyko a fost eficientă în tratarea persoanelor cu disfuncție obstructivă a trompei lui Eustachio (ETD), care provoacă simptome din cauza problemelor de presiune în urechea medie 3.

Grupul care a efectuat exercițiile de respirație în timp ce a folosit și steroizi nazali a prezentat îmbunătățiri mai mari decât grupul care a folosit doar steroizi nazali.

Ce alte beneficii mai are respirația Buteyko

Respirația Buteyko este folosită și ca terapie de susținere pentru persoanele cu respirație bucală cronică, ADHD, simptome nazale cum ar fi polipi și congestie, secreții nazale, alergii, BPOC, și apneea în somn și sforăitul și tulburările legate de stres, panică etc. Iar principiul și tehnicile sale au fost folosite din ce în ce mai mult pentru a îmbunătăți performanța atletică.  

Cum se efectuează exercițiile Buteyko

Pentru a efectua corect aceste exerciții de respirație, vei avea nevoie de un scaun confortabil și de o cameră liniștită. Ar trebui să stai departe de distrageri, iar temperatura din încăpere să nu fie nici prea rece, nici prea caldă.

Respirația Buteyko este cel mai bine efectuată fie înainte de a lua masa, fie la cel puțin două ore după masă. 

  • Vei începe exercițiile de respirație Buteyko prin verificarea și înregistrarea pulsului și a perioadei de timp în care îți poți ține respirația.
  • Stai pe un scaun cu spătar drept, care să-ți permite să stai confortabil cu picioarele pe podea. Adoptă o postură astfel încât capul, umerii și șoldurile să fie perfect aliniate.
  • Închide ochii și concentrează-te asupra respirației. Încearcă să simți cu aerul pătrunde și iese prin nări.  
  • Relaxează-ți umerii.
  • Pentru a verifica volumul de aer care trece prin nări, pune degetul arătător sub nas.
  • Acum respiră superficial, folosind degetul pentru a măsura rata respirației. În momentul în care simți că aerul „lovește” degetul, începe din nou să inspiri. Acest lucru va reduce volumul de aer care curge în plămâni, în timp ce crește numărul de respirații. Încearcă să menții timp de trei până la cinci minute.
  • Dacă gâfâi, înseamnă că ți-ai redus volumul de aer prea repede. Încetinește și vei găsi în cele din urmă ritmul.
  • După trei până la cinci minute, verifică din nou pulsul și perioada de timp în care-ți poți ține respirația.

În mod ideal, ar trebui să practici acest gen de exerciții de respirație 20 de minute în fiecare zi, repetându-le de patru ori 4.

În timp ce exercițiile de respirație ca acesta îți pot îmbunătăți sentimentul general de sănătate și bunăstare, ele nu ar trebui să fie considerate o alternativă la orice tratament prescris din punct de vedere medical utilizat pentru a gestiona astmul.

În cele din urmă, scopul tratamentului este de a reduce incidența și severitatea atacurilor de astm și de a preveni dezvoltarea leziunilor ireversibile ale plămânilor. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Studiul „A clinical trial of the Buteyko Breathing Technique in asthma as taught by a video”, J Asthma. 2000;37(7):557-64. doi: 10.3109/02770900009090810., A J Opat, M M Cohen, M J Bailey, M J Abramson
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11059522/
2 Studiul „The Buteyko breathing technique in children with asthma: a randomized controlled pilot study”, Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102582., Jan Vagedes, Eduard Helmert, Silja Kuderer, Katrin Vagedes, Johannes Wildhaber, Frank Andrasik 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33197659/
3 Studiul „Studiul „Buteyko breathing technique for obstructive Eustachian tube dysfunction: Preliminary results from a randomized controlled trial”, Am J Otolaryngol. 2019 Sep-Oct;40(5):645-649., Haicang Zeng, Xiaoxin Chen, Yaodong Xu, Yiqing Zheng, Hao Xiong 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31130270/
4 Studiul „Buteyko breathing for asthma”. Cochrane Database Syst Rev. 2018;2018(8):CD009158. doi:10.1002/14651858.CD009158.pub2, Campbell TG, Hoffmann TC, Glasziou PP.
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009158.pub2/full


 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0