Majoritatea copiiilor cu ADHD raman cu tulburarea si la maturitate (studiu)

Majoritatea copiilor diagnosticați cu tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD) nu se vindecă, așa cum se crede în general, ci pare să se manifeste în moduri diferite și la vârsta adultă.

ADHD-ul este caracterizat prin două grupuri principale de simptome, potrivit cercetătorilor. Simptomele de neatenție arată ca dezorganizare, uitare și dificultăți în a rămâne concentrați pe o sarcină. Apoi mai sunt și simptomele hiperactive, impulsive. La copii, aceste simptome se observă sub formă de prea multă energie, cum ar fi alergarea și cățăratul. La adulți, se manifestă mai mult ca impulsivitate verbală, dificultăți în luarea deciziilor și lipsa de gândire înainte de a acționa.

Tulburarea afectează oamenii în mod diferit și arată diferit în funcție de faza în care se află o persoană afectată. Deși multe persoane pot prezenta simptome similare cu ADHD-ul, se estimează că tulburarea afectează aproximativ 5% până la 10% din populație.

Copiii cu ADHD se transformă în adulți cu ADHD?

O echipă de cercetare internațională, din care au făcut parte oameni de știință din 16 instituții din SUA, Canada și Brazilia, constată că zeci de ani de cercetare caracterizează ADHD-ul ca o tulburare neurobiologică de obicei detectată pentru prima dată în copilărie, care persistă până la vârsta adultă în aproximativ 50% din cazuri. Dar un studiu¹ efectuat de această echipă, apărut în American Journal of Psychiatry, a constatat că doar 10% dintre copii scapă complet de această problemă la maturitate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deși în majoritatea cazurilor se pot aștepta perioade intermitente de remisie, 90% dintre copiii cu ADHD din „Studiul de tratament multimodal al ADHD” au continuat să experimenteze simptome reziduale până la vârsta adultă tânără, afirmă oamenii de știință.

Acest studiu a urmărit un grup de 558 de copii cu ADHD timp de 16 ani, de la vârsta de 8 ani până la 25 de ani. Cohorta a avut opt evaluări, la fiecare doi ani, pentru a determina dacă participanții prezentau simptome de ADHD. Cercetătorii au chestionat, de asemenea, membrii familiei și profesorii participanților în legătură cu simptomele acestora.

Potrivit investigatorilor, credința că 50% dintre copii scapă de ADHD a fost prezentată pentru prima dată la mijlocul anilor 1990. Având în vedere că majoritatea studiilor efectuate au prevăzut o reîntâlnire cu copiii doar o singură dată la vârsta adultă, cercetătorii nu au ajuns să vadă cu adevărat dacă ADHD-ul a dispărut complet sau nu.

Lumea științifică încă nu au găsit o cauză clară a apariției tulburării hiperactive cu deficit de atenție. ADHD-ul este corelat cu stresul, mediul nepotrivit de creștere și lipsa unui stil de viață sănătos cu somn adecvat, alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. De asemenea, dacă o persoană nu își face timp să gestioneze simptomele și să înțeleagă cu adevărat ce funcționează cel mai bine pentru ea, atunci este mai probabil că simptomele vor scăpa de sub control. Tratamentul medicamentos și terapia psihologică sunt de bază pentru ADHD. 

În studiul de față, cercetătorii au descoperit că majoritatea oamenilor care din punct de vedere tehnic nu mai îndeplinesc criteriile pentru ADHD la vârsta adultă au totuși câteva urme ale acestei tulburări, deși se pot descurca bine în general. Cheia este, mai spun investigatorii, găsirea unui loc de muncă sau a unui hobby cu care ADHD-ul nu interferează.

Mulți oameni cu ADHD se descurcă bine în posturi care implică creativitate, în ciuda faptului că au această tulburare, în timp ce oamenii cu ADHD cărora li s-ar putea cere să facă o muncă foarte orientată spre detalii (de exemplu, să lucreze la un computer toată ziua cu grafice, cifre sau texte) s-ar descurca mult mai greu.

Este important de reținut că, atunci când simptomele cauzează probleme de viață (cu școala, serviciul, relațiile personale), trebuie căutat ajutor medical. Lipsa de performanță, problemele de relaționare cu alți oameni, dificultățile de înțelegere, dificultăți în menținerea unor relații sănătoase și pe termen lung cu cei dragi și incapacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice de bază trebuie adresate, pentru a fi corectate prin medicație și terapie.

Cum se tratează ADHD-ul la adulți?

Tratamentele standard pentru ADHD la adulți implică de obicei medicamente, educație, formare de competențe și consiliere psihologică. O combinație a acestora este adesea cel mai eficient tratament pentru a gestiona simptomele și pentru ca persoana afectată să funcționeze cât mai normal cu putință.

Stimulentele, cum ar fi produsele care includ metilfenidat sau amfetamină, sunt de obicei cele mai frecvent prescrise medicamente pentru ADHD, deoarece par să mărească și să echilibreze nivelurile de substanțe chimice ale creierului numite neurotransmițători.

Alte medicamente utilizate pentru tratarea ADHD includ atomoxetina nestimulantă și anumite antidepresive, cum ar fi bupropiona. Atomoxetina și antidepresivele funcționează mai lent decât stimulentele, dar pot fi opțiuni bune dacă persoana nu poate lua stimulente.

Consilierea pentru adulții cu ADHD include, în general, psihoterapie, informare în legătură cu tulburarea și tehnici pentru a gestiona simptomele. Psihoterapia poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de organizare și de gestionare a timpului, la reducerea comportamentului impulsiv, la dezvoltarea unor abilități mai bune de rezolvare a problemelor și a calității de a face față eșecurilor de orice tip, precum și la îmbunătățirea relațiilor cu familia, colegii și prietenii.

Terapia cognitiv comportamentală ajută la dezvoltarea unor abilități specifice pentru a gestiona comportamentul și a schimba tiparele de gândire negative în unele pozitive. Poate ajuta adultul cu ADHD să facă față provocărilor vieții, cum ar fi cele apărute la muncă sau în relațiile personale.

Consilierea conjugală și terapia de familie îi poate ajuta pe cei dragi să facă față stresului de a trăi cu cineva care are ADHD și să învețe ce pot face pentru a ajuta. O astfel de consiliere poate îmbunătăți abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor.

De asemenea, este de ajutor un stil de viață sănătos, cu multe legume și fructe, cu reducerea zahărului și a prăjelilor și cu evitarea fumatului și a excesului de alcool.

Mulți adulți cu ADHD uită de termene limită pentru predarea unor lucrări sau de întâlniri profesionale ori personale și iau decizii impulsive sau iraționale, care pot pune la încercare răbdarea celui mai înțelegător șef, coleg de muncă, prieten sau partener de viață. De aceea, medicația și terapia sunt extrem de importante, ușurând atât viața persoanelor afectate de tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție, cât și pe a celor cu care intră în contact.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Psychiatry - Variable Patterns of Remission From ADHD in the Multimodal Treatment Study of ADHD
https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2021.21010032
1. Studiul „Variable Patterns of Remission From ADHD in the Multimodal Treatment Study of ADHD”, apărut în American Journal of Psychiatry, 2021; appi.ajp.2021.2 DOI: 10.1176/appi.ajp.2021.21010032, autori: Margaret H. Sibley, L. Eugene Arnold et al.
Mayo Clinic - Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/diagnosis-treatment/drc-20350883


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0