Ce este Sindromul Serotoninergic?
Serotonina este o substanta chimica produsa de organism care permite celulelor cerebrale si altor celule ale sistemului nervos sa comunice una cu cealalta.
Daca este prea putina serotonina in creier poate duce la depresie. Daca este prea multa, duce la o activitate excesiva a celulelor nervoase, provocand o colectie potential mortala de simptome, cunoscuta sub denumirea de sindrom serotoninergic.
Simptome
Simptomele sindromului serotoninergic incep de obicei in decurs de cateva ore de la administrarea unui medicament nou care afecteaza nivelurile de serotonina sau cresterea excesiva a dozei care deja se ia. Simptomele pot include:
- Confuzie
- Agitatie sau neliniste
- Pupile dilatate
- Durere de cap
- Modificari ale tensiunii arteriale si/sau ale temperaturii
- Greata si/sau varsaturi
- Diaree
- Ritm cardiac rapid
- Tremur
- Pierderea coordonarii musculare
- Frisoane si piele de gaina
- Transpiratie in exces
In cazurile severe, sindromul serotoninergic poate pune viata in pericol. Daca prezentati oricare dintre simptomele de mai jos, ar trebui sa solicitati imediat asistenta medicala:
- Febra mare
- Convulsii
- Batai neregulate ale inimii
- Inconstienta
Cauze
Sindromul serotoninergic poate sa apara daca luati medicamente, in special antidepresive, care afecteaza nivelul serotoninei din organism. Cel mai mare risc de sindrom serotoninergic apare daca luati impreuna doua sau mai multe medicamente si/sau suplimente care influenteaza serotonina.
Cea mai frecventa clasa de antidepresive, care actioneaza prin cresterea serotoninei, sunt inhibitorii recaptarii serotoninei. Acestia includ citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluoxetina (Prozac), fluvoxamina (Luvox), paroxetina si sertralina (Zoloft).
Alte medicamente eliberate sau nu pe baza de prescriptie medicala care pot creste nivelul serotoninei si care pot provoca sindromul serotoninergic includ:
- Inhibitorii de reabsorbtie a serotoninei si a norepinefrinei, o clasa de antidepresive care includ desvenlafaxina (Khedezla), succinat de desvenlafaxina (Pristiq), duloxetina (Cymbalta), levomilnacipran (Fetzima) si venlafaxina (Effexor)
- Inhibitori de monoaminooxidaza, o clasa de antidepresive incluzand isocarboxazid (Marplan), fenelzina (Nardil), tranilcipromina (Parnate) si selegilina transdermica (EMSAM)
- Buspirone (BuSpar), un medicament utilizat pentru a trata tulburarile de anxietate
- Desyrel (Trazodone), un medicament prescris pentru depresie sau insomnie
- Tratamentele pentru migrene, cum ar fi almotriptan (Axert), Amerge (naratriptan), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imitrex) si zolmitriptan (Zomig)
- Anumite medicamente pentru durere, inclusiv fentanil (Sublimaze, Fentora), citrat de fentanil (Actiq), meperidina (Demerol), pentazocina (Talwin) si tramadol
- Dextrometorfanul, un supresor al tusei, gasit in multe medicamente pentru tuse
- Anumite medicamente prescrise pentru greata, cum ar fi granisetron (Kytril), metoclopramida (Reglan) si ondansetron (Zofran)
- Antidepresivele care afecteaza mai multi receptori ai serotoninei, cum ar fi vortioxetina (Trintellix) si vilazodona (Viibryd)
Unele substante ilegale, cum ar fi LSD si cocaina, precum si suplimentele alimentare, inclusiv sunatoarea si ginseng-ul, pot duce, de asemenea, la sindromul serotoninergic atunci cand sunt combinate cu antidepresivele care afecteaza serotonina.
Tratamentul sindromului serotoninergic
Nu exista un singur test pentru a diagnostica acest sindrom. Se poate efectua atat examenul fizic, cat si analizele de laborator pentru a exclude alte cauze ale simptomelor., deoarece exista multe afectiuni care pot provoca simptome similare cu cele ale sindromului serotoninergic.
Persoanele cu sindrom serotoninergic sunt de obicei spitalizate pentru observarea si tratamentul simptomelor. De exemplu, benzodiazepinele sunt administrate pentru a trata agitatia si/sau convulsiile.
Se administreaza fluide intravenoase pentru a mentine hidratarea organismului. Indepartarea medicamentului responsabil pentru sindromul serotoninergic este vitala. In cazurile severe, se poate utiliza un medicament numit ciproheptadina (Periactin) care blocheaza producerea de serotonina.
Sursa foto: Shutterstock
Login
Înregistrează-te
Vă mulțumim!
Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră.
În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute. vă rugam verificați și folderul Spam/Junk mail.