Endorfinele: ce efecte au si cum le cresti nivelul

Endorfinele sunt substante chimice produse in mod natural de sistemul nervos pentru a face fata durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substante chimice care te ajuta "sa te simti bine", deoarece actioneaza ca un calmant al durerii si ca un stimulent al fericirii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Endorfinele sunt create, in principal, in hipotalamus si in glandele pituitare, desi ele pot sa provina si din alte parti ale corpului. Nivelul endorfinelor in corpul uman variaza de la o persoana la alta. Oamenii care au niveluri mai scazute de endorfine sunt mai predispusi sa aiba depresie sau fibromialgie, insa este nevoie de mai multe cercetari in acest segment.

 

Ce sunt endorfinele?

Acestea sunt substante chimice produse de corp pentru a calma stresul si durerea. Ele functioneaza in mod similar cu o clasa de medicamente numite opioide. Aceste opiodide alina durerea si pot produce o senzatie de euforie. Ele sunt prescrise uneori pe termen scurt, dupa o operatie sau pentru calmarea durerii.

In anii 1980, oamenii de stiinta au realizat ca anumite substante chimice din corp actioneaza in mod similar cu medicamentele opioide, legandu-se de aceeasi receptori. Aceste substante erau endorfinele.

Cum cresti nivelul de endorfine

Urmatoarele activitati sunt promitatoare si reprezinta moduri simple prin care poti creste in mod natural nivelurile endorfinelor. Cu toate acestea, retine ca rezultatele pot varia de la o persoana la alta, la fel cum si nivelul endorfinelor variaza de la un individ la altul.

Exercitiile fizice regulate

Oamenii de stiinta au scanat creierul atletilor atat inainte, cat si dupa o activitate fizica. Ei au descoperit o crestere in eliberarea de endorfine dupa efectuarea exercitiilor fizice. Pentru ca activitatea fizica stimuleaza starea de spirit si creste valorile endorfinelor, unii medici prescriu exercitiile regulate ca tratament pentru formele usoare spre moderate de depresie si pentru anxietate. Un studiu a aratat, de exemplu, ca exercitiile pot imbunatati unele simptome ale depresiei, in mod similar cu antidepresivele.

Faptul ca oferi ceva

Faci voluntariat, donezi si ii ajuti pe semenii tai? Toate aceste lucruri te pot face sa te simti bine. Cercetatorii de la National Institutes of Health au descoperit ca oamenii care dau bani si fac acte caritabile si-au activat o serie de centri din creier care au legatura cu placerea. Acest lucru poate duce la imbunatatirea nivelurilor endorfinelor.

Yoga si meditatie

 
 

Meditatia si yoga sunt cunoscute pentru efectele lor relaxante si pentru faptul ca alunga stresul. Acest lucru ar putea fi partial datorat eliberarii de endorfine. Unele cercetari sugereaza ca yoga si meditatia pot sa reduca markerii stresului si pot sa creasca nivelurile de endorfine pe care creierul le secreta.

Alimentele picante

Persoanele care adora mancaruri picante ar putea descoperi ca in acest mod se bucura de alte avantaje de pe urma alimentelor preferate. Unele cercetari sugereaza ca unele componente picante din ardeii iuti si alimente similare pot declansa o senzatie de durere in gura, lucru care incurajeaza secretia de endorfine.

Ciocolata neagra

O cercetare din 2013 sugereaza ca daca mananci ciocolata neagra, iti vei stimula productia de endorfine. Pudra de cacao si ciocolata contin substante chimice numite flavonoide, care par sa fie benefice pentru creier. O analiza din 2017 a constatat ca un consum de ciocolata poate contribui la cresterea nivelului de endorfine, scrie medicalnewstoday.com. Ar trebui sa optezi pentru produse care contin cel putin 70% cacao daca vrei sa iti imbunatatesti nivelul endorfinelor, spun specialistii.

Râsul

Multe cercetari s-au efectuat in legatura cu beneficiile rasului, iar unele studii sugereaza ca acesta creste nivelul endorfinelor din creier. Un studiu din 2017 a constatat ca actul acesta fiziologic şi social (râsul) care pentru unii pare banal, elibereaza mai multe endorfine in creier.

Nivelurile scazute iti afecteaza sanatatea

Cand nivelurile endorfinelor sunt prea scazute, sanatatea unei persoane poate avea de suferit. Cercetarile arata ca fara suficiente endorfine, te poti confrunta cu depresia, fibromialgia sau durerile de cap cronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0