Bărbații și femeile iau decizii în mod diferit (studiu)

O analiză a peste 50.000 de participanți la un studiu amplu arată că bărbații fac mai des alegeri extreme decât femeile, atât negative, cât și pozitive.

Întrebarea dacă bărbații și femeile fac alegeri și iau decizii sistematic diferite este una dintre cele mai fundamentale și controversate întrebări din cercetarea psihologică, spun oamenii de știință.

TESTARE PCR COVID-19

Potrivit unui studiu¹ efectuat la Universitatea din Sydney, bărbații au o probabilitate mai marere decât femeile de a se situa la extremitățile spectrului comportamental, fie acționând foarte egoist ori foarte altruist, fie foarte încrezător ori foarte neîncrezător, fie foarte corect ori foarte nedrept, fie foarte riscant ori foarte precaut și așa mai departe. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că bărbații tind să fie extrem de concentrați fie pe termen foarte scurt, fie pe termen foarte lung.

Aceste descoperiri ar putea avea impact asupra politicilor care vizează reglementarea comportamentelor extreme, rezultatele sugerând că aceste politici ar trebui adaptate în special pentru bărbați. 

Felul în care bărbații și femeile iau decizii poate avea rădăcini evolutive, dar și construite social

Cercetătorii afirmă că diferențele dintre bărbați și femei în luarea deciziilor ar putea avea rădăcini evolutive, dar există și explicații alternative pentru existența a ceea ce este adesea menționat ca o variabilitate mai mare a bărbaților.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Teoria investiției parentale explică faptul că bărbații, spre deosebire de femei, investesc mai puțin în parenting, sunt mai puțin selectivi în alegerea partenerului lor și concurează mai mult pentru partenerii sexuali. Această teoretizare evolutivă sugerează că, de-a lungul istoriei, bărbații au fost nevoiți să se abată de la medie pentru a ieși în evidență și pentru a fi atrăgători în fața femeilor pentru a se reproduce, în timp ce femeile au putut să atragă parteneri sexuali fără a se abate de la medie.

O altă explicație, mai spun cercetătorii, ar putea fi dată de normele și așteptările unui comportament de gen acceptabil și de faptul că aceste comportamente extreme ale bărbaților sunt construite și consolidate social. Această teorie alternativă sugerează că patriarhatul construit în multe societăți a reușit să constrângă femeile și să nu le dea ocazia să afișeze același nivel de variabilitate precum bărbații.

Profesorul asociat Stefan Volk de la Universitatea din Sydney a lucrat cu o echipă internațională pentru a examina diferențele de gen în ceea ce privește altruismul, cooperarea, încrederea, corectitudinea și atitudini față de timp și risc în procesul decizional economic, cercetătorii găsind dovezi sistematice pentru o variabilitate mai mare a bărbaților.

Ei consideră că aceste diferențe de gen în variabilitate sunt dificil de detectat în cercetările axate pe diferențele de gen în comportamentele medii. Acesta este motivul pentru care au fost trecute cu vederea în majoritatea cercetărilor anterioare, care se concentrau în mod tradițional pe diferențele medii de gen, mai degrabă decât pe gama de comportamente.

Cercetările anterioare au implicat două meta-analize la scară largă ale studiilor de luare a deciziilor economice și studii privind comportamentul cetățeniei organizaționale cu mai mult de 20.000 de participanți. În timp ce savanții nu au găsit diferențe în ceea ce privește gradul în care bărbații și femeile s-au comportat cooperant în medie, au găsit dovezi puternice pentru o mai mare variabilitate masculină în ceea ce privește cooperarea.

Cum luăm deciziile?

Problemele din lumea reală sunt adesea complicate și este greu să ne gândim obiectiv la toate variabilele și, destul de des, nu știm care sunt șansele diferitelor alegeri. Creierele noastre sunt conectate în mod natural pentru a reduce această complexitate prin utilizarea comenzilor rapide mentale numite euristică.

Euristica este de mai multe tipuri: reprezentativitate (tendința oamenilor de a ignora statisticile și de a se concentra pe stereotipuri), ancorare (tendința oamenilor de a rămâne aproape de un punct de plecare atunci când fac o estimare, chiar și atunci când știu că punctul de plecare ar putea fi departe de adevăr), disponibilitate (tendința oamenilor de a alege ceva în funcție de cât de ușor le vine în minte acel eveniment) și euristica afectului (tendința oamenilor de a evalua probabilitățile în funcție de modul în care se simt față de anumite opțiuni).

Există, de asemenea, două tipuri de procesare mentală utilizate în luarea deciziilor: un sistem rapid, inconștient, adesea bazat pe emoții, care se trage din experiența personală, care vine în contrast cu un sistem mai lent, mai deliberativ și analitic, care echilibrează rațional beneficiile și costurile analizând toate informațiile disponibile. Se consideră că modul rapid de a decide (când spunem „am un presentiment că...” sau „instinctul îmi spune că...”) a evoluat mai devreme și este sistemul care se bazează cel mai mult pe euristică. Acest sistem este cel care produce părtiniri.

Cum putem lua decizii mai bune? Experința de viață ne-ar putea învăța să luăm decizii mai bune bazat pe evenimentele prin care am trecut sau pe rezultatele pe care le-am avut. E bine de știut însă, spun psihologii, că nimeni nu ia decizii perfecte întotdeauna, indiferent de câtă experiență de viață ar avea, pentru că acestea depind și de factori neașteptați.

Ce putem face pentru a fi siguri că luăm decizii cât mai bune este să ne temperăm judecățile emoționale și rapide și să dedicăm mai mult timp deliberării. Nu de puține ori când ne vine să alegem ceva instantaneu nu avem toate informațiile despre perspective, așa că e mai potrivit să ne acordăm o perioadă de gândire pentru a lua în calcul mai multe posibile rezultate ale deciziei noastre.

Evident, pe lume există decizii și decizii. Nu are rost să medităm ore în șir la ce haine să ne luăm în bagajul pentru vacanță, însă e bine să ne gândim mai mult timp atunci când vrem să ne cumpărăm o mașină, de exemplu. De asemenea, sunt situații în care este indicat să ne facem singuri alegerile, bazat pe nevoile și dorințele noastre și situații în care avem nevoia de expertiza unor specialiști (de exemplu, instalatorii de meserie ne pot ajuta în alegerea țevilor mai potrivite când înlocuim instalația sanitară, așa cum medicii bine pregătiți și cu experiență ne indică tratamentele potrivite pentru problemele de sănătate).

În orice caz, deciziile pe care le luăm pot fi în mod clar corecte sau în mod fundamental greșite, însă de multe ori implică probabilități și posibilități incerte, chiar și în lumina tuturor informațiilor disponibile.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - Converging evidence for greater male variability in time, risk, and social preferences
https://www.pnas.org/content/118/23/e2026112118
1. Studiul „Converging evidence for greater male variability in time, risk, and social preferences”, apărut în PNAS (2021), autori: Christian Thöni și Stefan Volk
APS - The Mechanics of Choice
https://www.psychologicalscience.org/observer/the-mechanics-of-choice


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0