Adevarul neasteptat despre adolescenti si timpul petrecut in fata ecranelor

Un nou studiu contesta ideea larg raspandita conform careia mult timp in fata jocurilor video, calculatorului sau televizorului pot sa fie nocive pentru adolescenti.

Studiul a analizat datele Youth Risk Behavior Survey din 2013, la care au participat adolescenti din Florida, cu varsta medie de 16 ani. Studiul a aratat ca exista o legatura mica intre perioadele mari petrecute in fata ecranelor si riscul sporit de depresie, delincventa si performanta scolara slaba.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai exact, timpul petrecut in fata ecranelor a influentat doar cu 0,49% rata de delincventa, cu 1,7% simptomele de depresie si cu 1,2% media notelor obtinute la scoala. Nu a existat nicio asociere intre timpul petrecut in fata ecranelor si condusul riscant, relatiile sexuale riscante, abuzul de substante sau tulburarile de alimentatie.

 

 

„Desi e posibil ca mesajul „totul cu moderatie” sa fie mai productiv, atunci cand discutam cu parintii timpul petrecut in fata ecranelor, rezultatele noastre nu sprijina accentul pus pe timpul petrecut in fata ecranelor ca masura preventiva pentru problemele comportamentale ale tinerilor” a precizat autorul studiului, Christopher Ferguson, de la Universitatea Stetson din Deland. Studiul a fost publicat online recent in revista Psychiatric Quarterly.

Academia Americana de Pediatrie a renuntat recent sa mai recomande ca timpul petrecut de tineri in fata ecranelor sa se limiteze la doua ore pe zi. Mai degraba decat sa stabileasca niste limite stricte cu privire la timpul petrecut online, in fata televizorului sau jucand jocuri video, parintii ar trebui sa se concentreze mai mult pe folosirea in mod pozitiv a timpului petrecut in fata ecranelor, cum ar fi studiul, a sugerat Ferguson intr-o editie a revistei.

 

 

„Ecranele de tot felul fac din ce in ce mai mult parte din viata de zi cu zi, fie ca se refera la educatie, munca, socializare sau organizare personala” a spus acesta. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„E posibil ca stabilirea unor limite stricte privind timpul petrecut in fata ecranelor sa nu ne permita sa tinem pasul cu multitudinea de situatii in care ecranele au devenit esentiale in societatea de astazi” a concluzionat acesta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0